







|
|
|

Codex Iuris Canonici
De Codex Iuris Canonici is een verzameling wetten die de organisatie, het bestuur, de rechten en plichten van gelovigen, en de werking van de katholieke kerk regelt. Het is de juridische ruggengraat van de kerk en geldt voor de Latijnse kerk (de grootste tak van het katholicisme). De oosters-katholieke kerken hebben een eigen wetboek, de Codex Canonum Ecclesiarum Orientalium (CCEO), dat in 1990 werd ingevoerd.
De huidige versie van de CIC werd afgekondigd door paus Johannes Paulus II op 25 januari 1983 en trad in werking op 27 november 1983. Het verving de eerdere codex uit 1917, die de eerste systematische codificatie van het kerkelijk recht was.
Structuur van de Codex (1983)
Het Wetboek van 1983 is verdeeld in zeven boeken, die verschillende aspecten van het kerkelijk leven behandelen. Het wetboek bevat in totaal 1.752 canons (artikelen).
- Algemene normen
Basisprincipes van het kerkelijk recht, zoals definities van wetten, rechten en plichten van gelovigen, en de interpretatie van de regels.
- Het Volk van God
Regelt de structuur van de kerk, zoals de rol van leken, priesters, bisschoppen, en religieuze orden, en de rechten en plichten van gelovigen.
- De leraarsambt van de kerk
Behandelt catechese, prediking en de verspreiding van het geloof.
- De heiligingsambt van de kerk
Regelt de sacramenten (doop, eucharistie, biecht, enz.), kerkelijke feesten en heilige plaatsen zoals kerken.
- De tijdelijke goederen van de kerk
Beheer van kerkelijke eigendommen, financiën en donaties.
- Sancties in de kerk
Straffen voor overtredingen van kerkelijke wetten, zoals excommunicatie.
- Processen
Regels voor kerkelijke rechtbanken, huwelijkszaken (zoals nietigverklaringen), en andere juridische procedures.
Doel en belang
- Orde en structuur: De codex zorgt voor een uniforme toepassing van regels binnen de wereldwijde kerk.
- Bescherming van rechten: Het garandeert de rechten van gelovigen, zoals het recht op sacramenten, maar legt ook plichten op, zoals het bijwonen van de zondagsmis.
- Goddelijke en menselijke wet: De codex combineert goddelijke wetten (bijvoorbeeld gebaseerd op de Bijbel en traditie) met menselijke wetten die door de kerk zijn ingesteld.
Voorbeeld van toepassing
- Huwelijk: De codex regelt de voorwaarden voor een geldig kerkelijk huwelijk (canons 1055-1165). Als een huwelijk niet aan deze voorwaarden voldoet, kan het nietig worden verklaard door een kerkelijke rechtbank.
- Excommunicatie: Canon 1364 stelt dat iemand die bewust afvallig wordt of ketterij verkondigt, automatisch geëxcommuniceerd kan worden.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling. Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd. © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam
|
|