In de voetsporen van Jezus

13 februari 2007

Reis naar het Heilig Land

7 t/m 14 mei 2007

De Onze Lieve Vrouwekerk aan de Keizersgracht 220 te Amsterdam organiseert voor het derde opeenvolgende jaar een bedevaart naar het heilig Land.

De reis is bedoeld als bedevaart naar het Heilig Land. Het accent zal liggen op de plaatsen die verbonden zijn met het Nieuwe Testament: Bethlehem, Nazareth, het meer van Galilea en Jeruzalem. In de vierde eeuw schreef de H. Hiëronymus vanuit Bethlehem aan abdis Paula te Rome: ‘Het gehele mysterie van ons geloof is van nature aanwezig in dit land en in deze stad’.

Galilea is het beginpunt van onze pelgrimage door het Heilig Land. Nazareth, gebouwd op berghellingen, is de historische plaats van Maria Boodschap, Maria’s bron en de werkplaats van Sint Jozef. In Kana verrichtte Jezus zijn eerste wonder. Tabga is bekend om de vermenigvuldiging van de broden en de vissen. De berg der Zaligsprekingen ligt in de buurt. Kafarnaüm was het centrum van waaruit Jezus zijn reizen maakte tijdens zijn openbare leven. De rondvaart over het meer van Galilea is zeer geschikt voor gebed, meditatie en overdenking.

Na enkele dagen gaan wij bergopwaarts naar Jeruzalem en in de omgeving zullen wij ook Bethlehem en Ein Karem (geboorteplaats van Johannes de Doper) bezoeken. In Jeruzalem staan de plaatsen van Jezus’ lijden, dood en verrijzenis centraal. Een priester van de Onze Lieve Vrouwekerk gaat met de reis mee. Hij zorgt dagelijks voor de Eucharistieviering in de kerken die herinneren aan de hoogtepunten van het leven van Jezus en Maria. Hij zal ook uitleg geven over de godsdienstige achtergronden van de plaatsen die bezocht worden.

Een in Israël woonachtige Nederlandse gids zal ons gedurende het hele verblijf vergezellen.

Er zal een informatiebijeenkomst gehouden worden in het Ontmoetingscentrum De Oude Gracht: Keizersgracht 218B, zodra zich voldoende deelnemers hebben aangemeld. Ook rector Van der Ploeg is beschikbaar voor nadere toelichting (tel. 020 - 673 22 50; e-mail: rector@olvkerk.nl).

Tijd

Vertrek vanaf Schiphol op 7 mei 2007 om 13.15 uur. Terugreis vanuit Tel Aviv (Ben Gurion airport) op 14 mei om 7.45 uur. Vlucht met El Al.

Plaats

Op drie plaatsen in Israël wordt gelogeerd: 1 overnachting in Netanya (aan de kust, niet ver van het vliegveld): hotel ‘Ginot Yam Netanya’, 2 overnachtingen in Nazareth: hotel ‘Rimonim’, 4 overnachtingen in Jeruzalem: ‘Caesar hotel’.

Kosten

De prijs bedraagt € 1.149 (excl. Luchthavenbelasting: ± € 170). Inbegrepen in de prijs zijn 7 overnachtingen in een twee-persoonskamer (voor een individuele kamer geldt een toeslag van € 191) op basis van half pension (ontbijt + diner; op één dag is ook een vislunch aan het meer van Galilea inbegrepen), een touringbus en een Nederlandstalige gids voor de hele week, toegangskaartjes voor de bezienswaardigheden die op het programma staan. Reis- en annuleringsverzekering zijn niet inbegrepen. Ook dient men rekening te houden met ongeveer voor € 35 extra voor gids en chauffeur. Dit alles onder voorbehoud dat er zich twee maanden voor de aanvang van de reis minimaal 25 personen hebben aangemeld.

Inschrijving

U kunt een inschrijfformulier aanvragen bij de Onze Lieve Vrouwekerk (via e-mail: info@olvkerk.nl, of telefonisch: 020 - 673 22 50) en dit opsturen naar: Onze Lieve Vrouwekerk, secretariaat reis H. Land, Keizersgracht 218 B; 1016 DZ Amsterdam, of afgeven aan een van de priesters van de Onze Lieve Vrouwekerk. Let op: de sluitingsdatum voor aanmelding is 1 maart. Na die datum geven wij uw gegevens door aan reisbureau Oppenheim in Amsterdam. U zult dan van het reisbureau een brief ontvangen ter bevestiging van uw inschrijving en met de gegevens voor de betaling. Dit reisbureau is gespecialiseerd in reizen naar Israël en heeft daar ook een eigen vestiging.

Reisdocumenten

Nodig is een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na onze reis geldig is (dus tot 15 november 2007).

Programma

(onder voorbehoud)

Maandag 7 mei
Aankomt in Netanya, hotel ‘Ginot Yam’

Dinsdag 8 mei
Caesarea De Karmelberg
Nazareth Mis in kerk Maria Boodschap
Kerk van St. Jozef
Bron van Maria
Synagogekerk

Woensdag 9 mei
Kana; Tabga (kerk broodvermenigvuldiging)
Mis bij kerk Primaatschap Petrus; Boottocht
meer van Galilea; op weg naar Cafarnaüm:
stop bij Jordaan.
Cafarnaüm Huis van Petrus; Synagoge.
Berg Zaligsprekingen.

Donderdag 10 mei
Vertrek uit Nazareth. Mis op berg Tabor
Dode Zee Qumran.
Jeruzalem Hotel ‘Caesar’.

Vrijdag 11 mei
Jeruzalem Mis in kerk van de geseling;
burcht van Antonia; H. Grafkerk;
Kerk Hemelvaart van Jezus;
Paternosterkerk; Olijfberg;
Church of all nations.

Zaterdag 12 mei
Betlehem Mis in de Geboortekerk;
Herdersvelden.
Jeruzalem Kerk van St. Anna; bad van Bethesda; Via dolorosa; Klaagmuur.

Zondag 13 mei
Jeruzalem Mis in Cenakelkerk; Zaal Laatste Avondmaal;
St. Petrus in Gallicantu. Ain Karem Kerk Maria visitatie; Kerk van Johannes de Doper.

Maandag 14 mei
Vertrek

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: