Geef jongeren hoop
Maak juist nu verbinding met jongeren
Jongeren voelen zich vaak eenzaam en de corona-pandemie heeft dat alleen maar versterkt. Een samenwerking van verschillende christelijke jongerenorganisaties hebben de trends onder de jeugd van 2020 onderzocht en in een document opgetekend.
Eenzaamheid
Veel jongeren kampen met eenzaamheid en de corona-pandemie heeft dit flink versterkt. Het veelal online contact blijft vaak oppervlakkig of geeft statusdruk. Omdat er minder fysieke contacten zijn, is bevestiging - of juist afwijzing - online een grotere rol gaan spelen. Juist de verbinding en waardering met en van leeftijdsgenoten is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een jongere. De meest basale dingen voor jongeren zoals feestjes, verjaardagen en vakanties (naar het buitenland) kunnen niet meer gevierd worden.
Het feit dat ze ook nog als aparte groep worden weggezet die het voor de samenleving verpest, terwijl ze vaak net zo goed hun best doen, geeft hen nog sterker het gevoel ongezien en ongewaardeerd te zijn en versterkt des te meer het gevoel van eenzaamheid.
Verdeeldheid, teleurstelling en machteloosheid
Naast de eenzaamheid lopen de jongeren ook aan tegen verdeeldheid. Er wordt heel verschillend gedacht over de corona-maatregelen onder leeftijdsgenoten, maar ook binnen de kerk. Door het vele online mediagebruik verzinken ook zij in de fabeltjesfuik waar Arjen Lubach het over had. Verder lopen ze tegen de onmaakbaarheid van het leven aan. Studie, stageplekken en een inkomen zijn onzeker geworden. De machteloosheid wordt gevoed en geeft de jongeren een onveilig gevoel.
Taken van de jongerenwerker
- Maak verbinding
- Vraag jouw tieners/jongeren oprecht hoe het met hen gaat
- Bestrijd verdeeldheid
- ga in gesprek
- Geef hoop