Meditatie Mgr. Woorts voor het Jubeljaar

In de maandmeditatie voor mei in het Jubeljaar 2025 schrijft mgr. Woorts, hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht over deze Mariamaand. Want ‘mei en Maria... voor menig katholiek zijn zij al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden’, aldus mgr. Woorts.
Hij verwijst in zijn meditatie naar de encycliek Mense maio van paus Paulus VI over de Meimaand Mariamaand. In deze encycliek brengt paus Paulus VI zijn grote zorg om de wereldvrede naar voren vanwege de destijds oplopende internationale spanningen. Dergelijke spanning is er ook in de huidige tijd.
Meimaand Mariamaand
Mei en Maria... voor menig katholiek zijn zij reeds eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Juist wanneer alles in de natuur tot bloei komt, eren wij des te meer de vrouw die door God uitverkoren werd om de moeder te worden van onze Heer Jezus Christus, zij die door Hem aan het kruis aan ons is gegeven als moeder. Hij zei daar immers tegen Zijn moeder over de leerling die Hij liefhad: “Vrouw, zie daar uw zoon” en vervolgens tot die leerling: “Zie daar uw moeder” (Joh. 19, 26-27). Die door Jezus geliefde leerling, ... ieder van ons is geroepen deze te zijn. Daarom mogen wij Maria beschouwen en eren als (ook) onze moeder.
Bij haar beeltenissen - in onze huizen, kerken en kapellen - worden in de meimaand meer dan anders kaarsen opgestoken, bloemen geplaatst en wordt er gebeden, veelal de rozenkrans. De glimlach die Maria op menig beeltenis toont, geeft troost en hoop.
Ook wordt in de Meimaand haar beeltenis nogal eens in de buurt van het altaar geplaatst - een uitnodiging aan de gelovigen om een Weesgegroet te bidden. Zo komt Maria niet alleen meer in het zicht, maar wordt ook uitgedrukt wat zij ten diepste wil doen: ons bij haar Zoon brengen. Met haar - zij die reeds opgenomen is in de hemelse heerlijkheid - gaan wij tot haar Zoon, die wij ontvangen in Woord en Sacrament.
Op voorspraak van Maria
De Heilige Paus Paulus VI (1963 -1978) schrijft in zijn encycliek over de meimaand ofwel de Mariamaand: “Omdat Maria terecht beschouwd kan worden als de weg, die ons tot Christus brengt, is elke ontmoeting met haar uit zichzelf ook een ontmoeting met Christus. Want wat anders doen wij in ons voortdurend gebed tot Maria dan het zoeken van Christus, onze Verlosser, in haar armen, in haar, door haar en met haar. Te midden van de angsten en gevaren van deze wereld moeten de mensen vanuit een innerlijke behoefte gaan tot Hem als de haven van het heil en als de bovenaardse bron van het leven” (Encycliek Mense maio, 29 april 1965, nr. 2).
In dit schrijven brengt paus Paulus VI zijn grote zorg om de wereldvrede naar voren vanwege de destijds oplopende internationale spanningen. Hij hoopt met zijn woorden eraan bij te dragen dat wereldleiders niet doof blijven voor het grote verlangen van de mensheid naar vrede en om alles te doen om die vrede te bewaren. Ook in onze tijd zijn die spanningen er, alsmede het grote verlangen naar vrede overal op aarde. Als Nederlanders vieren wij in deze meimaand tachtig jaar bevrijding; een blijvende opdracht ook om die vrijheid en die vrede te koesteren en eraan te (blijven) werken.
Paus Paulus VI benadrukt in deze encycliek dat de vrede uiteindelijk een geschenk is van God. Hij spoort ons juist in de meimaand aan om daarvoor te bidden op voorspraak van onze hemelse Moeder: “Wij moeten daarom deze kostbare gave trachten te verkrijgen door het gebed, door een vurig en ijverig gebed, zoals dat altijd kenmerkend is geweest voor de Kerk vanaf het begin; door een gebed, waarin wij onze toevlucht nemen tot de Heilige Maagd Maria, de Koningin van de Vrede, om haar voorspraak en bescherming” (nr.10).
Paastijd
Als christenen geloven en belijden wij dat Christus onze uiteindelijke vrede is. Daarom is het heel betekenisvol dat de meimaand ofwel de Mariamaand voor een belangrijk gedeelte samenvalt met de paastijd. Maria is met haar Zoon opgegaan naar Jeruzalem, waar Hij voor ons heil gestorven en verrezen is, om ons voor te gaan naar het huis van de Vader. De veertigste dag van Pasen vieren wij Zijn hemelvaart. Vlak voor Zijn heengaan heeft Hij Zijn leerlingen beloofd: “Ik ga heen om een plaats voor u te bereiden. En als Ik ben heengegaan en een plaats voor u heb bereid, kom Ik terug om u op te nemen bij Mij, opdat ook gij zult zijn waar Ik ben” (Joh. 14, 2b-3). Vanwege deze belofte mogen wij geloven dat Maria nu bij haar Zoon is in het huis van onze hemelse Vader. Daar bidt zij voor ons, wij die in de paastijd op weg zijn ook naar Pinksteren, dat de Heilige Geest ons allen mag vervullen met geloof, hoop en liefde. Zij weet immers uit eigen ervaring hoezeer wij de Heilige Geest nodig hebben, om ons te bezielen en tot kracht te zijn. Maria heeft er na de Hemelvaart van onze Heer met de apostelen en de andere leerlingen in Jeruzalem intens om gebeden.
Pelgrims van Hoop
Maria had de Heilige Geest reeds ontvangen bij de annunciatie toen de aartsengel Gabriël haar aankondigde dat zij de moeder zou worden van onze Heer Jezus. De Heilige Geest deed haar daarna haar lofzang zingen, haar Magnificat, en gaf haar ook de ingeving om Elisabeth te gaan bezoeken om haar helpen bij de geboorte van Johannes de Doper. Maria’s heilzame bezoek aan haar nicht vieren wij met het feest van Maria Visitatie waarmee de meimaand besloten wordt.
We mogen Maria in haar aardse leven ook typeren als een pelgrim. Ze was immers gewoon om jaarlijks met Jozef en Jezus naar Jeruzalem te pelgrimeren voor het Joodse paasfeest (zie Lucas 2, 41). Het Heilig Jaar 2025 heeft als motto van paus Franciscus meegekregen ‘Pelgrims van Hoop’. Met Maria pelgrimeren wij hoopvol op weg naar het hemels Jeruzalem, waar de Heer ons eens thuis zal brengen. Iedere pelgrimage, iedere bedevaart is daarvan een uitdrukking, of het nu (de Nationale Bedevaart) naar Rome is, naar Lourdes of welke bedevaartplaats ook in het bijzonder die in het eigen bisdom.
Met Maria zijn wij als pelgrims van hoop onderweg naar het huis van de Vader, in de kracht van de Heilige Geest, waardoor wij meer en meer tot bloei komen.
+ Herman W. Woorts,
hulpbisschop van Utrecht en bisschop-referent voor bedevaarten

Pelgrims van Hoop, bidden in het Heilig Jaar
Deze maandmeditaties komen uit het boek ‘Pelgrims van Hoop, bidden in het Heilig Jaar’, uitgegeven door Adveniat. De bisschoppen sluiten ieder in een andere maand aan bij de actualiteit van het kerkelijk jaar.