Apostolische opvolging
Apostolische opvolging is een concept binnen het christendom, vooral in de Rooms-Katholieke Kerk, de Oosters-Orthodoxe Kerken en sommige Anglicaanse gemeenschappen. Het verwijst naar de ononderbroken overdracht van geestelijke autoriteit en wijding van de apostelen - de oorspronkelijke volgelingen van Jezus - naar de bisschoppen van vandaag.
Dit idee is gebaseerd op de overtuiging dat Jezus zijn apostelen (zoals Petrus en de anderen) een speciale opdracht en bevoegdheid gaf om zijn kerk te leiden, te onderwijzen en de sacramenten te bedienen (zie bijv. Matteüs 16:18-19 en Johannes 20:21-23). Deze autoriteit zou vervolgens door handoplegging en gebed zijn doorgegeven aan hun opvolgers, van generatie op generatie.
In de praktijk betekent apostolische opvolging dat elke bisschop in een directe lijn terug te voeren is tot een van de apostelen. Dit wordt gezien als een garantie voor de continuïteit van de leer, de eenheid van de kerk en de geldigheid van de sacramenten, zoals de eucharistie en de priesterwijding. Bijvoorbeeld, in de Katholieke Kerk wordt aangenomen dat de huidige paus een opvolger is van Petrus, die door Jezus als de "rots" van de kerk werd aangewezen.
Het proces verloopt concreet via de wijding: een bisschop wijdt een nieuwe bisschop door handoplegging, een ritueel dat teruggaat tot de vroege kerk (zie Handelingen 6:6 en 2 Timoteüs 1:6). Dit maakt de kerk "apostolisch" - geworteld in de traditie en zending van de apostelen.
Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
© Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam