Algemene indruk WJD Sydney!

25 juli 2008

Na een koude, maar toch ook geweldige tijd in Goulburn en Canberra kwamen de pelgrims op maandag aan in Sydney.

Op dinsdag vond de openingsmis plaats met de aartsbisschop van Sydney, kardinaal George Pell en 10.000 jongeren. Het was de grootste godsdienstige bijeenkomst in de geschiedenis van Australië, maar die nog zou worden overtroffen op de paardenrenbaan door de slotviering met de paus.

Op woensdag was de catechese van mgr. van Burgsteden over ‘liefde’ en in de middag was het mogelijk – zoals iedere middag – om de stad in te trekken en daar deel te nemen aan Youth Festivals of om in de straten de WJD-sfeer te ervaren, de stad te zien of te shoppen en terrasjes te pakken. In groepjes trokken alle jongeren er elke dag weer op uit!

Op de donderdag was de catechese over ‘hoop’ van mgr. van den Hende en was de eerste ontmoeting met de paus in Barangeroo, de haven van Sydney waar de paus op een boot kwam binnenvaren. Duizenden jongeren waren naar de haven gekomen en velen hebben toen de paus in levende lijve kunnen zien. Voor vele jonge katholieken blijkt dit een bijzondere ervaring te zijn en er worden dan altijd ook volop foto’s geschoten. Uit ons bisdom hebben enkele jongeren op een boot dichtbij de paus kunnen komen, wat natuurlijk als een voorrecht wordt ervaren!

Op de vrijdag was de catechese van mgr. de Jong over ‘geloof’ en later op de dag werd de kruisweg gelopen door Sydney. Het blijkt dat 270.000 mensen in Sydney deze kruisweg hebben gevolgd en dat zelfs een half miljard mensen op tv de kruisweg hebben gekeken! Alle staties werden op de route uitgebeeld door jongeren, wat voor velen een behoorlijke impact had. De route van de kruisweg liep langs en over de grote bezienswaardigheden van Sydney.

De zaterdag heeft helemaal in het teken gestaan van de ‘pelgrimage’ van 8 km naar de Randwick renbaan waar ’s avonds de avondwake met de paus plaatsvond. De 215.000 aanwezige jongeren hebben hier in de open lucht overnacht om zondag de slotviering met de paus mee te maken. Bij de slotviering waren in totaal 350.000 mensen aanwezig.

Aan het einde van de slotviering maakte de paus bekend dat de volgende Wereldjongerendagen zullen plaatsvinden in 2011 in de Spaanse stad Madrid. We mogen verwachten dat ook dan vele Nederlandse jongeren naar dit prachtige geloofsevenement zullen gaan. Sommigen kijken er nú al naar uit!

Janet Schipper bisdom Haarlem/SRKK

Foto's: Katholiek Nieuwsblad / Michiel van Hout

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: