Biblia Pauperum
De Biblia Pauperum (Latijn voor "Bijbel van de Armen") is een middeleeuws boek of reeks afbeeldingen dat Bijbelverhalen visueel weergeeft, vooral bedoeld voor mensen die niet konden lezen of geen toegang hadden tot dure Bijbels. Het ontstond rond de 13e eeuw in Europa en was populair tot de 15e eeuw, vaak in kloosters gemaakt en later gedrukt als blokboeken.
Het bestaat uit eenvoudige illustraties, meestal houtsneden of gravures, die scènes uit het Nieuwe Testament (zoals het leven van Jezus) combineren met parallellen uit het Oude Testament. Bijvoorbeeld: de kruisiging van Jezus naast het offer van Isaak. Deze typologie - het idee dat het Oude Testament het Nieuwe voorspelt - was centraal. Tekst was minimaal, vaak alleen korte bijschriften in het Latijn, zodat de beelden het verhaal vertelden aan ongeletterden, zoals arme gelovigen of leken.
De naam "Pauperum" suggereert dat het voor de armen was, maar in werkelijkheid werd het ook gebruikt door geestelijken en rijke leken als devotiemiddel. Het was een soort visuele catechese, een hulpmiddel om het geloof te onderwijzen in een tijd dat geschreven Bijbels zeldzaam en kostbaar waren. Tegenwoordig wordt het gezien als een belangrijk voorbeeld van middeleeuwse kunst en religieuze communicatie. Originele exemplaren, zoals die in musea (bijv. het Rijksmuseum), zijn zeldzaam en waardevol.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam