Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Geloofsoverdracht en studie

    Bij katho­lieke geloofs­over­dracht en studie kennen we ver­schil­lende concepten:

    Theo­lo­gie of Godgeleerd­heid

    In het katho­li­cisme is theo­lo­gie of godgeleerd­heid de syste­ma­tische studie van God, Zijn open­ba­ring en de leer van de Kerk. Het is gewor­teld in zowel de Heilige Schrift als de Traditie (de over­ge­le­verde leer van de Kerk). Katho­lieke theo­lo­gie omvat disciplines zoals dog­ma­tische theo­lo­gie (bijv. over de Drie-een­heid of de Incarnatie), moraal­theo­lo­gie (ethiek gebaseerd op gods- en natuurwet) en sacra­men­tele theo­lo­gie. Een be­lang­rijke figuur is Thomas van Aquino, wiens werk (zoals de Summa Theologiae) nog steeds invloedrijk is. Theo­lo­gie dient om het geloof te ver­die­pen en te begrijpen, vaak in dienst van pries­ter­oplei­ding en ker­ke­lijke ver­kon­di­ging.

    Catechese

    Catechese is in de katho­lieke context het ges­truc­tu­reerde onder­wijs in het geloof, bedoeld om gelo­vi­gen (vooral kin­de­ren, tieners en bekeer­lin­gen) te vormen in de katho­lieke leer en spiri­tua­li­teit. Het omvat de voor­be­rei­ding op sacra­menten zoals de doop, eerste communie en vormsel. De Cate­chis­mus van de Katho­lieke Kerk (1992) is een sleu­tel­do­cu­ment hier­voor. Catechese richt zich niet alleen op kennis, maar ook op het ont­wik­ke­len van een per­soon­lijke relatie met Christus en het leven volgens katho­lieke waar­den.

    Evangeli­sa­tie

    Evangeli­sa­tie ver­wijst in het katho­li­cisme naar het ver­kon­di­gen van het Evan­ge­lie aan zowel niet-gelo­vi­gen als gedoopte katho­lieken die hun geloof niet actief beleven. Het is een oproep tot beke­ring en een uit­no­di­ging om deel te nemen aan het leven van de Kerk. Paus Fran­cis­cus bena­drukt in zijn apos­to­lische exhor­ta­tie Evangelii Gaudium (2013) een missio­naire evangeli­sa­tie die vreug­de­vol en inclusief is. In de katho­lieke traditie gaat dit vaak gepaard met de oproep tot deelname aan de sacra­menten en het ge­meen­schapsleven van de Kerk.

    Exegese

    Exegese in een katho­lieke context is de weten­schap­pe­lijke en spi­ri­tu­ele uitleg van de Bijbel, met respect voor zowel de let­ter­lijke bete­ke­nis als de diepere spi­ri­tu­ele zin (zoals allegorie, moraal en eschato­lo­gie). De Kerk gebruikt een bena­dering die reke­ning houdt met his­to­rische en literaire context, maar altijd in harmonie met de Traditie en het leer­ge­zag (Magisterium). Het Dogma­tisch Con­sti­tu­tie Dei Verbum (Tweede Vati­caans Concilie, 1965) bena­drukt dat de Bijbel ge­ïnter­pre­teerd moet wor­den onder lei­ding van de Heilige Geest en in lijn met de katho­lieke leer.

    Her­me­neu­tiek

    Her­me­neu­tiek in het katho­li­cisme betreft de bre­dere kunst van in­ter­pre­ta­tie, niet alleen van de Schrift, maar ook van ker­ke­lijke do­cu­menten, concilies en Traditie. Het gaat om het begrijpen hoe Gods open­ba­ring zich ontvouwt in de ge­schie­de­nis en hoe deze vandaag rele­vant blijft. Katho­lieke her­me­neu­tiek vermijdt geïso­leerde in­ter­pre­ta­ties en zoekt een­heid tussen Schrift, Traditie en het leer­ge­zag. Dit verschilt van som­mi­ge pro­tes­tantse bena­deringen die meer nadruk leggen op sola scriptura (alleen de Schrift).

    Pole­miek

    In een katho­lieke context ver­wijst pole­miek naar het debat of de con­fron­ta­tie met ideeën die strij­dig zijn met de katho­lieke leer, zoals tij­dens de Re­for­ma­tie (tegen Luther of Calvijn) of in dis­cus­sies met seculiere ideo­lo­gieën. Hoewel apologe­tiek verde­digend is, kan pole­miek offensiever zijn, gericht op het ontmaskeren van dwalingen of het weerleggen van tegen­stan­ders. His­to­risch gezien speelde dit een rol in de Contrare­for­ma­tie (16e eeuw), waarbij katho­lieke theologen zoals Robertus Bellarminus pro­tes­tantse posities bestre­den. Te­gen­woor­dig is pole­miek min­der prominent en wordt dialoog vaak geprefereerd.

    Apologe­tiek

    In het katho­li­cisme is apologe­tiek de discipline die zich richt op de rationele ver­de­di­ging van het chris­te­lijk geloof, met name de katho­lieke leer, tegen kri­tiek, twijfels of aan­val­len van buitenaf. Het doel is niet alleen om tegen­stan­ders te weerleggen, maar ook om gelo­vi­gen te sterken in hun geloof en niet-gelo­vi­gen te overtuigen van de rede­lijk­heid en waar­heid van de katho­lieke bood­schap. Apologe­tiek combineert vaak filo­so­fie, theo­lo­gie en his­to­rische argumen­ta­tie, en baseert zich op zowel de Heilige Schrift als de Traditie en het leer­ge­zag (Magisterium) van de Kerk.

    Katho­liek per­spec­tief

    In de katho­lieke traditie zijn deze concepten geen losse disciplines, maar werken ze samen onder de lei­ding van het Magisterium (de leerstellige autori­teit van de paus en de bis­schop­pen). De nadruk ligt op harmonie tussen geloof en rede, en op de een­heid van open­ba­ring via Schrift en Traditie.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose