Mieke Schobbe wint kunstprijsvraag Onze Lieve Vrouw ter Nood Heiloo
Eigenzinnig ontwerp overschrijdt de grenzen van de prijsvraag
25 januari 2005

De Amsterdamse kunstenares Mieke Schobbe heeft de kunstprijsvraag gewonnen die bedevaartoord Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo vorig jaar uitschreef. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst op zaterdagmiddag 22 januari werd dit officieel bekendgemaakt. Maar liefst 110 kunstenaars reageerden op de oproep 'Lege achterwand zoekt kunstenaar' en de jury stond daarmee voor een lastige taak. Toch viel het winnende ontwerp al bij de eerste selectie op door de 'eigenzinnigheid' en doordat het als enige ontwerp duidelijk maakte dat een grote wandschildering in een kleine ruimte als de devotiekapel, de ruimtelijke verhoudingen beïnvloedt en verandert. Mieke Schobbe ontving zaterdag officieel de opdracht tot het uitvoeren van haar ontwerp. De ontwerpen van de tien genomineerden worden opgenomen in een boek dat wordt uitgegeven ter gelegenheid van de kunstprijsvraag.

Foto's: Bisdom Haarlem
Het winnende ontwerp voor de achterwand.

Het winnende ontwerp voor het altaar.

Zaterdag 22 januari jl, verzamelden zo'n 150 belangstellenden zich in 't Oesdom, de ontmoetingsruimte van bedevaartsplaats Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo. Daar werd in aanwezigheid van de tien genomineerden en tientallen belangstellenden, de uitslag bekend gemaakt van de kunstprijsvraag. De wedstrijd werd uitgeschreven ter gelegenheid van het jubileum dat het genadeoord dit jaar viert. De opdracht luidde: maak een ontwerp voor een muurschildering voor de achterwand van de kleine kapel met als thema 'Maria en de noden van deze tijd'. Maar liefst 110 kunstenaars stuurden een ontwerp in en zij stelden de jury daarmee voor een moeilijke opgave.

Jury-voorzitter A. van Velthoven sprak uiteindelijk het verlossende woord, nadat hij eerst alle genomineerden in het zonnetje had gezet en in zijn inleiding al een tipje van de sluier had opgelicht. De zichtbaar verraste winnares, de Amsterdamse kunstenares Mieke Schobbe ontving haar opdracht tot het vervaardigen van de muurschildering vervolgens 'officieel' uit handen van voorzitter J. Neefjes namens het Stichtingsbestuur van Onze Lieve Vrouw ter Nood. Van Velthoven citeerde uit het juryrapport en haalde aan dat het winnende ontwerp "al bij de eerste selectie opviel door de 'eigenzinnigheid' én doordat het als enige ontwerp duidelijk maakte dat een grote wandschildering in een kleine ruimte als de devotiekapel, de ruimtelijke verhoudingen beïnvloedt en verandert."

Mieke Schobbe (links) met juryvoorzitter A. van Velthoven (midden) en voorzitter van het Stichtingsbestuur J. Neefjes.

Mieke Schobbe met het winnende ontwerp bij het vermaarde 'putje van Heiloo'.

Mieke Schobbe biechtte in haar dankwoord op dat zij niet had verwacht de wedstrijd te zullen winnen omdat zij "stout" was geweest en ook andere delen van de kapel bij haar ontwerp had betrokken. Zij vertelde ook dat zij - kind van het 'rijke roomse leven' - altijd al de grote wens had gekoesterd "ooit nog eens iets voor de kerk te mogen ontwerpen."

Het is nog niet bekend wanneer Mieke Schobbe kan aanvangen met haar werk. Omdat de Kleine kapel een Rijksmonument is, hangt dat onder meer af van de toestemming van Monumentenzorg. (jubileumcomité Heiloo/bisdom haarlem)

Jubileumcomité Heiloo / Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: