Bisdom Haarlem-Amsterdam










80 Jaar Vrijheid - Monumenten

80 Jaar BevrijdingOp 5 mei 1945 capituleerde de Duitse bezetter met een bij­een­komst in Wa­ge­nin­gen. Neder­land was bevrijd. In 2025 vieren we 80 jaar be­vrij­ding.

Kort na de Tweede Wereld­oor­log wer­den in Neder­land monu­menten opgericht voor gevallen mili­tai­ren en verzetsstrij­ders. Ook in en rond kerken wer­den gedenk­plaatsen ingericht om gevallenen te eren. Er kwamen later ook her­in­ne­rings­plekken uit dank­baar­heid na een onderduik of van­wege een behou­den terug­keer uit voor­ma­lig Neder­lands-Indië.

Dit jaar vieren wij tach­tig jaar vrij­heid en her­denken alle gevallen bur­gers en mili­tai­ren bij de vele monu­menten. Ook in en om kerken in ons bisdom. Hier­on­der vindt u een aantal van deze her­in­ne­rings­plekken.


Herdenkingsmonumenten WO II
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Kort na de Tweede Wereld­oor­log wer­den in Neder­land vele monu­menten opgericht voor gevallen mili­tai­ren en verzetsstrij­ders. Ook in en rond kerken wer­den gedenk­plaatsen ingericht om gevallenen te eren, maar later ook uit dank­baar­heid na een onderduik of van­wege een behou­den terug­keer uit voor­ma­lig Neder­lands-Indië. Dit jaar vieren wij tach­tig jaar vrij­heid en her­denken we alle gevallen bur­gers en mili­tai­ren bij de vele monu­menten. Ook in en om onze kerken.
Koepelkathedraal tijdens de Tweede Wereldoorlog
Expositie t/m 18 mei
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Op 20 maart kwamen de nabe­staan­den van de tien verzets­men­sen die in 1944 naast de KoepelKa­the­draal wer­den gefusilleerd, bijeen. Dit op ini­tia­tief van de Vrien­den van de KoepelKa­the­draal. Hiermee willen wij deze tien mensen een gezicht gegeven. In het museum van de ka­the­draal tonen wij foto’s, een do­cu­mentaire en ach­ter­grondin­for­ma­tie over deze slacht­of­fers.
80 Jaar Vrijheid - Westbeemster
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
De her­in­ne­ringssteen op het kerk­plein naast de kerk in Westbeemster, gedenkt de tra­gische crash van een Engelse Lancaster bommen­wer­per (ED 988) van de RAF 100 Squadron, die in de nacht van 25 op 26 juni 1943 neerstortte.
80 Jaar Vrijheid - Volendam
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Op 25 meter afstand van de St. Vin­cen­tius­kerk is een her­den­kings­mo­nu­ment. En een tweede monu­ment op 200 meter afstand waar elk jaar op 4 mei bloemen gelegd wor­den.
80 Jaar Vrijheid - Nes aan de Amstel
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Het monu­ment 40-45 naast de Sint-Urbanus­kerk in Nes aan de Amstel is een oorlogs­mo­nu­ment ter her­den­king van de slacht­of­fers van de Tweede Wereld­oor­log. Het heeft de vorm van een wit stenen kruis en draagt de inscriptie “Voor hen die vielen 40 45”. Het staat rechts voor de kerk, aan de Amstel­dijk, en is een sobere, maar dui­de­lijke her­in­ne­ring aan de oorlogsslacht­of­fers uit de omge­ving.
80 Jaar Vrijheid - Koepelkerk Hoorn
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Over de vier onderduikers in de Koepel­kerk gaat soms nog het verhaal dat zij zich tussen de binnen- en de buitenkoepel van de Koepel­kerk schuildhiel­den. Jan de Boer heeft dit broodje-app-verhaal in 1946 hoogst­waar­schijn­lijk in de wereld geholpen. De ‘heremieten’ zou­den via een klein luikje in de binnenkoepel van proviand zijn voor­zien.
80 Jaar Vrijheid - Joannes de Doperkerk Hoofddorp
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Aan de kerk van de H. Joannes de Doper in Hoofd­dorp is naar aan­lei­ding van de uit­rei­king van een Yad Vashem onder­schei­ding in 1998, een plaquette aan­ge­bracht om al die mensen te eren die onderduikers verborgen.
80 Jaar Vrijheid - OLV ter Nood Heiloo
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
In het park op het Hei­lig­dom van Onze Lieve Vrouw ter Nood te Heiloo bevindt zich bij de tiende kruis­wegs­ta­tie een marmeren gedenksteen van 17 jonge­man­nen. Zij waren allen lid van R.K. Rijwielbond St. Chris­to­pho­rus, die tij­dens de Tweede Wereld­oor­log zijn gevallen voor het Vaderland.
80 Jaar Vrijheid - Spanbroek
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Op zater­dag­avond 24 februari 1945 vond er - zoals elke zater­dag­avond - een kaart­avond plaats bij Cor Loos. Kaartvrien­den Jan Stam, Jan Kramer en Pee Vlaar waren dan ook altijd van de partij. Maar op die be­tref­fen­de avond ging het mis. De Landwacht deed een inval in het huis van Cor. Ze wer­den beschul­digd van het ver­sprei­den van illegaal druk­werk, wat ook in hun jassen werd aan­ge­trof­fen. Deze mannen had­den niets met het verzet te maken. Het vermoe­den bestaat dat er verraad in het spel was.
80 Jaar Vrijheid - Dionysiusparochie Heerhugowaard
De H. Dionysiusparochie verloor zijn klokken
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Tijdens de Tweede Wereld­oor­log kreeg Duits­land een groot te kort aan grond­stof­fen voor de wapen­in­dus­trie, o.a. aan koper en tin, deze metalen zitten in brons waar klokken van gemaakt zijn. De bezetter veror­dende dat de klokken uit de kerktorens wer­den gehaald.
80 Jaar Vrijheid - Bonifatiuskerk Graft - De Rijp
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Op de begraaf­plaats van de Boni­fa­tius­kerk te Graft - De Rijp hebben wij een oorlogsgraf van twee jonge mannen die zijn gesneu­veld toen zij piloten in vei­lig­heid wilde brengen. Vlakbij voeren zij met de piloten in een bootje toen een patrouille hen zag. Ter plekke is een gedenkteken opgericht.
80 Jaar Vrijheid - Egmond aan den Hoef Fotoreportage
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Voor de Heilige Margaretha Maria Alacoque­kerk te Egmond aan den Hoef staat één van de eerste her­den­kings­mo­nu­menten van ons land. Het werd, heel bij­zon­der, met instem­ming van de Duitse bezetter, reeds in 1941 opgericht.
80 Jaar Vrijheid - Mariakerk Bussum Fotoreportage
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
In de Maria­kerk in Bussum staat een her­den­kingsplaquette met daarop de namen van pa­ro­chi­anen van de voor­ma­lige Sint Vitus­kerk die tij­dens de Tweede Wereld­oor­log zijn gestorven. Deze plaquette hing voor­heen in de Sint Vitus­kerk.
80 Jaar Vrijheid - Bonifatiuskerk Zaandam Fotoreportage Video
Het ‘verborgen’ verhaal van een 125-jarige
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
De Sint-Boni­fa­tius­kerk aan de Oostzijde in Zaan­dam viert dit jaar haar 125-jarig jubileum. De kerk, die op 28 mei 1900 werd ingewijd, heeft een rijke ge­schie­de­nis waar­van een deel zich afspeelde in het ‘verborgene’. Tijdens de Duitse bezet­ting in de jaren 1940 - 1945 was de Boni­fa­tius­kerk een centrum van katho­liek verzet onder lei­ding van kape­laan Gerrit Groot. Een plaquette aan de gevel van de pastorie herinnert daaraan. En na de oorlog werd een straat naar hem vernoemd.
80 Jaar Vrijheid - Vredeskerk Amsterdam Fotoreportage
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Dit is een klein eerbe­toon aan de Vredes­kerk Verzet­groep, ook wel genoemd het Neder­lands Oranjele­ger (NOL) die aan het begin van de tweede wereld­oor­log zich orga­ni­seer­de om verzet te bie­den tegen de toen­ma­lige duitse overheer­sing. Voordat deze verzets­groep echter in actie kon komen wer­den de leden door de duitse bezetter voortij­dig gearres­teerd en afge­voerd naar diverse kampen in Duits­land. Een groot deel van deze verzets­groep maakte het eind van de oorlog niet meer mee.
80 Jaar Vrijheid - Zuidschermer
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
De bronzen plaquette bij de entree van de Sint-Michaëlkerk in Zuid­scher­mer her­denkt een bij­zon­dere daad van men­se­lijk­heid tij­dens de Tweede Wereld­oor­log. Delftse kin­de­ren schonken deze plaquette aan de kerk uit dank­baar­heid dat ze kon­den onderduiken bij pa­ro­chi­anen en boeren in de omge­ving van Zuid­scher­mer.
80 Jaar Vrijheid - Hofkerk Amsterdam Fotoreportage
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
Op 25 no­vem­ber 1945 is ter nage­dach­te­nis van de slacht­of­fers van de Tweede Wereld­oor­log een speciaal altaar opgericht in de zui­de­lijke abcis. In deze abcis zijn twee monu­menten beves­tigd.
80 Jaar Vrijheid - Amstelveen Fotoreportage
nieuws - dinsdag, 15 april 2025
In de Titus Brandsma kerk Am­stel­veen bevindt zich as van over­le­de­nen uit con­cen­tratie­kamp Dachau. In de Urbanus­kerk Am­stel­veen-Boven­kerk hebben we een ‘moffenhuisje’. Het Duitse leger gebruikte deze ruimte om Schiphol in de gaten te kunnen hou­den. Het huisje, kacheltje en de twee stoeltjes staan er nog steeds. Oor­spron­ke­lijk was het een ruimte voor de klokken­bedie­ning.



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose