Daling aantal priesters in Haarlem tot staan gebracht 28 juni 2005

Het bisdom Haarlem telt op dit moment 77 actieve priesters, vrijwel evenveel als in 1997. Die opmerkelijke stabilisatie is volgens de woordvoerder vooral te danken aan het relatief grote aantal wijdingen in de afgelopen jaren en de verminderde afname als gevolg van emeritaat.

In andere bisdommen is het aantal priesters blijven afnemen. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers die het onderzoeksbureau Kaski, dat de kerkelijke statistieken voor de bisdommen bijhoudt, op verzoek van het ANP heeft verstrekt. In de bisdommen Utrecht, Rotterdam, Den Bosch en Roermond lag de daling tussen 1 januari 1998 en 1 januari 2004 rond een kwart. Breda spant de kroon met een afname van 48 procent.

Het gaat om priesters die in dienst van het bisdom in het bisdom werken. Priesters van kloosterorden en congregaties zijn daarbij niet inbegrepen. Ook emeriti horen daar niet bij, hoewel die na hun pensionering vaak nog wel taken blijven vervullen.

In Haarlem is de aanwas van nieuwe wijdelingen relatief groot geweest, aldus de woordvoerder. Dat komt mede door de aanwezigheid van het Neocatechumenaat in het bisdom. Buitenlandse priesterstudenten die bij die behoudende internationale beweging zijn aangesloten, wonen in een leefgemeenschap in Nieuwe Niedorp en studeren aan de priesteropleiding in Vogelenzang. De helft van het aantal nieuwe priesters in het bisdom (26 in de afgelopen zes jaar) behoort tot de zogeheten Neocatechumenale weg.

De stabilistatie van het aantal actieve priesters komt ook doordat er de afgelopen jaren relatief weinig met emeritaat zijn gegaan. Veel priesters uit de lichtingen die aan hun pensioen toe waren - veelal gewijd in de jaren zestig - zijn eerder uit het ambt getreden.

Het priesterbestand in het bisdom is volgens de woordvoerder in de afgelopen jaren ook duidelijk verjongd.

ANP / Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: