Augustijnen
Augustijnen en Augustinessen zijn leden van religieuze gemeenschappen die leven volgens de Regel van Sint-Augustinus, gebaseerd op de spiritualiteit van Sint-Augustinus van Hippo (354-430).
Augustijnen (OSA - Ordo Sancti Augustini)
De Augustijnen vormen een katholieke kloosterorde die officieel werd erkend in 1256. Ze leven in broederschap, delen bezittingen en richten zich op gebed, studie en apostolisch werk. Hun focus ligt op pastoraat, onderwijs, missiewerk en wetenschap. Ze dragen meestal een zwarte pij met een leren riem en werken wereldwijd in parochies, scholen en universiteiten.
Augustinessen
De Augustinessen zijn de vrouwelijke tak, bestaande uit verschillende congregaties die eveneens volgens de Regel van Sint-Augustinus leven. Ze zijn vaak actief in zorg, onderwijs en liefdadigheid. Sommige gemeenschappen leven als slotzusters (contemplatief), terwijl anderen meer actief in de samenleving werken.
Gemeenschappelijke kernwaarden
-
Gemeenschapsleven: “Eén van hart en één van ziel, op weg naar God.”
-
Zoeken naar waarheid: Augustijnen benadrukken studie en theologie.
-
Dienstbaarheid: Werken in onderwijs, zorg en missies.
Augustijnen en Augustinessen delen een spirituele traditie van gemeenschap en toewijding aan God, met een sterke nadruk op liefde, waarheid en dienstbaarheid aan de naaste.
Bekende augustijnen en augustinessen
-
Sint-Augustinus van Hippo (hun inspirator en kerkvader)
-
Maarten Luther (voordat hij de Reformatie begon, was hij een augustijner monnik)
- Sint Monica, de moeder van Sint-Augustinus van Hippo
De Augustijnen combineren spiritualiteit, studie en dienstbaarheid, en zetten zich in voor een leven in gemeenschap volgens de leer van Sint-Augustinus.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam