Straffen in de katholieke Kerk
Excommunicatie of ban is een kerkelijke straf waarbij een gelovige wordt uitgesloten van de sacramenten en bepaalde kerkelijke privileges. Het betekent niet dat iemand niet langer katholiek is, maar het is een zware maatregel om een ernstige overtreding van kerkelijke wetten te bestraffen.
Er zijn twee vormen van excommunicatie:
- Latae sententiae (automatisch) - Dit gebeurt zonder een officiële verklaring, bijvoorbeeld bij ketterij, heiligschennis of geweld tegen de paus.
- Ferendae sententiae (door een uitspraak) - Dit wordt officieel opgelegd door een kerkelijke autoriteit, zoals een bisschop of paus.
Een excommunicatie kan ongedaan worden gemaakt door oprechte berouw en verzoening met de Kerk, vaak via een biecht en een speciale opheffing door een bevoegde kerkelijke autoriteit.
Naast excommunicatie nog andere straffen of disciplinaire maatregelen die opgelegd kunnen worden, afhankelijk van de overtreding en de context. Excommunicatie is de zwaarste straf, maar er zijn ook lichtere straffen binnen het kerkelijk recht (het Codex Iuris Canonici), die minder bekend zijn bij het grote publiek.
Interdict
Dit is een straf die iemand (of een hele groep, zoals een parochie) tijdelijk uitsluit van bepaalde sacramenten of kerkelijke riten, zonder dat de persoon volledig uit de kerk wordt gezet. Bijvoorbeeld, iemand mag geen communie ontvangen of een kerkelijke begrafenis krijgen, maar blijft wel katholiek.
Suspension
Dit geldt specifiek voor geestelijken (zoals priesters of bisschoppen). Het betekent dat ze tijdelijk hun ambt niet mogen uitoefenen, zoals het opdragen van de mis of het toedienen van sacramenten.
Censuur
Dit is een bredere term die straffen zoals excommunicatie, interdict en suspension omvat. Het doel is meestal om de persoon tot inkeer te brengen.
Boetedoening of penitentie
In minder zware gevallen kan de kerk iemand verplichten tot een vorm van boete, zoals gebed, vasten of een goed werk, als een manier om verzoening te zoeken.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam