Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Onderdelen van de Eucharistie

    De Heilige Mis of Eucha­ris­tie­vie­ring bevat ver­schil­lende andere be­lang­rijke termen die elk een spe­ci­fiek onder­deel van de vie­ring aandui­den. Hier zijn enkele andere be­lang­rijke termen:

    Intrede

    Dit is het begin van de Eucha­ris­tie­vie­ring. Het is het moment waarop de pries­ter en de li­tur­gische dienaren het altaar betre­den, vaak begeleid door een pro­ces­sie en gezang. Dit mar­keert het begin van de Mis en de overgang naar de heilige han­de­lin­gen.

    Schuldbelij­denis

    De schuldbelij­denis is een moment van be­ken­te­nis en berouw, waarin de gelo­vi­gen ge­za­men­lijk hun zon­den erkennen en God om genade en ver­ge­ving vragen. Het doel van de schuldbelij­denis is om de gelo­vi­gen in een hou­ding van nede­rig­heid te brengen, zodat zij zich bewust wor­den van hun men­se­lijke zwak­heid en hun behoefte aan Gods barm­har­tig­heid.

    Kyrie

    Het Kyrie is een korte gebedsacclamatie die meestal volgt op de schuldbelij­denis. Het woord "Kyrie" komt van het Griekse "Κύριε" en betekent "Heer". In dit gebed vragen de gelo­vi­gen God om ontfer­ming en genade, en de pries­ter leidt de ge­meen­schap in het zingen of zeggen van de woor­den: "Heer, ontferm U" (drie keer), gevolgd door "Christus, ontferm U" en opnieuw "Heer, ontferm U".

    Gloria

    Het Gloria is een lofzang die meestal aan het begin van de Eucha­ris­tie­vie­ring wordt gezon­gen of gereci­teerd. Het wordt vaak uit­ge­spro­ken op feest­da­gen en hoog­feesten (m.u.v. de vas­ten­tijd), en het is een dank­ge­bed waarin de gelo­vi­gen God prijzen voor zijn majes­teit en hei­lig­heid.

    Collecta

    Na de Gloria (of na het Kyrie als er geen Gloria is), spreekt de pries­ter een gebed dat de intentie van de vie­ring samenvat. Het heet offi­cieel de "collecta" in het Latijn.

    Lectiones

    Voor de Homilie wor­den er meestal twee lezingen (uit het Oude en Nieuwe Testa­ment) en een evan­ge­lie­le­zing gedaan.

    Acclamatie

    De aan­kon­di­ging voor de Evan­ge­lie­le­zing.

    Evangelium

    Spe­ci­fiek de lezing uit een van de vier evangeliën, vaak met extra ceremonie (bijv. ‘Alleluia’ ervoor). Dit is apart van de andere lezingen.

    Homilie (Preek)

    Een homilie is een preek die wordt gehou­den tij­dens de Eucha­ris­tie­vie­ring (de Heilige Mis), meestal na de lezing van het Evan­ge­lie. Het doel van de homilie is om de lezingen van de dag (meestal uit de Bijbel) uit te leggen, te reflec­te­ren en toe te passen op het dage­lijks leven van de gelo­vi­gen.

    Credo of Ge­loofs­be­lij­de­nis

    Het Credo, ook wel bekend als het Ge­loofs­be­lij­de­nis, is een ver­kla­ring van het chris­te­lijke geloof die de fun­da­men­tele over­tui­gingen van de Katho­lie­ke Kerk samenvat. Het woord ‘Credo’ komt uit het Latijn en betekent ‘ik geloof’.

    Voor­beden

    In de voor­beden komen de gelo­vi­gen samen om te bid­den voor de noden van de kerk, de wereld, en de ge­meen­te. De pries­ter of de lector leest de voor­beden die ieder wor­den af­ge­slo­ten met de oproep: “Laat ons bid­den”, waarop het volk ant­woord: “Heer, ontferm U over ons”.

    Collecte

    De colecte is het moment van de collecte of ver­za­me­ling van de gaven van de gelo­vi­gen voor het on­der­houd van de Kerk, de armen, of voor spe­ci­fie­ke doelen. Deze gaven wor­den vaak ge­pre­sen­teerd nadat de gelo­vi­gen hun intenties en gebe­den hebben uitgedrukt.

    Offerande of Offertorium

    Het Offertorium is het moment in de Eucha­ris­tie­vie­ring waarin de gaven van brood en wijn wor­den aan­ge­bo­den aan God. Dit gebeurt in voor­be­rei­ding op de Eucha­ris­ti­sche Gebe­den en de Consecratie. Het woord komt van het Latijnse offertorium, wat ‘offerande’ betekent.

    Prefatie

    De prefatie is een be­lang­rijk onder­deel van de Eucha­ris­tie­vie­ring in de Katho­lieke Kerk, en maakt deel uit van de Li­tur­gie van de Eucha­ris­tie. Het is een gebed van dankzeg­ging dat door de pries­ter wordt uit­ge­spro­ken, vlak voordat de wij­dings­woor­den van de Eucha­ris­tie (de consecratie) wor­den uit­ge­spro­ken.

    Sanctus

    Het Sanctus ("Heilig, heilig, heilig is de Heer, de God der mach­tige heerscharen") is een acclamatie van lofprij­zing die voor­komt vlak voor de consecratie in de prefatie. Het is een uit­no­di­ging aan de gelo­vi­gen om zich aan te sluiten bij de hemelse lofzang van de engelen en heiligen die God aanbid­den.

    Epiclese

    De epiclese is het moment in de Eucha­ris­tie­vie­ring (spe­ci­fiek in de wij­dings­ge­beden) waarin de pries­ter de Heilige Geest aanroept om de gaven van brood en wijn te heiligen en om de transsubstantiatie te bewerkstelligen (de ver­an­de­ring van brood en wijn in het lichaam en bloed van Christus). Het is een essentieel gebed voor de trans­for­ma­tie van de ele­menten.

    Consecratie

    De consecratie is het moment tij­dens de Eucha­ris­tie­vie­ring waarbij het brood en de wijn door de pries­ter wor­den geheiligd en omge­vormd tot het lichaam en bloed van Christus. Dit is het hoogte­punt van de Li­tur­gie van de Eucha­ris­tie en een van de meest sacra­men­tele momenten van de Heilige Mis.

    Anamnese

    Dit is het gedeelte van het wij­dings­ge­bed na de consecratie, waarin de pries­ter herinnert aan de be­lang­rijk­ste feiten van het chris­te­lijke heil, zoals het lij­den, de dood en de opstan­ding van Christus. Het woord "anamnese" komt van het Griekse woord voor "her­in­ne­ring" of "her­in­ne­ren". Het is een eerbe­toon aan het her­in­ne­ren van het offer van Christus, dat eeuwig is.

    Doxo­lo­gie

    Aan het einde van het eucha­ris­tisch gebed, na de Anamnese, wordt een lofprij­zing gezon­gen of gezegd, vaak ein­digend met "Door Hem, met Hem en in Hem... Amen." Dit sluit het eucha­ris­tisch gebed af.

    Agnus Dei

    Dit is de zang of het gebed die volgt op de consecratie, tij­dens het breken van het Lichaam van Christus. Het wordt vaak gezon­gen met de woor­den: "Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, miserere nobis" ("Lam van God, die de zon­den van de wereld wegneemt, ontferm U over ons"). Het is een gebed om ver­ge­ving en genade, terwijl de gelo­vi­gen zich voor­be­rei­den om het Heilig Sacra­ment te ont­van­gen.

    Communie

    De communie is het moment waarop de gelo­vi­gen het Lichaam van Christus ont­van­gen in de vorm van het geconsa­creerde brood (en soms ook de wijn). Het is het hoogte­punt van de Eucha­ris­tie­vie­ring, waarbij de gelo­vi­gen verenigd wor­den met Christus en met elkaar als leden van de Kerk.

    Benedictio (Zegen)

    De zegen is het moment aan het einde van de Mis, waarbij de pries­ter de gelo­vi­gen zegent in de naam van de Heilige Drieëenheid (Vader, Zoon, Heilige Geest). Dit vormt het einde van de Eucha­ris­tie­vie­ring, en het is een uit­no­di­ging om het geloof in het dage­lijks leven ver­der te leven.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose