Berichten diaconie mei 2004 28 mei 2004

Pauzement
Op 23 maart vond er weer een werkbezoek aan Het Pauzement plaats. deze keer waren er slechts 10 deelnemers, dus misschien dat de meeste pci-bestuurders die Het Pauzement willen bezoeken, allemaal al een keer zijn wezen kijken. In oktober a.s. zal ik nog een keer een werkbezoek organiseren.

Bij deze nieuwsbrief vind u ook weer een voortgangsverslag van Het Pauzement. u kunt daarin lezen dat de bezettingsgraad flink gestegen is, vergeleken met het vorige halfjaar. Onze financiële betrokkenheid loopt tot eind 2005, waarna de gemeente Haarlem in het tekort zal voorzien. Om die overgang soepel te laten verlopen, is er elk half jaar overleg met de gemeente.

Nieuw diocesaan diakonaal project.
In de DRD zijn inmiddels een tweetal besluiten m.b.t. het nieuwe project. In november 2003 is al besloten dat het project zal plaatsvinden in Almere, en in de vergadering van eind maart jl. is besloten dat het zich zal moeten richten op de doelgroep jongeren. het project zal in januari 2006 van start moeten gaan, en we hopen dat we in het voorjaar van 2005 aan alle pci’s een projectbeschrijving met begroting kunnen voorleggen ter goedkeuring, zodat de definitieve besluitvorming voor de zomervakantie van 2005 zal kunnen plaatsvinden.

Vredesweek
De vredesweek zal dit jaar plaatsvinden van 18 tot en met 26 september. Het thema is deze keer: “(be-)wegen voor vrede, stappen tegen geweld”. De landelijke opening zal gebeuren met een manifestatie in Zwolle op 18 september. meer informatie kunt u vinden op de website van het IKV, www.ikv.nl en op die van Pax Christi, www.paxchristi.nl.

Publiciteitsbijeenkomst
Op 30 maart jl. vond er een bijeenkomst plaats over pci en publiciteit. De belangstelling voor de middagbijeenkomst was overweldigend; we hebben zeker 10 mensen moeten afzeggen omdat de zaal niet berekend was op zoveel mensen. De avondbijeenkomst daarentegen is niet doorgegaan, omdat daarvoor te weinig belangstelling was. Er is gesproken over wat je als pci in de publiciteit brengt, en wat juist niet, over waarom publiciteit voor een pci belangrijk is, en vooral over de manieren waarop je aan publiciteit kunt doen. Inmiddels maken steeds meer pci’s een jaarverslag en/of een informatiefolder. Achter in deze nieuwsbrief is ook een lijstje met publiciteitskanalen die u kunt gebruiken, toegevoegd.

In het najaar zal er nogmaals zo een bijeenkomst worden georganiseerd. U krijgt daarover nog nader bericht.

Pci en diakens
Op 29 maart vond er een ontmoeting plaats tussen een delegatie van de DRD en de diakenskring in ons bisdom. Daar is vooral gesproken over het diakonale werk van de pci’s en over de relatie tussen diakens en pci. Nu er steeds meer diakens in ons bisdom werkzaam zijn, is het van groot belang dat zij ook overleggen met de pci in de parochies waar zij werkzaam zijn. uiteraard kunt u als pci ook zelf het contact zoeken met de diaken bij u in de buurt!

Bijeenkomst voor nieuwe pci-bestuurders
In oktober a.s. zal er, evenals vorig jaar, weer een oriëntatiebijeenkomst worden georganiseerd voor pci-bestuurders die in het afgelopen jaar voor de eerste keer benoemd zijn. Aan hen zal dan informatie gegeven worden over de doelstellingen en de taken van de pci, en over wat er van hen verwacht wordt. teven zal er wat verteld worden over het diakonale beleid van het bisdom, over de werkwijze van de DRD en over de gang van zaken m.b.t. de rekening en verantwoording van de pci’s aan het bisdom. Alle nieuw-benoemde pci-bestuurders ontvangen voor deze bijeenkomst in de loop van september een uitnodiging.

DRD
Per 1 juni is de vacature die in de raad bestond voor het dekenaat Hilversum, vervuld. Per die datum is dhr. Frans Vrijmoed uit Almere in tot lid van de DRD benoemd.

Per 1 augustus neemt de DRD afscheid van dhr. Sjirk Altena, vertegenwoordiger van het justitiepastoraat. en van mevr. Iris Henriquez, vertegenwoordigster van het allochtonenpastoraat. Zij worden opgevolgd door mevr. Hanna Kuczera, resp. mevr. Remedios Herter.

In de tweede helft van juni verschijn het jaarverslag van de DRD, met daarin en overzicht van wat de DRD gedaan heeft in het afgelopen jaar, alsmede een financiële verantwoording van de besteding van de gelden. Aan alle pci-besturen wordt een jaarverslag toegezonden.

Gids betaalbare vakanties 2004
Bij de werkgroep Arme kant van Nederland/EVA is onlangs weer verschenen deze gids met een overzicht van tientallen mogelijkheden om goedkoop vakantie te vieren. De genoemde gids geeft een overzicht van plaatsen die betaalbaar zijn voor mensen die van een minimuminkomen moeten zien rond te komen. Bovendien staan er ook mogelijkheden in voor vakanties voor gehandicapten. Een apart hoofdstuk is gewijd aan een overzicht van fondsen. Deze gids lijkt mij echt onontbeerlijk voor elke pci!!! De gids is voor één euro te bestellen bij genoemde werkgroep, Noordermarkt 26 1015 MZ Amsterdam, Of via de website: www.armekant-eva.nl

Toneelstuk
Veel pci-bestuurders hebben twee jaar geleden het toneelstuk “met het oog op de toekomst” gezien, van de Jozef Wresinski Cultuurstichting. Deze zelfde stichting heeft een nieuwe productie ontwikkeld, nl. “ Maria, moeder van altijddurende bijstand”. het gaat over vrouwen in achterstandssituaties. Vanaf oktober kunt u een voorstelling bij u in de kerk of parochiezaal bespreken bij dhr. Laurens Umans in Amsterdam. Tel.020-48.999.17

Diakonale data
20junivluchtelingenzondag
12septemberziekenzondag
18septemberbegin van de vredesweek
17oktobermensenrechtendag tegen armoede
7novemberbegin van de migrantenweek
10novemberdag van de mantelzorger
1decemberwereldaidsdag
10decemberdag van de rechten van de mens


Haarlem-Beverwijk

Diaconale Advies Raad RK dekenaat Haarlem-Beverwijk
De Diaconale Advies Raad van het dekenaat heeft op haar vergadering van 20 april gekozen voor een nieuw project voor de diaconale zondag op 14 november 2004. Dit jaar wordt het Spaarnezicht gesteund. Het Spaarnezicht is een huis voor de opvang van jongeren. Het huis staat in Haarlem. Hier worden jongeren opgevangen die geen eigen plek hebben. Naast een nieuw thuis worden ze begeleid in hun opleiding of werk. Maar net zo belangrijk is dat zij ook begeleid worden in het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden.

Op woensdag 16 juni wordt op een extra vergadering van de Diaconale Advies Raad meer informatie verstrekt over dit project.

Resultaat diaconale zondag 2003
Op 17 maart kon deken Ton Cassee een bedrag van € 9.300 overhandigen aan de stichting Kindertelefoon. Dit bedrag was het resultaat van de diaconale zondag van 2003. Op die dag vierde de stichting Kindertelefoon haar 25-jarig bestaan. Met dit geweldige verjaardagscadeau wil de Kindertelefoon meer telefoonlijnen in gebruik nemen en computers aanschaffen om aan kinderen de mogelijkheid te geven om al hun vragen en zorgen ook via internet door te geven. Het uiteindelijke bedrag is mede mogelijk gemaakt door steun vanuit de Diocesane Raad voor Diaconie.

Diaconale Advies Raad steunt Pauzement via Noodfonds
De Diaconale Advies Raad heeft een noodfonds ingesteld om mensen te steunen die gebruik maken van het Pauzement en niet in staat zijn de rekening te betalen. Met het bestuur van het Pauzement zijn afspraken gemaakt over het gebruik van het Noodfonds. Het instellen van een noodfonds betekent dat pci’s, ook na het afbouwen van de steun van de Diocesane Raad van Diaconie, betrokken zullen blijven bij dit geweldige project.

Aandacht voor vluchtelingen
De Diaconale Advies Raad heeft een notitie goedgekeurd over het steunen van vluchtelingen in het dekenaat. De steun richt zich met name op die asielzoekers die nog een beroepsprocedure hebben lopen, maar ondertussen geen recht meer hebben op ondersteuning vanuit de overheid. In de notitie wordt beschreven wat parochies en pci’s kunnen doen en waar de grenzen liggen van de hulp. De notitie is mede tot stand gekomen met behulp van het diaconaal centrum Stem in de Stad, de stichting Kennemer Noodopvang en Vluchtelingenwerk. De Diaconale Advies Raad wil in het najaar een conferentie organiseren met alle kerken in het dekenaat en de protestantse classis over dit onderwerp. Het doel van die conferentie is om te kijken of de kerken tot een gezamenlijk beleid kunnen komen ten aanzien van asielzoekers en de dreigende massale uitzettingen.

Onderzoek naar Dekenaal Diaconaal Centrum IJmond afgerond.
In opdracht van het dekenaal bestuur en de parochie Sint Eloy in Beverwijk heeft een projectgroep een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een diaconaal centrum in Beverwijk en omgeving. De conclusie van het onderzoek is positief. Volgens de projectgroep kan zo’n centrum een belangrijke bijdrage leveren aan de diaconie in dat gebied, en daarmee een vitale plek vormen voor de RK gemeenschap. Het diaconaal centrum kan georganiseerd worden rondom drie taakvelden: sociaal pastoraat, ontmoetingspastoraat en sociaal-economisch pastoraat. Op ieder van die drie taakvelden kunnen concrete activiteiten georganiseerd worden, zoals: een kenniscentrum voor sociale zekerheid, een Raad- en Daadgroep, een inloophuis, het organiseren van ontmoetingen tussen bepaalde groepen mensen (bijvoorbeeld moslim-christenen) en het ter sprake brengen van allerlei relevante maatschappelijke thema’s.

Het rapport is ondertussen aangeboden aan het bisdom, dekenaal bestuur en parochie. Zij zullen uiteindelijk beslissen of zo’n centrum er gaat komen. Ondertussen blijft de projectgroep actief door het verder concretiseren van mogelijke activiteiten.

Diaconale financiële commissie opgericht
Naast een Diaconale Advies Raad (DAR) in het dekenaat, waarin vrijwel alle pci’s en diaconale groepen zijn vertegenwoordigd, en een stuurgroep diaconie, die als een bestuur van de DAR functioneert, is er ook een financiele commissie opgericht. De taak van deze commissie is om allerlei subsidieaanvragen te beoordelen die bij het dekenaat binnenkomen. Vervolgens wordt er een advies opgesteld welke doorgestuurd wordt aan de pci’s in het dekenaat. Deze beslissen dan of zij het project financieel willen ondersteunen. Het grote voordeel van deze commissie is, dat niet iedere pci zelfstandig allerlei aanvragen hoeft te beoordelen, maar gebruik kan maken van het advies.

Met het instellen van deze commissie heeft het dekenaat Haarlem-Beverwijk een sterke diaconale structuur opgebouwd. Pci’s worden zo ondersteund en gestimuleerd in hun taak. Tegelijkertijd krijgt de RK diaconie een sterk gezicht naar buiten.

4e Buurtbrunch in Haarlem binnenstad.
Voor de 4e keer organiseert de Groenmarktparochie in Haarlem een buurtbrunch. De organisatie is een samenwerking met allerlei maatschappelijke organisaties zoals een buurtcentrum, de vrijwilligerscentrale Haarlem, Vincentius, diaconaal centrum Stem in de Stad en dekenaat. Het is een geweldige gelegenheid voor de parochie om zich te presenteren, samen met die andere organisaties. Tegelijkertijd is het een goed voorbeeld hoe een parochie een netwerk opbouwt en samenwerking creëert met andere maatschappelijk organisaties. De buurtbrunch wordt gehouden op zondag 29 augustus.


Zaanstreek

Dekenale PCI
26 april j.l. was er de dekenale pci-vergadering. Het gezelschap sprak een hartelijk welkom uit aan diaken Ton Hekkenberg. Ter sprake kwam de diocesane studiemiddag over pci en pr. Deze middag vond men uit de Zaanstreek zeer succesvol. Men kijkt ook uit naar de herhaling in het najaar. Het Oecumenisch Interkerkelijk Diaconaal beraad is nu officieel opgeheven en maakt plaats voor een projectcommissie en sociale denktank binnen het verband van het Interkerkelijk Diaconaal beraad. Gé van Heteren van de actieve OLVrouwe parochie te Zaandam Zuid is bereid vanuit de gezamenlijke pci’s in de projectcommissie plaats te nemen. De taak van deze commissie is om tezamen met IDB-coördinator Ellis van Atten financiële vragen om hulp op hun merites te toetsen. Deze commissie krijgt ook vertegenwoordiging vanuit de protestante kerken. De sociale denktank IDB heeft nog een vacature. Dekenale PCI en IDB kijken uit naar een beleidsmatig denkend iemand die het gesprek met de gemeente en professionele instellingen kritisch wil ondersteunen. De onderbesteding waarmee de dekenale PCI twee jaar geleden nog had te kampen is nu van de baan. Contacten met de professionele hulpverlening zijn succesvol aangehaald.

Oecumenische samenwerking verder institutionaliseren
Op 7 april j.l. kwamen de diaconie van voorheen Het Lichtschip en de PCI van de OLV parochie in Zaandam-Zuid bij elkaar. Het gesprek ging over mogelijkheden van diaconale samenwerking waarbij nieuwe kleinschalige vormen van kerkelijke nabijheid ontwikkeld kunnen worden. Te denken is aan een telefooncirkel, een gemeenschappelijke maaltijd als verlengstuk van de nu al lopende open kerk, een klussenproject en zo meer. Betrokkenen gaan in gesprek met eigen achterban. In september 2004 gaan zij verder.

KBO
De plaatselijke afdeling van de KBO en het dekenaat zijn in gesprek met elkaar om tot een training gespreksvaardigheid te komen voor mensen die bezoekwerk aan ouderen verrichten. Belangrijke vraag is hoe je het praten over het welbekende rundvee weet te verleggen naar onderwerpen die met de zin van het bestaan hebben te maken. Hoe ontwikkel je daarvoor gevoeligheid en op welke wijze laat je het gesprekstempo door de bezochte bepalen? Relevant want juist onder ouderen (75-plussers) is een hoop stille nood, spiritueel en materieel. Zij kunnen een diaconaal duwtje in de rug prima gebruiken.


Noordkop

PCI’s komen twee keer per jaar samen
Al weer enkele jaren komen twee keer per jaar alle PCI’s uit het dekenaat Noordkop bij elkaar. De ene keer in Den Helder en de andere keer te Schagen. Vertegenwoordigers van deze PCI’s wisselen met elkaar (diaconale) ervaringen uit en onderzoeken waar zij in ons dekenaat een diaconaal doel kunnen steunen, o.a. van de jaarlijkse renteopbrengst van de R.K. Stichting (een bedrag van ca. 3.000 euro). Zo werd in 2003 een project voor Midgard (instelling voor verstandelijk gehandicapten) gesteund inzake een rolstoelbus; dit ging om een bedrag van ca. 12.500 euro. Dit jaar was de Stichting Vrijwillig Landschapsbeheer uit Den Helder op bezoek om over hun werk te vertellen; er werken daar mensen die om diverse redenen minder kans maken op werk en huisvesting. De Stichting moet het hebben van opdrachtgevers en van subsidies of giften. Wordt vervolgd! Tijdens deze bijeenkomsten vertellen de DRD-vertegenwoordigers uit ons dekenaat over de bisdomprojecten die elk jaar gesteund worden vanuit de 15%-bijdragen door de Pci’s. Voorlopig ziet de vergadering aanstelling van een diaconale werker in ons dekenaat niet zitten.

Diaconaal onderzoek door de PCI in de parochie
Om beter en gefundeerder tot een besluit te komen over de eventuele aanstelling van een diaconale werker in ons dekenaat besloot de gezamenlijke Pci-vergadering tot een klein diaconaal onderzoek in elke parochie. Wat gebeurt er al en wat zou wenselijk zijn? Wat wordt er gedaan aan kerkelijk bezoekwerk? Doen er parochianen mee aan maatschappelijke zorg- en hulpverlenende activiteiten? Waaruit bestaat kerkelijke noodhulp en hoeveel geld besteed elke PCI daaraan? Welke oecumenische diaconale samenwerking is er? Is er een MOV-groep actief in de parochie en wat doet deze allemaal? Naast een uitgebreide uitleg over het begrip DIACONIE is een gedetailleerde vragenlijst bijgevoegd en is de Pci’s aangeraden om deze vragenlijst samen met het parochiebestuur in te vullen. Zo hopen de Pci’s in ons dekenaat het komende jaar een goed inzicht te krijgen wat op het gebied van de diaconie al gebeurt en wat nog wenselijk is.

Presentatie Jaarwerkplan MOV-werkgroep Noordkop-Noord
Al jarenlang organiseert de MOV-werkgroep Noordkop-Noord (Den Helder/Breezand/ Anna Paulowna/’t Zand/Callantsoog) de jaarlijks terugkerende missionaire acties; denkt u hierbij aan o.a. Solidaridad, Vastenactie en Wereldmissiedag. Zij stuurde haar Jaarwerkplan naar de parochiebesturen, de pastores en het bestuur van het dekenaat Noordkop.

In het Jaarwerkplan worden de deelnemers van de verschillende parochies in de MOV-werkgroep vermeld en staan de doelen van de missionaire acties, die gaan over het steunen van missionaire projecten maar ook over de missionaire bewustwording van de parochiegemeenschap zélf. Tenslotte vertelt de werkgroep over haar concrete werkzaamheden. Aan de parochiebesturen wordt gevraagd de benodigde kosten voor het MOV-werk te ondersteunen en daarom is een kostenoverzicht bijgevoegd. Een ander doel van het Jaarwerkplan was om meer bekendheid te geven aan de MOV in de parochies en het vragen van ruimte in het kerkblad van de parochie om parochianen tijdig te informeren over missionaire acties. Ook werd aan de parochiebesturen en de pastores gevraagd om te reageren op de inhoud van het Jaarwerkplan en te helpen met werving van nieuwe deelnemers in de plaatselijke MOV-werkgroepen.

Diaken Hans de Jong


Diaconale Raad Dekenaat Amsterdam (DRDA)

PCI-Cursus
Voor het jaar 2004 had de DRDA in april en mei een pci-cursus van 6 avonden gepland. De DRDA kon zich verheugen op een nieuwe groep van 15 cursisten, waarvan enkele cursisten niet alle avonden aanwezig konden zijn.

De DRDA plant gemiddeld een keer in de 2 jaar een pci-cursus. De opdracht voor de uitvoering wordt door de DRDA gegeven aan het dekenaal centrum. Het dekenaal centrum verzorgt vervolgens de opzet en verzending van een folder om cursisten te werven en heeft de verantwoordelijkheid voor een goede uitvoering van de cursus. Voorheen werd de cursus door 2 medewerkers van het dekenaal centrum verzorgd. Door krimp in het personeelsbestand op het dekenaal centrum ligt de uitvoering nu in handen van de stafmedewerker van het dekenaal centrum, die diaconie in zijn werkpakket heeft en de voorzitter van de DRDA, die een rijke ervaring heeft in diaconaal werk.

De DRDA wil met deze cursus bereiken dat (toekomstige) pci-leden met meer achtergrond en inzicht hun werkzaamheden verrichten en er plezier in krijgen de diaconie in de parochie een centrale plaats te geven. Het wil daartoe meer zicht geven op de visie op diaconie achter het pci-statuut en dat vertalen naar de praktijk.

Als doelgroep voor de cursus heeft de DRDA zittende pci-leden op het oog, zowel pci-leden die pas begonnen zijn als al langer zittende pci-leden. Ook kunnen parochianen meedoen, die geïnteresseerd zijn om pci-lid te worden. Bij werkbezoeken van de DRDA aan een aantal Pci’s is bovendien aandacht gevraagd voor de komende pci-cursus. In een werkbezoek wordt door de leden van de PCI en de leden van het bestuur van de DRD wederzijds gesproken over hoe het zowel in de PCI als in de DRDA toegaat: wat feitelijk wordt gedaan, welke plannen er zijn, hoe nieuwe leden geworven worden, hoe de afstemming tussen PCI en DRDA verloopt en welke ondersteuning de PCI eventueel nodig heeft.

De pci-cursus gaat uit van de centrale plaats die de PCI volgens haar statuten, dus ook kerkordelijk, in de parochie heeft t.a.v. diaconie. Soms - die groep wordt steeds kleiner - wordt door parochianen nog gedacht dat de PCI er toch alleen is om in individuele gevallen mensen financieel tot steun te zijn. Deze mensen zeggen vaak ook: “Maar er gebeurt toch meer aan diaconie en verwijzen dan naar allerlei diaconale groepen: de zonnebloem, amnesty international, zieken- en ouderenbezoek enz…”. Deze mensen hebben ten dele gelijk. Het beeld dat zij van een PCI hebben is echter beperkt en stamt uit de periode van voor 1991 toen het vernieuwde statuut uitkwam, dat in 2001 op enkele onderdelen weer werd aangepast. De DRDA hecht er aan om in de lijn van het diocesane diaconale beleid het beeld van de PCI te ontwikkelen zoals dat in de huidige statuten naar voren komt. Daarin is de PCI het orgaan dat de diaconie in samenspraak met het parochiebestuur aanstuurt coördineert en begeleidt. Dat betekent dat de PCI o.a. tot taak heeft om

Inhoudelijk heeft de PCI de zorg voor de hulp aan individuele mensen of aan groepen mensen, die ondersteuning nodig hebben. In de pci-cursus wordt er ruimschoots aandacht besteed aan de vraag wat de Pci’s op dit moment feitelijk al doen. Bovendien wordt er veel aandacht geschonken aan de vraag hoe je op het spoor kunt komen van noden in de wijk/ stad, die de PCI nog niet kent.

Een statuut geeft de norm aan, d.w.z. het laat zien hoe de Nederlandse kerkprovincie, uiteindelijk de Nederlandse bisschoppen, vinden dat de diaconie gestructureerd moeten worden. De werkelijkheid beantwoordt echter lang niet altijd aan het ideaal beeld. Een PCI kan een probleem hebben met het werven van vrijwilligers en daardoor (nog) niet toekomen aan de nieuwe taken. Een PCI komt voor de vraag te staan: hoe overleg ik vruchtbaar met het parochiebestuur? Of: hoe leg ik voor de eerste keer contact met andere diaconale groepen in de parochie zonder dat zij zich bedreigd voelen. Een PCI kan zich voor de vraag voelen staan: hoe komen we op het spoor van noden in onze parochie / wijk / stad ? Een PCI vraagt zich af of ze alleen moet werken aan een bepaalde nood of dat ze beter met de protestantse diaconie of andere maatschappelijke groepen in dit geval kan samenwerken. In de cursus komen veel van deze vragen aanbod.

Henk van Middelaar

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters


Voor het laatst gewijzigd: