Bisschop en Deken scheppen macaroni op
gepubliceerd: dinsdag, 28 april 2009
De bisschop van Haarlem-Amsterdam, mgr. dr. J. Punt en de deken T. Cassee van Haarlem hebben op 24 april voedsel uitgedeeld in het Centrum Stem in de Stad in Haarlem, op initiatief van de stichting Present. Deze organisatie wil midden in de maatschappij staan en een brug vormen tussen: een groot potentieel aanbod van flexibel beschikbare vrijwilligersgroepen die hun tijd en mogelijkheden beschikbaar stellen en mensen die daarmee geholpen kunnen worden.
Foto: Stem in de Stad |
Er zijn heel wat vrijwilligers: voor het opscheppen, voor het werk in de keuken en speciale vrijwilligers die zich met een bord eten tussen de daklozen en kansarmen begeven, die een maaltijd komen eten bij het aanloopcentrum. Het gaat echt om mensen die aan de zelfkant van deze maatschappij leven. De vrijwilligers zorgen voor een luisterend oor, voor naar wat blijkt, een vaste kern van bezoekers. Vaak gaat het om drugsverslaafden, maar voorheen ook om asielzoekers die in vastgelopen procedures zaten. Na het afgelopen generaal pardon zijn die allemaal verdwenen, op een enkeling na, die nu zelf vrijwilligerswerk doet bij het aanloopcentrum. De vraag is in hoeverre de huidige crisis zal bijdragen aan toename van het aantal mensen dat van deze voorziening gebruikt maakt.
Veel van de bezoekers van het aanloopcentrum worden ook door mensen van Stem in de Stad geholpen hun leven weer op de rails te krijgen. Hierbij moet vooral gedacht worden aan terugplaatsing in allerlei maatschappelijke trajecten of geestelijke begeleiding, waarin deze mensen waren vastgelopen of niet verder kwamen. Verder is er sinds kort een straatpastor, die niet alleen in het aanloopcentrum te vinden is, maar echt de straat op gaat en bij de mensen te vinden is om zo een luisterend oor te bieden en daar waar nodig verdere steun te verlenen.
De Bisschop en Deken hebben het in eerste instantie niet heel druk, maar uiteindelijk zijn er toch zo'n 50 mensen langsgekomen. Een aantal werkt het eten weg en verdwijnt onmiddellijk de straat weer op. Anderen komen nog voor een tweede keer opscheppen. Officieel mag niemand meer dan 2 x een portie komen halen, maar deze keer wordt er door de Bisschop en de Deken niet zo gekeken op een portie meer of minder. En daar wordt hier en daar dankbaar gebruik van gemaakt.
De beide geestelijken hebben een aantal interessante gesprekken met bezoekers en laten zien dat ook werken in de catering hen niet slecht afgaat.
Uiteindelijk is bijna alle macaroni op. Het eten wordt overigens verzorgd door de keuken van Vincent (ook op de groenmarkt), waar het door vrijwilligers van het aanloopcentrum wordt opgehaald.
Naast de Bisschop en de Deken zijn nog enkele bestuursleden van Present aanwezig, alsmede de algemeen coördinator en de regiomanager van Present Nederland. Zij mengen zich onder de bezoekers met een bordje macaroni of onder de vrijwilligers in de keuken. Het levert boeiende verhalen op. Zo bijvoorbeeld van Sadar, die nu in de keuken meehelpt, maar voorheen zelf eten kwam halen in het aanloopcentrum. Hij is als Irakese Koerd gevlucht uit Irak en woont en werkt nu in Nederland. Hij kent het klappen van de zweep, maar is door het generaal pardon en de hulp van Stem in de Stad van de straat af geraakt.
Present Haarlem hoopt dat het voorbeeld van de Bisschop en de Deken gevolgd zal worden door vele parochianen in de omgeving van Haarlem. Projecten als deze, maar ook projecten bij particulieren die op het randje van het bestaan leven, zijn bij uistek mogelijkheden voor diaconaal werk. In overleg met de groep vrijwilligers vanuit de diverse parochies, gaat Present op zoek naar een project dat past bij de wensen van de groep. Bij een match coördineert het het gehele project, van projectbezoek, uitvoer tot evaluatie. Centraal hierbij staat de gedachte dat het uitvoeren van een project een ontmoeting op gang brengt tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die hulp nodig hebben. Het is als het ware een soort pootje baden in iets dat meestal buiten alle kaders van het eigen leven valt. Het zet aan tot nadenken, tot reflectie en geeft een heel ander perspectief op onze samenleving.
Anoor de Zeeuw-Boele
Algemeen coördinator Present Haarlem
Meer informatie over het werk van Present Haarlem: www.stichtingpresent-haarlem.nl