Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Evangelii Gaudium

    Evangelii Gaudium is een apos­to­lische exhor­ta­tie van paus Fran­cis­cus, ge­pu­bli­ceerd op 24 no­vem­ber 2013. De titel betekent "De vreugde van het evan­ge­lie", en het do­cu­ment richt zich op de missie van de Kerk om het evan­ge­lie te ver­kon­di­gen en de vreugde van het geloof te delen met de wereld. Het is een oproep aan de gelo­vi­gen om zich actief in te zetten voor de ver­kon­di­ging van het evan­ge­lie, vooral in een tijd van grote ver­an­de­ringen en uit­dagingen.

    Hoofd­pun­ten

    • De vreugde van het evan­ge­lie: Paus Fran­cis­cus begint het do­cu­ment door te be­na­druk­ken dat het evan­ge­lie een bron van vreugde is. De ver­kon­di­ging van Jezus Christus brengt echte vreugde, die niet af­han­ke­lijk is van mate­rië­le omstan­dig­he­den, maar voort­komt uit de relatie met God en het dienen van anderen. Het is de vreugde van het evan­ge­lie die de Kerk haar missie geeft.

    • De Kerk als missio­naire ge­meen­schap: Evangelii Gaudium bena­drukt dat de Kerk een missio­naire Kerk is. Dit betekent dat de Kerk niet kan stilzitten, maar actief de bood­schap van Christus moet ver­sprei­den. De Kerk is ge­roe­pen om naar buiten te tre­den en het evan­ge­lie te brengen naar alle hoeken van de wereld, inclusief de periferieën van de samen­le­ving.

    • De Kerk en de armen: Paus Fran­cis­cus spreekt over de speciale aan­dacht die de Kerk moet geven aan de armen en de kwets­ba­ren. De evangeli­sa­tie moet gericht zijn op hen die aan de rand van de samen­le­ving staan. Het evan­ge­lie is niet alleen voor de rijken en mach­tigen, maar ook voor degenen die lij­den, die in armoede leven, of die geen stem hebben in de maat­schap­pij.

    • Het belang van de ver­kon­di­ging: Het do­cu­ment bena­drukt dat de ver­kon­di­ging van het evan­ge­lie niet alleen door woor­den moet gebeuren, maar ook door daden. De Kerk moet getuigen van het evan­ge­lie door haar acties, door liefde, ge­rech­tig­heid en vrede te bevor­de­ren. Het is be­lang­rijk dat de bood­schap van Christus niet alleen gepredikt wordt, maar dat deze zicht­baar wordt in de manier waarop gelo­vi­gen leven.

    • De cultuur van ont­moe­ting: Paus Fran­cis­cus roept de Kerk op om een cultuur van ont­moe­ting te creëren. Dit betekent openstaan voor anderen, luis­te­ren naar hun verhalen, en dialo­geren over het geloof. Het bevor­de­ren van respect­volle com­mu­ni­ca­tie en samen­wer­king, zowel binnen de Kerk als met andere religies en culturen, is essentieel voor de missie van de Kerk.

    • De evangeli­sa­tie en de sociale verant­woor­de­lijk­heid: Evangelii Gaudium wijst ook op de sociale dimensie van het evan­ge­lie. De Kerk is ge­roe­pen om niet alleen het geloof te ver­kon­di­gen, maar ook om zich in te zetten voor sociale recht­vaar­dig­heid. Paus Fran­cis­cus veroor­deelt de onge­lijk­heid, de sociale onrecht­vaar­dig­heid en de margi­na­li­sa­tie van mensen in de wereld, en roept de Kerk op om actief te werken aan de be­vor­de­ring van een recht­vaar­dige samen­le­ving.

    • De rol van de pries­ters en leken: Het do­cu­ment bena­drukt de be­lang­rijke rol van zowel pries­ters als leken in de missie van de Kerk. Terwijl pries­ters de sacra­menten beheren en het evan­ge­lie ver­kon­di­gen, wordt er ook een grote rol toege­schre­ven aan de leken, die het evan­ge­lie in hun dage­lijks leven en werk kunnen uit­de­len.

    Evangelii Gaudium is een krach­tige oproep aan de Kerk om zich vernieuwd en met vreugde in te zetten voor haar missie van evangeli­sa­tie. Het bena­drukt de vreugde die voort­komt uit het ver­kon­di­gen van het evan­ge­lie, het belang van sociale recht­vaar­dig­heid en soli­da­ri­teit, en de nood­zaak om een cultuur van ont­moe­ting en respect te bevor­de­ren. Het roept gelo­vi­gen op om de bood­schap van Christus met en­thou­sias­me en daad­kracht naar buiten te dragen.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose