Gewijde maagd
Een gewijde maagd in de katholieke kerk is een vrouw die haar maagdelijkheid en haar leven geheel aan God heeft gewijd door een speciaal religieus ritueel, de wijding van de maagd. Dit is een officieel sacramenteel ritueel waarbij de vrouw zich verplicht om maagd te blijven en een leven van zuiverheid, gebed en toewijding aan God te leiden, maar zonder een kloosterregel of het lidmaatschap van een religieuze orde zoals bij nonnen het geval is.
Het ritueel van de wijding van de maagden vindt plaats binnen de context van een eucharistieviering en wordt vaak uitgevoerd door een bisschop. Na de wijding wordt de vrouw officieel erkend als gewijde maagd. Dit betekent niet dat zij een religieuze of kloosterlijke professie heeft, maar ze leeft in de wereld en draagt een bijzondere roeping om het katholieke geloof te verspreiden, in haar dagelijkse leven getuigenis te geven van haar toewijding aan God, en zich in de praktijk te richten op gebed, dienstbaarheid en deugd.
De gewijde maagden kunnen hun roeping op verschillende manieren vervullen: ze kunnen werken in de samenleving, in onderwijs, zorg of andere beroepen, maar hun leven is sterk gericht op spirituele ontwikkeling en het naleven van de evangelische raden (armoede, kuisheid en gehoorzaamheid).
Deze praktijk van gewijde maagden gaat terug tot de vroege kerk, waar vrouwen die zich wilden wijden aan God als maagd, maar niet in een klooster wilden treden, een speciale religieuze status kregen. Het is een bijzonder vakgebied binnen de Kerk dat tegenwoordig weer aan populariteit wint, vooral in sommige bisdommen wereldwijd.
In Nederland is het aantal gewijde maagden op twee handen te tellen.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam