Orgelconcerten in Sint Bavo 10 maart 2005

Het beroemde Willibrordorgel in de kathedrale basiliek van Sint Bavo dat momenteel gerestaureerd wordt, zal op 14 mei weer feestelijk in gebruik worden genomen door de titulair organist van de kathedraal Ton van Eck. Al eerder, op 9 april, begint de serie zaterdagmiddagconcerten.

Klik hier voor de folder in PDF formaat.

De 32ste serie zaterdagmiddagconcerten in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo te Haarlem

Traditiegetrouw kent ook de 32ste serie zaterdagmiddagconcerten een leidraad.

Hoogtepunten uit de orgelromantiek

Na de ingebruikname van het Willibrordusorgel op 14 mei zal er bijzondere aandacht worden besteed aan de hoogtepunten uit het romantische repertoire voor orgel.

De periode 9 april – 7 mei
Omdat het Willibrordusorgel wegens restauratiewerkzaamheden tot 14 mei niet bespeeld kan worden, heeft de organisatie van de zaterdagmiddagconcerten drie concerten geprogrammeerd waarin niet alleen het transeptorgel (Adema 1905/1923, Vermeulen 1962, 3 klavieren, 34 registers) wordt bespeeld, maar waarvoor ook de medewerking van andere instrumentalisten en van een vocaal ensemble is gevraagd.
Het openingsconcert op 9 april wordt traditiegetrouw gegeven door de titulair organist van de kathedraal Ton van Eck. Het kamerkoor Haarlem Voices o.l.v. Sarah Barrett verleent zijn medewerking met werken van o.m. Frank Martin en Zoltán Kodaly.

Integrale uitvoering Kunst der Fuge
In de twee daarop volgende concerten (16 en 23 april) zal Albert-Jan Roelofs, co-titulair organist van de kathedraal, op clavecimbel de integrale uitvoering verzorgen van de Kunst der Fuge van Johann Seb. Bach. Daarbij zal hij dit monumentale werk zelf toelichten.

Draai- en buikorgeltjes
Op 30 april komt Margriet Goedhart uit Limburg met haar draai- en buikorgeltjes om dit luchtige concert op Koninginnedag extra feestelijk te maken. Organist Ton van Eck zal zich in zijn programma door deze feestdag laten inspireren.

Tijdens het concert van 7 mei zal het melodisch slagwerkkwartet Un Misterio o.l.v. Louis de Blieck optreden in een programma dat contrasteert met de orgelmuziek.

De periode 14 mei – 24 september
Vanaf 14 mei klinkt het Willibrordusorgel weer in al zijn klankschakeringen. Titulair organist Ton van Eck zal tijdens het openingsconcert o.m. de integrale uitvoering verzorgen van de 6de orgelsymfonie van Charles-Marie Widor.
Na hem volgt een lange rij organisten uit binnen- en buitenland, waaronder een aantal gastorganisten die (bijna) jaarlijks spelen. In alfabetische volgorde: Gemma Coebergh, Michael Hedley, Dirk Out en Tjeerd van der Ploeg. Ruud Huijbregts verzorgde enige jaren geleden al eens een concert. Maar er zijn ook nieuwe gezichten die niet eerder in de reeks Zaterdagmiddagconcerten optraden: Henk G. van Putten, Henco de Berg en Hans Houtman. Deze laatste is winnaar van de 2de prijs bij het Internationaal César Franck Concours 2004. Uit het buitenland komen, behalve de vier organisten die genoemd worden onder het kopje “Internationale Orgelzomer”, Ines Maidre (25 juni) en Jane Parker-Smith (2 juli) concerteren.

Festival “Internationale Orgelzomer”

De concerten in de maanden augustus en september krijgen een extra cachet door het optreden van vier buitenlandse organisten (Wolfram Syré, Hermann Busch met het ensemble Trifolium Siegen, Olivier Latry en Lásló Fassang (Grand Prix de Chartres 2004).

Optreden Olivier Latry in het kader van 150 jaar Adema’s Kerkorgelbouw Op 3 september speelt de wereldberoemde Olivier Latry, een van de titulair organisten van de kathedraal Notre-Dame in Parijs. Dit concert wordt aangeboden door Adema's Kerkorgelbouw vanwege het 150-jarig bestaan van dit bedrijf, momenteel de oudste orgelbouwer in ons land.

Symfonieën voor orgel en orkest
Op 17 september zal, voor de eerste keer in de geschiedenis van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo, de 3de Symfonie van Camille Saint-Saëns (de zogenoemde Orgelsymfonie) voor groot symfonieorkest en orgel ten gehore worden gebracht en als nederlandse première de 1ste Symfonie voor orgel en orkest van Alexandre Guilmant.

Aan het slotconcert op 24 september verleent, traditiegetrouw, het Kathedrale Koor St. Bavo o.l.v. Daniël Salbert zijn medewerking. Tijdens dat concert klinkt ook de première van een compositie voor fluit en orgel van Bernard Bartelink, die daartoe de opdracht ontving op zijn 75ste verjaardag.

Locatie
De Kathedrale Basiliek Sint Bavo bevindt zich op tien minuten loopafstand van het Frans Hals Museum en de binnenstad van Haarlem en is vanaf NS-station Haarlem te bereiken met bus 50, 51, 53, 140, 175, 176 (halte Wilsonplein, 6 min. lopen), vanaf NS-station Heemstede-Aerdenhout met bus 4 (halte Emmastraat, 4 min. lopen) en 80 (halte Volksuniversiteit, 2 min. lopen)

Nadere inlichtingen: Projectgroep Zaterdagmiddagconcerten, Leidsevaart 146, 2014 HE Haarlem. Evenemententelefoon: 023-5533372.
Internet: www.orgelagenda.nl of www.rkbavo.nl

De Kathedrale Basiliek Sint Bavo aan de Leidsevaart

De Kathedrale Basiliek Sint Bavo is een schepping van architect Jos. Cuypers waarvan de bouw is begonnen in 1895.
Het gebouw en zijn schatkamer zijn van 1 april t/m 30 september opengesteld voor bezichtiging:
dinsdag t/m vrijdag10 - 16 uur
zaterdag13 - 15 uur
zondag13 - 16 uur
maandagis de kathedraal gesloten

Als regel zijn er in het weekeinde twee Eucharistievieringen:

Dinsdag t/m vrijdag is er een Eucharistieviering om 9 uur en de tweede zondag van de maand om 12 uur Eucharistieviering voor de Indonesische gemeenschap.

Het Willibrordusorgel

Mede door de zorg van de Stichting tot behoud van het Willibrordusorgel is de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in 1971 in het gelukkige bezit gekomen van het prachtige Adema-orgel dat in eerste aanzet is gebouwd tussen 1921 en 1923 voor de Willibrordus buiten de Veste in Amsterdam. Sinds de plaatsing in Haarlem is het instrument in fasen voltooid. Sedert enkele jaren geniet het Willibrordusorgel bescherming van rijkswege als historisch monument.

Restauratie van het orgel
Enige jaren terug is een aanvang gemaakt met de gefaseerde restauratie die steeds zoveel mogelijk in de wintermaanden plaatsvond en in mei 2005 zal zijn voltooid. Gedurende de laatste fase worden de sub- en superoctaafkoppels weer aangebracht, worden de ruim 5000 pijpen gereinigd en wordt de intonatie geëgaliseerd. De enorme kosten die met deze uitgebreide restauratie zijn gemoeid, worden slechts gedeeltelijk gesubsidieerd. Een ander deel zal door geldwerving moeten worden gefinancierd. Tot op heden kon het instrument worden gered en onderhouden dankzij de inzet van enkele vrijwilligers en de vele trouwe donateurs van de Stichting Willibrordusorgel. U wordt van harte uitgenodigd zich hierbij aan te sluiten door u op te geven bij: Stichting Willibrordusorgel, antwoordnummer 1866, 2000 VC Haarlem of door storting/ overschrijving van het richtbedrag van minimaal € 15,- per jaar op Postbankrekening. nr. 3733100 t.n.v. penningmeester Stichting Willibrordusorgel.

De concertserie in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van onder meer Het Haarlemsche Muziekfonds en Adema's Kerkorgelbouw van 1855 b.v. te Hillegom


Overzicht Zaterdagmiddagconcerten 2005
Kathedrale Basiliek St. Bavo, Haarlem

Aanvang alle concerten om 15 uur

datumsolisteventuele medewerkenden of
bijzonderheden
programma
09-aprTon van EckHaarlem Voices, o.l.v. Sarah BarrettKodaly, Langlais, Martin, Tunder
16-aprAlbert-Jan Roelofsmet toelichting door de concertgeverBach, Kunst der Fuge, deel I
23-aprAlbert-Jan Roelofsmet toelichting door de concertgeverBach, Kunst der Fuge, deel II
30-aprTon van EckMargriet Goedhart met buik- en draaiorgeltjesHaydn, Mozart, orgelwerken rond 'oranje'-thema's
07-meiTon van EckMelodisch slagwerkensemble
'Un Misterio' o.l.v. Louis de Blieck
Bach, Händel, Mendelssohn, Joplin
14-meiTon van Eck1ste bespeling Willibrordusorgel na de restauratieWidor (symfonie nr. 6), Rheinberger (Sonate 20)
21-meiGemma CoeberghTournemire (Poème II), Vierne (2e symfonie).
28-meiTjeerd van der PloegWidor (symfonie nr. 5)
04-junHenco de BergMessiaen (l'Ascension), Improvisatie,
11-junHenk G. van PuttenGuilmant (Sonate nr. 4), Liszt, Mendelssohn
18-junHans HoutmanWinnaar 2de prijs Internationaal César Franckconcours 2004Franck (Choral II), Jongen (Sonata Eroïca), Saint-Saëns
25-junInes Maidre (Noorwegen)Sibelius, Franck, Dupré, Nibelle, Bovet
02-julJane Parker-Smith (UK)Ireland, Kromolicki, Middelschulte, Sandvold
09-julBernard BartelinkBoëly, Saint-Saëns, Karg-Elert, Vierne, Cellier
16-julRuud HuijbregtsFranck (Grande Pièce Symphonique), Langlais
23-julMichael HedleyFranck, Liszt,
30-julLouis ten VregelaarDuruflé, Franck, Guilmant
06-augBernard BartelinkLiszt (B-A-C-H), Reger (Cappriccio), Brahms, Schumann, Bunk
13-augDirk OutFranck, Widor (Symphonie Gothique) en Hakim (Chant de Joie).
20-augWolfram Syré (Noorwegen)Guilmant, Widor
27-augHermann Busch (Duitsland)Cornelia Pithan, sopraan
Sibylle Schwantag, dwarsfluit
(Ensemble Trifolium Siegen)
Rheinberger, Guilmant, Franck, Langlais, Kropfreiter en Bartelink.
03-sepOlivier Latry (Frankrijk)Jehan Alain, Escaich, Florentz, improvisatie
10-sepLászló Fassang (Hongarije)Grand Prix de Chartres 2004Programma nog niet bekend
17-sepTon van EckSymfonieorkest 'Intermezzo' o.l.v. Coen van der HeideSaint Saëns, Symfonie nr. 3 (Orgelsymfonie), Guilmant (1ste Symfonie voor orgel en orkest)
24-sepTon van EckKathedrale Koor St. Bavo o.l.v. Daniël Salbert; Veronica Steinbach, dwarsfluitpremière compositie Bernard Bartelink voor fluit en orgel

Wijzigingen voorbehouden!
Raadpleeg voor de laatste gegevens:

www.orgelagenda.nl of www.rkbavo.nl


Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel

Voor het laatst gewijzigd: