Deelnemers bootreis bereiden zich voor op WJD
Geslaagd tuinfeest Koers op Keulen in Rijswijk
29 juni 2005

Op zondag 26 juni kwamen meer dan 300 jongeren in Rijswijk samen voor het tuinfeest van ‘Koers op Keulen’. De bijeenkomst stond in het teken van kennismaking en voorbereiding op de bootreis van de bisdommen Haarlem en Rotterdam naar de Wereldjongerendagen (WJD) in Keulen.

De feestelijke eucharistieviering waarmee de dag begon, bracht de aanwezigen meteen in de WJD-stemming. Dat kwam niet alleen door de aanwezigheid van driehonderd jongeren, maar ook door het stralende weer; de viering vond in de open lucht plaats. Tijdens de viering, voorgegaan door reispriester Michel Remery, werd iedereen uitgenodigd om zijn of haar wens voor een onbekende medereiziger op te schrijven op een ‘bagagelabel’. De wensen werden aan het einde van de dag uitgedeeld aan alle jongeren als inspiratiebron op weg naar Keulen.

Veel van de jongeren die op 13 augustus in Rotterdam samen op de boot stappen, zagen elkaar in Rijswijk voor het eerst. De aanwezigen waren afkomstig uit alle streken van de bisdommen Haarlem en Rotterdam. Tijdens de lunch en de afsluitende borrel werd in de zon of in de schaduw dan ook volop gesproken met bekende of juist onbekende reisgenoten. Ook bisschop Van Luyn van Rotterdam en hulpbisschop Van Burgsteden van Haarlem bezochten het tuinfeest.

Fotoreportage: Bisdom Haarlem
Klik op de illustratie voor een uitgebreide fotoreportage.

Roeiboot
Bij de opening van het middagprogramma zorgden de presentatoren van de reis voor hilariteit door op te komen in een roeiboot. De jongeren kwamen vervolgens zelf in actie in verschillende workshops. Die varieerden van een lesje Duitse taal en cultuur, tot een quiz over de WJD en Duitsland, een zangworkshop om het WJD-lied goed mee te kunnen zingen, en een workshop praktische informatie over de reis (wat moet je vooral wél meenemen, en wat kun je beter thuislaten?).

Met alle verkregen informatie, paklijsten en zangnoten keerde iedereen terug voor de gezamenlijke afsluiting. Er werd een voorstelling gegeven van de speciale Koers-op-Keulen-dans en samen werd nog eens het Nederlandse WJD-lied gezongen.

Op een hilarische manier werd kennisgemaakt met een aantal ‘medereizigers’. Die presenteerden zich in alle soorten en maten: van iemand met veel te veel koffers, tot iemand zonder enige bagage, van iemand die zijn paspoort kwijt was tot de pausfan die in complete pelgrimsoutfit de catwalk op kwam. In de sketch kwam een belangrijk kenmerk van de WJD naar voren: dat met de reis uiterst verschillende personen meegaan, maar die toch samen, als groep, op weg zijn naar Keulen.

Met dank aan Christel van der Pijl

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: