Katholieke bloedgetuigen van de 20ste eeuw

Naslagwerk moderne Nederlandse martelaren verschenen

29 mei 2008

Martelaren (“bloedgetuigen”) zijn mensen die voor hun geloof in Christus gestorven zijn, dat wil zeggen: door de hand van derden omgebracht.
In het recente verleden hebben veel christenen hun leven voor het geloof gegeven. De twintigste eeuw telt veel meer bloedgetuigen dan de negentien eeuwen daarvóór.

Paus Johannes Paulus II heeft bij de nadering van het jaar 2000 alle bisschoppen opgeroepen om de gedachtenis aan de eigen martelaren van de twintigste eeuw niet verloren te laten gaan.

De Nederlandse bisschoppen hebben daarna opdracht gegeven aan de Nationale Raad voor Liturgie om een omvangrijk onderzoek te starten naar Nederlanders uit de vorige eeuw die daadwerkelijk omwille van hun geloof gestorven zijn. Dit heeft geresulteerd in het omvangrijke basiswerk ‘Getuigen voor Christus: Rooms-katholieke bloedgetuigen uit Nederland in de twintigste eeuw’’. In dit standaardwerk worden 221 Nederlandse bloedgetuigen uit die recente geschiedenis voorgesteld: 182 mannen en 39 vrouwen die als geloofsgetuigen om het leven zijn gekomen. In de meeste gevallen kon nog een foto van de betreffende personen achterhaald worden. Aan het naslagwerk is jarenlang gewerkt door een groep van ruim dertig auteurs.

41 van de besproken martelaren zijn afkomstig uit het vroegere, uitgebreide bisdom Haarlem. Opvallend veel, meest religieuzen, zijn er afkomstig uit West-Friesland en het Westland.

Bekende namen in het boek: de inmiddels heilig verklaarde Kaatje Dierkx en Edith Stein en de zalige Titus Brandsma. Uit het oude bisdom Haarlem is wellicht de bekendste naam die van de jonge jezuiet Nico Kluiters (Delft 1940), die op 14 maart 1985 in de Beka-vallei in Libanon werd vermoord.

De Nederlandse bisschoppen schrijven in hun gezamenlijk voorwoord bij deze uitgave: “Als bisschoppen van Nederland zijn wij dankbaar dat de oproep van paus Johannes Paulus II destijds nu ook in onze kerkprovincie heeft geleid tot het bijeenbrengen van het getuigenis van tientallen rooms-katholieke bloedgetuigen uit Nederland van de twintigste eeuw. De levensverhalen van de bloedgetuigen in deze bijzondere publicatie helpen ons als hedendaagse gelovigen om te blijven geloven dat Gods kracht daadwerkelijk in onze zwakheid tot ontplooiing kan komen en dat het God zelf is die onze broosheid sterk kan maken om te blijven getuigen in geloof, hoop en liefde.”

‘Getuigen voor Christus, Rooms-katholieke bloedgetuigen uit Nederland in de twintigste eeuw’. Met een voorwoord van de Nederlandse bisschoppen. Uitgegeven door de Nationale Raad voor Liturgie, Den Bosch, 2008.
Gebonden editie met stofomslag, geïllustreerd met foto’s, en voorzien van een omvangrijk register.
Formaat: 25 x 17,5 cm. Omvang: 672 blz.
Prijs: € 44,90 per exemplaar (excl. verzendingskosten).

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: