Eerherstel
Eerherstel in de katholieke context is een daad van boetedoening, liefde en verzoening waarmee gelovigen proberen de eer, liefde en aanbidding te herstellen die aan God toekomt, maar door zonden, onverschilligheid of beledigingen is geschonden.
De kern van eerherstel
Eerherstel is gebaseerd op het geloof dat God oneindige liefde voor de mensheid heeft, maar dat deze liefde vaak niet beantwoord wordt of zelfs bewust wordt verworpen door zonden, godslastering of onverschilligheid. Gelovigen nemen daarom vrijwillig de taak op zich om deze beledigingen goed te maken door gebed, boetedoening en aanbidding.
Waarom eerherstel?
- Goedmaking van beledigingen tegen God - Eerherstel is een manier om de schade die zonden toebrengen aan de eer van God, Jezus, Maria of de Kerk, weer goed te maken.
- Verzoening tussen God en de mensheid - Door eerherstel vragen gelovigen om barmhartigheid en dragen ze bij aan de genezing van de relatie tussen God en de wereld.
- Boetedoening voor persoonlijke en collectieve zonden - Niet alleen voor eigen zonden, maar ook voor die van anderen. Dit is een daad van liefde en solidariteit.
Hoe wordt eerherstel gedaan?
Eerherstel kan op verschillende manieren plaatsvinden:
- Gebed - Speciale eerherstellende gebeden, zoals de Litanie van eerherstel.
- Eucharistische aanbidding - Extra aanbidding van het Allerheiligste.
- Vasten en boete - Opofferingen doen ter verzoening van zonden.
- Daden van naastenliefde - Goede werken om Gods liefde zichtbaar te maken.
- Toewijding - Persoonlijke of gemeenschappelijke toewijding aan God, Jezus of Maria.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam