Bisdom Haarlem-Amsterdam










Paus van bemoediging met een groot hart voor de zwakkeren

Paus Franciscus overleden

gepubliceerd: maandag, 21 april 2025
foto: Ramon Mangold
Paus Franciscus - * 17 december 1936 - † 21 april 2025
Paus Franciscus - * 17 december 1936 - † 21 april 2025

Kar­di­naal Farrell, camerlengo van de paus, heeft op paasmaan­dag 21 april met diepe droef­heid de dood van paus Fran­cis­cus bekend­ge­maakt: ‘Dier­ba­re broe­ders en zusters, met diepe droef­heid moet ik het over­lij­den van onze Heilige Vader Fran­cis­cus aankon­digen.

“Vanmorgen om 07.35 uur keerde de bis­schop van Rome, Fran­cis­cus, terug naar het huis van de Vader.” In reacties op zijn sterven vragen kar­di­naal Eijk en voor­zit­ter mgr. Van den Hende namens de bis­schop­pen­con­fe­ren­tie alle gelo­vi­gen om te bid­den voor de zielenrust van paus Fran­cis­cus.

De ge­zond­heid van de paus was de laatste maan­den heel kwets­baar maar hij was aan het her­stel­len en op Eerste Paas­dag was hij nog op het St. Pieters­plein om de gelo­vi­gen te begroeten. Zijn dood kwam daarom toch als een on­ver­wachte schok. Kar­di­naal Farell: ‘Zijn hele leven was gewijd aan de dienst aan de Heer en Zijn Kerk. Hij heeft ons geleerd de waar­den van het Evan­ge­lie met trouw, moed en uni­ver­se­le liefde na te leven, vooral ten behoeve van de armsten en meest ge­mar­gi­na­li­seer­den. Met immense dank­baar­heid voor zijn voor­beeld als een ware leer­ling van de Heer Jezus, bevelen wij de ziel van paus Fran­cis­cus aan bij de onein­dige barm­har­tige liefde van de Drie-enige God.’

De moed niet opgeven

Kar­di­naal Eijk noemt paus Fran­cis­cus in zijn reactie op het over­lij­den ‘een paus van de bemoe­diging’. Hij ver­telt over twee ont­moe­tingen die de Neder­landse bis­schop­pen in 2013 en in 2022 ge­za­men­lijk met de paus had­den: ‘Zoals wel vaker legde hij bij die gelegen­heid de voor­be­reide toe­spraak terzijde en ging echt in dialoog met ons. Hij deed beide keren de krach­tige oproep om vol te hou­den en de moed niet op te geven. Niet omkijken in nostalgie, maar de blik richten op de toe­komst. Die bood­schap gaf hij ons en daar­mee alle katho­lieken van Neder­land mee. En dat herhaalde hij ook in de per­soon­lijke ont­moe­tingen die ik met hem had’, ver­telt de kar­di­naal.

Hart voor de zwakkeren in de samen­le­ving

Hij noemt naast ‘de gave van de bemoe­diging’ het grote hart dat paus Fran­cis­cus had voor de zwakkeren in de samen­le­ving. ‘Dat liet hij steeds weer blijken in zijn teksten en door de bezoeken die hij bracht aan groepen ge­mar­gi­na­li­seer­den. Ook bena­drukte hij in dui­de­lijke woor­den de bescherm­waar­dig­heid van het leven, van het begin tot het einde.’

Ook bis­schop Van den Hende benoemt in zijn reactie hoe paus Fran­cis­cus opkwam voor onder anderen de armen en plaatst dit in de context van de missio­naire opdracht van de Kerk om de vreugde van het evan­ge­lie te blijven ver­kon­di­gen: ‘Het gaat om een vreugde die samenhangt met de liefde van God en met de opdracht tot naasten­liefde in werken van barm­har­tig­heid. Dat onder­streepte paus Fran­cis­cus ook in het door hem geïnitieerde Heilig Jaar van Barm­har­tig­heid (2016). In die over­tui­ging toonde paus Fran­cis­cus gedurende zijn pon­ti­fi­caat grote liefde en zorg voor de armen en de vluch­te­lingen in de wereld van vandaag.’

Pelgrim van hoop

De vreugde van het evan­ge­lie waarover de paus sprak, inspireerde hem tot het thema van het Heilig Jaar 2025: pelgrims van hoop. Mgr. Van den Hende: ‘In het voetspoor van zijn directe voor­gan­gers heeft paus Fran­cis­cus als pelgrim van hoop veel gereisd om met de vreugde van het evan­ge­lie veel mensen te ont­moe­ten en in dialoog te tre­den. En in het besef dat de schep­ping door God aan de mens is gegeven als gemeen­schap­pe­lijk huis, hield paus Fran­cis­cus met zijn en­cy­cliek Laudato si’ (2015) we­reld­wijd het pleidooi om zorg te hebben voor de wereld waarin wij leven.

Mgr. Van den Hende vraagt behalve gebed voor de zielenrust van paus Fran­cis­cus om ‘te bid­den voor de Kerk en de wereld in onze tijd. Dat we als Kerk onder de her­der­lijke lei­ding van een nieuwe paus de vreugde van het evan­ge­lie weten te bewaren, opdat veel mensen in de wereld van nu door onze liefde en hoop even­eens die vreugde van het geloof in Christus mogen leren kennen of heront­dek­ken.’

Reactie van kar­di­naal Eijk

Paus Fran­cis­cus was een paus van de bemoe­diging. Als Neder­landse bis­schop­pen hebben we twee keer langdurig met hem ge­spro­ken bij gelegen­heid van een Ad Limina bezoek, in 2013 en in 2022. Zoals wel vaker legde hij bij die gelegen­heid de voor­be­reide toe­spraak terzijde en ging echt in dialoog met ons. Hij deed beide keren de krach­tige oproep om vol te hou­den en de moed niet op te geven. Niet omkijken in nostalgie, maar de blik richten op de toe­komst. Die bood­schap gaf hij ons en daar­mee alle katho­lieken van Neder­land mee. En dat herhaalde hij ook in de per­soon­lijke ont­moe­tingen die ik met hem had.

Naast de gave van de bemoe­diging had paus Fran­cis­cus een groot hart voor de zwakkeren in de samen­le­ving. Dat liet hij steeds weer blijken in zijn teksten en door de bezoeken die hij bracht aan groepen ge­mar­gi­na­li­seer­den. Ook bena­drukte hij in dui­de­lijke woor­den de bescherm­waar­dig­heid van het leven, van het begin tot het einde.

Zijn concrete inzet voor de armen zal mij altijd bij blijven en heeft katho­lieken we­reld­wijd geïn­spi­reerd om diaco­naal actief te zijn. De paus bena­drukte daarbij van meet af aan waarop die inzet voor de noodlijden­den gefun­deerd moet zijn: dat is Jezus Christus. Al in zijn eerste Mis als paus, op 14 maart 2013 in de Sixtijnse kapel, zei paus Fran­cis­cus tot ons kar­di­na­len: “We kunnen als Kerk op weg gaan zo veel we willen, we kunnen van alles bouwen, maar als we Jezus Christus niet belij­den, dan werkt het niet. Dan wor­den we een NGO-hulp­orga­ni­sa­tie, maar geen Kerk, geen Bruid van Christus.”

Die woor­den heb ik altijd ter harte geno­men. Ik nodig allen van harte uit om voor de zielerust van paus Fran­cis­cus te bid­den.

+ Mgr. Dr. Willem Jacobus kar­di­naal Eijk.

Reactie van Mgr. Van den Hende,
voor­zit­ter van de Bis­schop­pen­con­fe­ren­tie

Nu paus Fran­cis­cus is gestorven, herinner ik mij nog heel goed dat paus Fran­cis­cus na zijn verkie­zing op 13 maart 2013 op het balkon van de Sint-Pieter verscheen en de mensen -terwijl hij zich voorover boog- vroeg om voor hem te bid­den. Daar­mee maakte hij dui­de­lijk dat er in de Kerk steeds sprake is van wederkerig­heid en samen op weg zijn. We mogen ener­zijds steeds weer vragen om gebed en ander­zijds ook zelf met ons gebed bij het bid­den van de Kerk aan­slui­ten.

Paus Fran­cis­cus ver­telde toen we als Neder­landse bis­schop­pen bij hem op bezoek waren (Ad Limina 2013) dat hij na het Tweede Vati­caans Concilie in de begin­ja­ren van het pon­ti­fi­caat van Paulus VI als jon­gere jezuïet theo­lo­gie stu­deerde.

Geïn­spi­reerd door de en­cy­cliek ‘Ecclesiam Suam’ van paus Paulus (1964) hechtte paus Fran­cis­cus grote waarde aan dialoog in en buiten de Kerk. Aangespoord door de exhor­ta­tie ‘Evangelii Nuntiandi’ van Paulus VI (1975) bena­drukte ook paus Fran­cis­cus de missio­naire opdracht van de Kerk om de vreugde van het evan­ge­lie te blijven ver­kon­di­gen en daarvoor ook de samen­wer­king van alle gele­dingen in de Kerk ver­der te ver­ster­ken.

Het gaat om een vreugde die samenhangt met de liefde van God en met de opdracht tot naasten­liefde in werken van barm­har­tig­heid. Dat onder­streepte paus Fran­cis­cus ook in het door hem geïnitieerde Heilig Jaar van Barm­har­tig­heid (2016). In die over­tui­ging toonde paus Fran­cis­cus gedurende zijn pon­ti­fi­caat grote liefde en zorg voor de armen en de vluch­te­lingen in de wereld van vandaag. De vreugde van het evan­ge­lie waarover de paus meermaals sprak bracht hem even­eens tot het thema van het Heilig Jaar 2025: pelgrims van hoop.

In het voetspoor van zijn directe voor­gan­gers heeft paus Fran­cis­cus als pelgrim van hoop veel gereisd om met de vreugde van het evan­ge­lie veel mensen te ont­moe­ten en in dialoog te tre­den. En in het besef dat de schep­ping door God aan de mens is gegeven als gemeen­schap­pe­lijk huis, hield paus Fran­cis­cus met zijn en­cy­cliek Laudato si’ (2015) we­reld­wijd het pleidooi om zorg te hebben voor de wereld waarin wij leven.

Wij geloven in de vreugde van het evan­ge­lie en het eeuwig leven. Graag nodig ik alle gelo­vi­gen uit om voor de zielenrust van paus Fran­cis­cus te bid­den nu hij is gestorven. Tevens vraag ik om te bid­den voor de Kerk en de wereld in onze tijd. Dat we als Kerk onder de her­der­lijke lei­ding van een nieuwe paus de vreugde van het evan­ge­lie weten te bewaren, opdat veel mensen in de wereld van nu door onze liefde en hoop even­eens die vreugde van het geloof in Christus mogen leren kennen of heront­dek­ken.

+ Mgr. Dr. Johannes van den Hende
voor­zit­ter van de Neder­landse Bis­schop­pen­con­fe­ren­tie en bis­schop van Rotter­dam


Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 29 april 2025Conclaaf trivia
woensdag, 23 april 2025Begrafenis en opvolging paus trivia
dinsdag, 22 april 2025Uitvaart paus Franciscus
dinsdag, 22 april 2025Beknopte levenbeschrijving paus Franciscus
maandag, 21 april 2025A Dieu, Heilige Vader
maandag, 21 april 2025Requiemmis voor paus Franciscus



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose