







|
|
80 Jaar Vrijheid - Monumenten
Op 5 mei 1945 capituleerde de Duitse bezetter met een bijeenkomst in Wageningen. Nederland was bevrijd. In 2025 vieren we 80 jaar bevrijding.
Kort na de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland monumenten opgericht voor gevallen militairen en verzetsstrijders. Ook in en rond kerken werden gedenkplaatsen ingericht om gevallenen te eren. Er kwamen later ook herinneringsplekken uit dankbaarheid na een onderduik of vanwege een behouden terugkeer uit voormalig Nederlands-Indië.
Dit jaar vieren wij tachtig jaar vrijheid en herdenken alle gevallen burgers en militairen bij de vele monumenten. Ook in en om kerken in ons bisdom. Hieronder vindt u een aantal van deze herinneringsplekken.
Herdenkingsmonumenten WO II
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Kort na de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland vele monumenten opgericht voor gevallen militairen en verzetsstrijders. Ook in en rond kerken werden gedenkplaatsen ingericht om gevallenen te eren, maar later ook uit dankbaarheid na een onderduik of vanwege een behouden terugkeer uit voormalig Nederlands-Indië. Dit jaar vieren wij tachtig jaar vrijheid en herdenken we alle gevallen burgers en militairen bij de vele monumenten. Ook in en om onze kerken.
 |
Koepelkathedraal tijdens de Tweede Wereldoorlog
Expositie t/m 18 mei
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Op 20 maart kwamen de nabestaanden van de tien verzetsmensen die in 1944 naast de KoepelKathedraal werden gefusilleerd, bijeen. Dit op initiatief van de Vrienden van de KoepelKathedraal. Hiermee willen wij deze tien mensen een gezicht gegeven. In het museum van de kathedraal tonen wij foto’s, een documentaire en achtergrondinformatie over deze slachtoffers.
 |
80 Jaar Vrijheid - Westbeemster
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
De herinneringssteen op het kerkplein naast de kerk in Westbeemster, gedenkt de tragische crash van een Engelse Lancaster bommenwerper (ED 988) van de RAF 100 Squadron, die in de nacht van 25 op 26 juni 1943 neerstortte.
 |
80 Jaar Vrijheid - Volendam
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Op 25 meter afstand van de St. Vincentiuskerk is een herdenkingsmonument. En een tweede monument op 200 meter afstand waar elk jaar op 4 mei bloemen gelegd worden.
 |
80 Jaar Vrijheid - Nes aan de Amstel
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Het monument 40-45 naast de Sint-Urbanuskerk in Nes aan de Amstel is een oorlogsmonument ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het heeft de vorm van een wit stenen kruis en draagt de inscriptie “Voor hen die vielen 40 45”. Het staat rechts voor de kerk, aan de Amsteldijk, en is een sobere, maar duidelijke herinnering aan de oorlogsslachtoffers uit de omgeving.
 |
80 Jaar Vrijheid - Koepelkerk Hoorn
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Over de vier onderduikers in de Koepelkerk gaat soms nog het verhaal dat zij zich tussen de binnen- en de buitenkoepel van de Koepelkerk schuildhielden. Jan de Boer heeft dit broodje-app-verhaal in 1946 hoogstwaarschijnlijk in de wereld geholpen. De ‘heremieten’ zouden via een klein luikje in de binnenkoepel van proviand zijn voorzien.
 |
80 Jaar Vrijheid - Joannes de Doperkerk Hoofddorp
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Aan de kerk van de H. Joannes de Doper in Hoofddorp is naar aanleiding van de uitreiking van een Yad Vashem onderscheiding in 1998, een plaquette aangebracht om al die mensen te eren die onderduikers verborgen.
 |
80 Jaar Vrijheid - OLV ter Nood Heiloo
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
In het park op het Heiligdom van Onze Lieve Vrouw ter Nood te Heiloo bevindt zich bij de tiende kruiswegstatie een marmeren gedenksteen van 17 jongemannen. Zij waren allen lid van R.K. Rijwielbond St. Christophorus, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen voor het Vaderland.
 |
80 Jaar Vrijheid - Spanbroek
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Op zaterdagavond 24 februari 1945 vond er - zoals elke zaterdagavond - een kaartavond plaats bij Cor Loos. Kaartvrienden Jan Stam, Jan Kramer en Pee Vlaar waren dan ook altijd van de partij. Maar op die betreffende avond ging het mis. De Landwacht deed een inval in het huis van Cor. Ze werden beschuldigd van het verspreiden van illegaal drukwerk, wat ook in hun jassen werd aangetroffen. Deze mannen hadden niets met het verzet te maken. Het vermoeden bestaat dat er verraad in het spel was.
 |
80 Jaar Vrijheid - Dionysiusparochie Heerhugowaard
De H. Dionysiusparochie verloor zijn klokken
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Duitsland een groot te kort aan grondstoffen voor de wapenindustrie, o.a. aan koper en tin, deze metalen zitten in brons waar klokken van gemaakt zijn. De bezetter verordende dat de klokken uit de kerktorens werden gehaald.
 |
80 Jaar Vrijheid - Bonifatiuskerk Graft - De Rijp
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Op de begraafplaats van de Bonifatiuskerk te Graft - De Rijp hebben wij een oorlogsgraf van twee jonge mannen die zijn gesneuveld toen zij piloten in veiligheid wilde brengen. Vlakbij voeren zij met de piloten in een bootje toen een patrouille hen zag. Ter plekke is een gedenkteken opgericht.
 |
80 Jaar Vrijheid - Egmond aan den Hoef 
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Voor de Heilige Margaretha Maria Alacoquekerk te Egmond aan den Hoef staat één van de eerste herdenkingsmonumenten van ons land. Het werd, heel bijzonder, met instemming van de Duitse bezetter, reeds in 1941 opgericht.
 |
80 Jaar Vrijheid - Mariakerk Bussum 
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
In de Mariakerk in Bussum staat een herdenkingsplaquette met daarop de namen van parochianen van de voormalige Sint Vituskerk die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven. Deze plaquette hing voorheen in de Sint Vituskerk.
 |
80 Jaar Vrijheid - Bonifatiuskerk Zaandam 
Het ‘verborgen’ verhaal van een 125-jarige
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
De Sint-Bonifatiuskerk aan de Oostzijde in Zaandam viert dit jaar haar 125-jarig jubileum. De kerk, die op 28 mei 1900 werd ingewijd, heeft een rijke geschiedenis waarvan een deel zich afspeelde in het ‘verborgene’. Tijdens de Duitse bezetting in de jaren 1940 - 1945 was de Bonifatiuskerk een centrum van katholiek verzet onder leiding van kapelaan Gerrit Groot. Een plaquette aan de gevel van de pastorie herinnert daaraan. En na de oorlog werd een straat naar hem vernoemd.
 |
80 Jaar Vrijheid - Vredeskerk Amsterdam 
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Dit is een klein eerbetoon aan de Vredeskerk Verzetgroep, ook wel genoemd het Nederlands Oranjeleger (NOL) die aan het begin van de tweede wereldoorlog zich organiseerde om verzet te bieden tegen de toenmalige duitse overheersing. Voordat deze verzetsgroep echter in actie kon komen werden de leden door de duitse bezetter voortijdig gearresteerd en afgevoerd naar diverse kampen in Duitsland. Een groot deel van deze verzetsgroep maakte het eind van de oorlog niet meer mee.
 |
80 Jaar Vrijheid - Zuidschermer
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
De bronzen plaquette bij de entree van de Sint-Michaëlkerk in Zuidschermer herdenkt een bijzondere daad van menselijkheid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Delftse kinderen schonken deze plaquette aan de kerk uit dankbaarheid dat ze konden onderduiken bij parochianen en boeren in de omgeving van Zuidschermer.
 |
80 Jaar Vrijheid - Hofkerk Amsterdam 
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Op 25 november 1945 is ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog een speciaal altaar opgericht in de zuidelijke abcis. In deze abcis zijn twee monumenten bevestigd.
 |
80 Jaar Vrijheid - Amstelveen 
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
In de Titus Brandsma kerk Amstelveen bevindt zich as van overledenen uit concentratiekamp Dachau. In de Urbanuskerk Amstelveen-Bovenkerk hebben we een ‘moffenhuisje’. Het Duitse leger gebruikte deze ruimte om Schiphol in de gaten te kunnen houden. Het huisje, kacheltje en de twee stoeltjes staan er nog steeds. Oorspronkelijk was het een ruimte voor de klokkenbediening.
 |
|