







|
|
|

Bedevaart
Een bedevaart (= pelgrimage, pelgrimstocht) in de katholieke kerk is een reis die wordt gemaakt naar een heilige plaats of pelgrimsbestemming om geloofsoefeningen te verrichten, te bidden, en een diepere spirituele ervaring te beleven. Bedevaarten worden vaak ondernomen als een vorm van devotie, boetedoening, dankbaarheid, of om hulp te vragen bij specifieke zorgen.
Kenmerken van een bedevaart
- Heilige plaatsen: Bedevaarten worden vaak gemaakt naar plaatsen die een speciale religieuze betekenis hebben. Dit kunnen plaatsen zijn die verbonden zijn met belangrijke heiligen, wonderen, bijbelse gebeurtenissen of verschijningen van de Maagd Maria. Bekende bedevaartsoorden zijn bijvoorbeeld Heiloo, Rome, Lourdes (Frankrijk), Fatima (Portugal), en Santiago de Compostela (Spanje).
- Doelen van de bedevaart:
- Spiritualiteit: De reis is bedoeld om het geloof te versterken, om te bidden, en om dichter bij God te komen.
- Boetedoening: Het kan ook een manier zijn om boete te doen voor zonden of om genade te vragen voor persoonlijke bedoelingen.
- Genezing: Veel bedevaartsoorden zijn beroemd geworden vanwege wonderen of genezingen, en pelgrims gaan daarheen om hulp of genezing te ontvangen, zowel fysiek als spiritueel.
- Dankbaarheid: Bedevaarten kunnen ook worden ondernomen om dankbaarheid te tonen voor ontvangen zegeningen of gebeden die zijn verhoord.
- Rituelen en gebeden: Tijdens de bedevaart maken pelgrims vaak gebruik van gebeden, sacramenten (zoals de boetedoening of doop), en heilige rituelen die verband houden met de bestemming. Dit kan het bezoeken van heilige relikwieën, het deelnemen aan messen, het bidden van de rozenkrans en het doen van processies omvatten.
- Lichamelijke reis: Een bedevaart is vaak niet alleen een spirituele reis, maar ook een fysieke uitdaging. Het kan een reis zijn die per voet, fiets, auto, of vliegtuig wordt afgelegd, en het kan variëren van enkele dagen tot meerdere weken.
Voorbeelden van beroemde bedevaartsoorden
- Rome: Het is een belangrijke bestemming voor katholieken vanwege de aanwezigheid van de Vaticaanse stad en de Petrus-basiliek, en pelgrims kunnen de graven van de apostelen bezoeken.
- Lourdes: Bekend om de verschijning van de Maagd Maria aan Bernadette Soubirous in 1858, en het bronwater wordt vaak beschouwd als genezend.
- Fatima: Een belangrijk bedevaartsoord vanwege de verschijning van Maria aan drie herderskinderen in 1917.
- Santiago de Compostela: Het eindpunt van de beroemde Camino de Santiago pelgrimsroute, waar het graf van de apostel Jakobus wordt vereerd.
Dichter bij huis
-
Onze Lieve Vrouw ter Nood - Heiloo (Noord-Holland)
- Al sinds de middeleeuwen een Maria-bedevaartsoord.
- Bekend om de heilige bron die volgens overlevering genezende kracht heeft.
- In de Genadekapel wordt Maria vereerd als "Onze Lieve Vrouw ter Nood".
- Jaarlijks trekken duizenden pelgrims voor gebed, eucharistie en biecht.
-
Zoete Moeder - ’s-Hertogenbosch (Noord-Brabant)
- Maria-verering rond het 14e-eeuwse beeld van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch.
- Het beeld staat in de Sint-Jan (de kathedraal).
- Vooral geliefd onder Brabanders; er is jaarlijks een Maria-bidtocht door de binnenstad.
-
Sint Jozef - Smakt (Limburg)
- Hoogtepunt is de feestdag van Sint Jozef op 19 maart, met een drukbezochte pelgrimage.
- Klein dorp met een grote devotie voor Sint Jozef, patroon van de arbeiders en gezinnen.
- In de Sint-Jozefkapel komen pelgrims bidden voor voorspoed, werk en gezin.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling. Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd. © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam
|
|