Pulcheria, een bijna 400 jaar oude schoonheid, opnieuw omarmd...
gepubliceerd: dinsdag, 7 april 2009
Op 25 oktober 1972 kwam er een abrupt einde aan het onderkomen van de studentensociëteit Pulcheria: een kleine brand had de bar op de J.J. Viottastraat 36 onbruikbaar gemaakt. Pulcheria was tot dan toe de studentensociëteit voor de theologiestudenten van de Stichting Warmond.Even een klein stukje geschiedenis: in 1967 werd het grootseminarie Warmond opgeheven en alle theologiestudenten trokken naar ‘de grote stad’ Amsterdam. Op de Keizersgracht 105 – in de Bruinvis - werden de colleges gegeven en in de J.J. Viottastraat 36 konden de studenten elkaar in de gezellige bar ontmoeten. Na een jaar of vijf verspreidden de studenten zich meer en meer over de stad en werd het aantal theologiestudenten van Pulcheria minder. In overleg met de Stichting Warmond werd besloten de studentenbar te stoppen en zo verdween Pulcheria in de stofwolken van de geschiedenis. Alle eigendommen van Pulcheria werden geveild en de notulen en de laatste bezittingen verdwenen op de zolder van de laatste voorzitter van Pulcheria: Hans Dornseiffen.
Ons grootseminarie De Tiltenberg met theologiestudenten van het bisdom Haarlem Amsterdam tintelt van leven. Daar hoort dus de oudste studentensociëteit van West Europa ‘Pulcheria’ zeker bij. In april of mei 1617 (!) opende de tweede apostolisch vicaris P. Revenius te Leuven het ‘Hollandsch Collegie’ dat priesterstudenten opnam die afkomstig waren uit het oud-bisdom Haarlem. Meestal werd dit ’Collegie’ Sint Pulcheria Collegie’ genoemd, naar een Mariabeeld boven de ingangspoort, dat de Leuvenaren ‘De Schone Lieve Vrouw’ noemden. Dit beeldje is tegenwoordig te vinden op het maria-altaar van de St Michielskerk in Leuven.
Op 6 april 2009 heeft de laatste voorzitter van Pulcheria, Hans Dornseiffen, in bijzijn van rector Jan Hendriks aan het nieuwe sociëteitsbestuur de oud-notulen en overgebleven bezittingen overhandigd. Vanuit de bar van het voormalige grootseminarie Warmond is het schilderijtje “De eerste statie” meegekomen. Geschilderd op een keukendeurtje geeft het de ‘lijdensweg’ van een jong kapelaantje begin zestier jaren van de vorige eeuw weer. Onder de goedkeurende blikken van de pastoor mag hij de wol vasthouden, die de huishoudster tot een bol verwerkt. De biervlekken van de bar Pulcheria van de Viottastraat zitten er nog op. Tot de inboedel behoort ook een wandtrofee van de voetbalwedstrijden tussen het kleinseminarie Hageveld en het grootseminarie Warmond uit de laatste wereldoorlog. Tenslotte zijn er nog een honderd jaar oude lepel en vork waarin ‘Philosoficum Warmond’ staat gegraveerd overhandigd. Ook een Missaal waarmee in het groot seminarie Warmond ‘de houten mis’ werd geoefend, werd overhandigd.
Zo jong en vitaal als de Tiltenberg in de 21ste eeuw staat – zo diep geworteld is deze nu in de rijke geschiedenis van de theologiestudie van het Bisdom Haarlem - Amsterdam.
Hans Dornseiffen
Pastoraal werker in Amstelveen