Bisdom Haarlem-Amsterdam











    Adventskalender

    Een adventskalen­der is een kalen­der die gebruikt wordt om de dagen van de Advent te tellen, de periode van vier weken die voorafgaat aan Kerst­mis in de chris­te­lijke traditie. Het heeft als doel de ver­wach­ting en voor­be­rei­ding voor de komst van Jezus Christus te be­ge­lei­den. Advent begint op de vierde zon­dag voor Kerst­mis en loopt tot Kerst­avond.

    Kenmerken van een adventskalen­der

    • Dagen tot Kerst­mis: De kalen­der heeft 24 vakjes of deurtjes, één voor elke dag van de Advent, beginnend op 1 de­cem­ber en ein­digend op 24 de­cem­ber, de avond voor Kerst­mis.
    • Dage­lijkse verras­sing: Achter elk vakje of deurtje zit een klein geschenk of ac­ti­vi­teit. Tra­di­tio­neel bevat een adventskalen­der een bijbelvers, een afbeel­ding of een symbool van de kerst­tijd, maar moderne kalen­ders bevatten vaak ook kleine chocolade, snoepjes, speeltjes of zelf­ge­maakte cadeautjes.

    Doelen van de adventskalen­der

    1. Tellen naar Kerst­mis: Het helpt om de dagen naar Kerst­mis te tellen, waarbij elke dag een sym­bo­li­sch moment is om het komen van Christus te her­denken.
    2. Ver­wach­ting en span­ning opbouwen: Het idee is om de span­ning op te bouwen en de vreugde van Kerst­mis lang­zaam te laten groeien door dage­lijks iets te openen.
    3. Educatie en medi­ta­tie: In reli­gi­euze kalen­ders kunnen de vakjes bijbel­tek­sten of advents­the­ma's bevatten die helpen bij het ver­die­pen van het geloof en de voor­be­rei­ding op de feest­dag.

    Ge­schie­de­nis

    De oorsprong van de adventskalen­der gaat terug naar het 19e eeuwse Duits­land. Het idee werd voor het eerst gepopula­riseerd door Pro­tes­tantse ge­zin­nen, die de dagen naar Kerst­mis aftel­den. In de vroege versies wer­den bij­voor­beeld krijt­stre­pen op de muur gezet of kaarsen aangestoken om de dagen van Advent te markeren. De eerste com­mer­ciële adventskalen­der werd in 1908 geprodu­ceerd door Gerhard Lang, die de traditie van de papieren kalen­ders met venstertjes introdu­ceerde.

    Ver­schil­lende vormen

    • Papieren adventskalen­der: De tra­di­tio­nele kalen­der heeft 24 kleine venstertjes, elk met een afbeel­ding, een bijbel­tekst of een klein geschenk.
    • Houten adventskalen­der: Deze kalen­ders zijn vaak herbruik­baar en hebben kleine laden of deurtjes die je kunt openen, en wor­den vaak elk jaar opnieuw gevuld.
    • Chocolade-adventskalen­der: Een van de populairste varianten, waarbij elke dag een klein stukje chocolade of snoepje achter een deurtje verstopt zit.
    • DIY-adventskalen­ders: Som­mi­ge mensen maken hun eigen adventskalen­ders, waarbij ze bij­voor­beeld kleine zakjes, doosjes of en­ve­lop­pen vullen met per­soon­lijke berichten, cadeautjes of andere verras­singen.

    Samen­vat­tend is de adventskalen­der een manier om de spiri­tua­li­teit van de Advent te ver­ster­ken en tege­lijk de ver­wach­ting van Kerst­mis op een leuke en in­ter­ac­tie­ve manier te beleven. Het is een populaire traditie in veel ge­zin­nen en biedt zowel een moment van be­zin­ning als plezier voor jong en oud.

    Deze katholieke woordenlijst is nog in ontwikkeling.
    Aan de beschrijvingen wordt nog geschaafd.
    © Copyright 2025 Bisdom Haarlem-Amsterdam




    Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose