Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Geboden van de kerk

    De gebo­den van de Kerk (ook wel ker­ke­lijke gebo­den genoemd) zijn een set van regels die door de Katho­lieke Kerk zijn vast­ge­steld om de gelo­vi­gen te helpen in hun spi­ri­tu­ele leven en chris­te­lijke ver­plich­tingen. Deze gebo­den zijn niet recht­streeks ontleend aan de Bijbel, maar zijn opge­steld door de Kerk om de fun­da­men­tele richt­lijn te geven voor het leven van een katho­liek. Ze zijn bedoeld als hulp­mid­de­len voor gelo­vi­gen om goed te leven, de sacra­menten te ont­van­gen, en deel te nemen aan het ge­meen­schapsleven binnen de Kerk.

    Er zijn vijf gebo­den van de Kerk, die de basis­prin­ci­pes van de katho­lieke praktijk weer­spie­gelen:

    De vijf gebo­den van de Kerk

    1. De zon­da­gen en feest­da­gen van de ver­plich­ting heiligen

      • Dit gebod verplicht katho­lieken om op zon­da­gen en bepaalde heilige feest­da­gen deel te nemen aan de Heilige Mis (de Eucha­ris­tie). Dit is de zon­dagsplicht, die de zon­dag als de dag van de Heer bena­drukt.
      • Uit­zon­de­ringen zijn moge­lijk in gevallen van ziekte, onmoge­lijk­heid om naar de kerk te gaan of andere nood­si­tua­ties.
    2. Het ont­van­gen van de sacra­menten van de Eucha­ris­tie en Boete

      • Katho­lieken zijn verplicht om minstens één keer per jaar het sacra­ment van de Boete (ook wel de Biecht genoemd) te ont­van­gen, vooral voor Pasen. Dit is bedoeld om zon­den te belij­den en ver­ge­ving te vragen.
      • Katho­lieken zijn ook verplicht om de Eucha­ris­tie te ont­van­gen op Pasen (minstens één keer per jaar), maar het wordt aange­moe­digd om vaker deel te nemen aan de Eucha­ris­tie.
    3. Vasten en ont­hou­ding

      • Katho­lieken moeten zich hou­den aan de dagen van vasten en ont­hou­ding, die wor­den vast­ge­steld door de Kerk. Dit betekent dat ze zich op bepaalde dagen moeten ont­hou­den van vlees (zoals Aswoens­dag en Goede Vrij­dag) en vasten (min­der eten op bepaalde dagen, zoals op Aswoens­dag en de Vierde Zondag van de Vasten­tijd).
      • Het doel hier­van is gees­te­lij­ke zuive­ring en zelfbeheer­sing.
    4. Het helpen van de be­hoef­ti­gen

      • Dit gebod verplicht katho­lieken om licha­me­lijke en gees­te­lij­ke hulp te bie­den aan de armen en be­hoef­ti­gen. Het bena­drukt het belang van liefde voor de naaste, een kern­waar­de in het chris­ten­dom, en moe­digt aan tot werken van barm­har­tig­heid en lief­da­dig­heid.
    5. De ker­ke­lijke wetten volgen met betrek­king tot het huwe­lijk

      • Dit gebod bena­drukt het belang van het res­pec­teren van de ker­ke­lijke wetten met betrek­king tot het huwe­lijk. Het omvat het huwe­lijk als sacra­ment, en het is een plicht voor katho­lieken om zich aan de ker­ke­lijke voor­schriften te hou­den met betrek­king tot huwe­lijks­voor­be­rei­ding, trouwen binnen de Kerk, en het vermij­den van ongeoorloofde hu­we­lij­ken (zoals hu­we­lij­ken tussen niet-gedoopte personen of bestaande hu­we­lij­ken zon­der annule­ring).

    Doel van de gebo­den van de Kerk

    De gebo­den zijn ont­wor­pen om de gelo­vi­gen te onder­steunen in hun spi­ri­tu­ele groei en om een goede relatie met God en met andere mensen te onder­hou­den. Ze helpen gelo­vi­gen om een geor­ga­ni­seerd en gezond chris­te­lijk leven te lei­den door hen te her­in­ne­ren aan de be­lang­rijke aspecten van het geloof, zoals sacra­menten, gebed, lief­da­dig­heid, en heili­ging van de tijd (door deelname aan de Eucha­ris­tie op zon­dag).

    Samen­vat­ting

    De gebo­den van de Kerk zijn regels die katho­lieken helpen om hun chris­te­lijke plichten na te leven en te groeien in hun geloof. Ze omvatten het deelname aan de Mis op zon­dag, het ont­van­gen van de sacra­menten, vastens en ont­hou­ding, lief­da­dig­heid naar de be­hoef­ti­gen en het res­pec­teren van de huwe­lijkswetten van de Kerk. Deze gebo­den zijn essentieel voor het dage­lijkse leven van een katho­liek en helpen hen om hun leven in lijn te brengen met de chris­te­lijke waar­den.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose