“Benedictus” verwijst naar de vrede
Paus vergelijkt nihilisme met fundamentalisme in vredesboodschap
23 december 2005

Zowel de nihilist als de fundamentalist verachten God, het menselijk leven en de mens. Het nihilisme ontkent het bestaan van God en Zijn voorzienige aanwezigheid in de geschiedenis, terwijl het fundamentalisme zijn liefdevolle en barmhartige gelaat vervormt en Hem vervangt door afgoden die naar zijn eigen beeld zijn gemaakt. Dat schrijft paus Benedictus XVI in zijn Boodschap voor wereldvredesdag 2006, die gewijd is aan het thema “In de waarheid ligt de vrede”.

Nihilisme en fundamentalisme delen, aldus de Heilige Vader, een valse opvatting van de waarheid: de nihilist ontkent het bestaan van waarheid überhaupt terwijl de fundamentalist meent haar met geweld te kunnen opleggen.

De paus spreekt zijn hartelijke dank uit aan zijn voorgangers Paulus VI en Johannes Paulus II, “die scherpzinnige bevorderaars van de vrede waren”. Zelf wil de Heilige Vader op de weg van hun “nobele onderricht” volgen. De paus wijst erop, dat de naam Benedictus een teken is van zijn persoonlijke inzet voor de vrede. Zowel de Patroon van Europa, “die een beschaving van vrede in het hele werelddeel (Europa-wp) inspireerde” als Paus Benedictus XV “die de Eerste Wereldoorlog veroordeelde als een 'nutteloze slachtpartij' en die werkte aan een wereldwijde erkenning van de hoge eisen van de vrede” verwijzen ernaar.

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: