Korte geloofsverdieping voor (jong)volwassenen

2 februari 2006

Afgelopen week kwam een uniek boekje beschikbaar, dat in een notendop, goed leesbaar Nederlands en met veel beelden, schilderijen en voorbeelden het katholieke geloof uitlegt. Het boekje is van de hand van Eugène van Heyst sss en is ontstaan uit vele gesprekken die hij had met jongvolwassenen, met name rond voorbereiding op doop en huwelijk.

Op zoek

Van Heyst stelt, “dat bijna alle jongvolwassenen bezig zijn met serieuze levensvragen en op zoek gaan. In de ervaring van het christelijk geloof is God altijd als eerste op zoek gegaan naar de mens en nodigt hem uit om samen met God op weg te gaan. Onderweg laat God zich vinden. Dit is een hele geschiedenis geworden en daarom gaat dit boek over de geschiedenis van God en mens: hoe is de relatie tussen God en mens en welke ontwikkelingen heeft deze allemaal doorgemaakt?” Maar hij voegt daaraan toe: “Maar de belangrijkste vraag is wel: hoe is de relatie tussen God en jou?”

Theorie én praktijk

Van Heyst: “Het boek wil niet alleen een beschrijving geven van het katholieke geloof, maar een uitdaging zijn om er iets mee te doen, eruit te leven en het zichtbaar te maken in het concrete leven van alledag.” Dat is Van Heyst goed gelukt. Dit boekje blijft namelijk niet bij theorie alleen: ieder hoofdstuk vertrekt vanuit de bijbel en geeft hieruit toelichting en inspiratie voor het dagelijks leven en eindigt met vragen, een gebed en verdere verdieping. Verder maken de talloze voorbeelden, citaten en beelden het boekje bijzonder levendig. Voor een volgende druk zou echter wel de lay-out aantrekkelijker gemaakt kunnen worden. De vragen die bij elk van de 15 hoofdstukken geformuleerd zijn, maken het boekje ideaal om in een gespreksgroep met (jong) volwassenen door te werken, ook zonder veel kennis en bagage vooraf.

Meer over de auteur

Eugène van Heyst sss (1960) is gepromoveerd in de wiskunde en heeft theologie gestudeerd aan de KTU in Utrecht. Hij is rector van de Begijnhofkapel in Amsterdam en is lid van de Congregatie van het heilig Sacrament.

Bestellen

Opdat het vrucht draagt
Korte geloofsverdieping
Het boek is te bestellen via de boekhandel: € 15,- of via Eugène van Heyst voor € 10,- exclusief porto voor mensen werkzaam in parochies. ISBN: 90-74457-11-8. Tel: 020 - 622 19 18 of info@begijnhofamsterdam.nl

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: