Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Diaken

    Het woord diaken komt van het Grieks ‘diakonos’ wat ‘die­naar’ betekent. De in­stel­ling van het diaconaat staat in het boek Han­de­lin­gen van de Apos­te­len (hoofd­stuk 6) be­schre­ven. De apos­te­len kozen onder gebed zeven mannen uit die hen moesten bijstaan. Men wordt diaken door gebed en handopleg­ging van de bis­schop.

    Ge­schie­de­nis

    Voor de een is het dia­ko­naat iets nieuws, voor de ander is het heel oud. Beiden krijgen hun gelijk vanuit de oude en de nieuwe ge­schie­de­nis.

    De Kerk verscheen op het wereldtoneel met het optre­den van de twaalf apos­te­len. Dezen waren door de Heer zelf gekozen, gevormd en met de lei­ding in Zijn Kerk belast. Spoe­dig zagen de apos­te­len zich door zoveel gelo­vi­gen omringd, die voor allerlei zaken een beroep op hen deden, dat zij naar “helpers” gingen uitzien.

    Op voorstel van de gelo­vi­gen leg­den zij onder gebed de han­den op aan zeven mannen met de opdracht zorg te dragen voor “de diaconie van de tafel”. Dezen gingen weldra "diakens" heten en hun taak bleef niet tot de mate­rië­le zorgen beperkt, want de apos­te­len zon­den hen weldra ook uit tot preken en dopen. lees meer

    Taken van de diaken

    De diaken staat de pries­ter bij in de vie­ring van de eucha­ris­tie, hij reikt de communie uit, assis­teert bij een huwe­lijk of zegent het zelf in, hij doopt, hij verkon­digt het evan­ge­lie en preekt en leidt ker­ke­lijke uit­vaar­ten. Een diaken werkt dus nauw samen met de pries­ter. Ze vullen elkaar aan, ieder vanuit zijn eigen roe­ping en verant­woor­de­lijk­heid. Diakens zijn ook actief buiten de li­tur­gie op het gebied van jon­ge­ren- en ouderen­pas­to­raat, zieken­be­zoek, stervens­be­ge­lei­ding, huwe­lijk- en doop­voor­be­rei­ding, missie en caritas. juist op deze gebie­den, waar de pa­ro­chie vaak niet of on­vol­doen­de aan toe komt, ligt een be­lang­rijke taak voor de diaken.

    Kledij

    De diaken draagt zijn stola diago­naal.

    Per­ma­nent diaken

    De ver­ga­de­ring van het Tweede Vati­caans Concilie (1962-1965) heeft het per­ma­nente diaconaat opnieuw inge­voerd voor gehuwde mannen van rijpere leef­tijd.

    Transeunt diaken

    Vooraleer men pries­ter gewijd wordt, wordt men eerst diaken gewijd. Een diaken in afwach­ting van zijn pries­ter­wij­ding wordt ‘transeunt diaken’ (overgangsdiaken) genoemd.

    Subdiaken

    In de Heilige Mis in de bui­ten­ge­wone vorm is er een subdiaken en bij in­sti­tu­ten die deze ritus hebben, is er een subdiaken­wij­ding vóór de diaken­wij­ding.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose