Berichten diaconie januari 2004 2 februari 2004

Werkbezoek pauzement
Op dinsdagmiddag 23 maart om 15.30 uur zal er voor pci-bestuurders weer een werkbezoek aan het pauzement in Haarlem worden georganiseerd. U kunt dan met eigen ogen zien wat er met de gelden van de pci’s tot stand is gebracht, en horen wat er allemaal gebeurt. De laatste maanden zit het pauzement helemaal vol!

Aan het bezoek kunnen maximaal 15 personen deelnemen. bij deze nieuwsbrief zit een opgavestrook, waarmee u zich tot 12 maart kunt aanmelden. Een week van te voren ontvangt u dan een bevestiging van deelname en een routebeschrijving.

Werkbijeenkomst over pci en publiciteit
Op dinsdag 30 maart wordt er ’s middags om 14.00 uur en ’s avonds om 20.00 uur een bijeenkomst georganiseerd over wat de pci met publiciteit kan bereiken. er zal ook wat bestaand materiaal van pci’s aanwezig zijn (jaarverslagen, folders e.d.).

Bij deze nieuwsbrief is een folder gevoegd met meer informatie en een opgavestrook.

Nieuw diocesaan diakonaal project
in de DRD wordt al wee druk nagedacht over het project dat we na 2005 op diocesaan niveau willen vormgeven. er is inmiddels besloten dat het nieuwe project zal plaatsvinden in Almere, en de secretaris voert overleg over vorm en inhoud van het project met de gemeente en verschillende welzijnsorganisaties.

We hopen aan het eind van dit jaar een projectbeschrijving klaar te hebben die we dan in het voorjaar van 2005 aan alle pci-besturen willen voorleggen.

Bijeenkomst met diakens
Op maandag 29 maart zal een vertegenwoordiging van de DRD een ontmoeting hebben met alle diakens in ons bisdom. Het doel van die bijeenkomst is de diakens te informeren over het werk van de DRD en van de pci’s, en hen ook meer te betrekken bij de plaatselijke pci’s

Evaluatierapport
De pci van Heiloo heeft een evaluatierapport geschreven over een mevrouw aan wie zij ruim twee jaar begeleiding hebben gegeven. Interessant is dat het hierbij niet zozeer ging om geldelijke ondersteuning. Erg duidelijk wordt dat een pci ook zonder geld veel kan betekenen. Het rapport is te bestellen bij de pci Heiloo, De Kuilenaar 35, 1851 RV Heiloo, of per e-mail: pci.heiloo@tiscalimail.nl. Het zal ook verkrijgbaar zijn op de bijeenkomst over publiciteit op 30 maart.

Responz
Het landelijk katholieke bureau voor jeugd en jongeren heeft een boekje uitgegeven met allerlei diakonale projecten die interessant kunnen zijn voor jongeren. De projecten worden kort beschreven, en er staan ook adressen in waar meer informatie is te verkrijgen. Het boekje is te bestellen bij Responz, Carharijnesingel 80, 3511 GN Utrecht, Tel 030-231.2663, of per e-mail info@responz.nl

Niet bang voor geweld
In het kader van de campagne “Geweld niet gewild” van de Raad van Kerken Nederland is een boekje met bovenstaande titel verschenen. het boekje is een pleidooi om niet afzijdig te blijven als het gaat om het tegengaan van geweld dat voorkomt in allerlei vormen dichtbij en verder weg. Het bevat haalbare ideeën voor wat gewone mensen samen met anderen kunnen doen tegen geweld. Het boek is verschenen bij uitgeverij Narratio, en is gewoon in de boekhandel verkrijgbaar. Het ISBN nummer is 90 5263 987 6

Zondag van de Arbeid
De zondag van de arbeid zal dit jaar gevierd worden op 25 april. het thema zal zijn: “Werken met bezieling”. Bij Disk zal een themabrochure verschijnen met deze titel, met teksten voor gebruik in gesprek of bezinning. Het tweede deel van de brochure bevat suggesties voor liederen en voorbeden voor in de liturgie. De brochure kost € 3,50 en is te bestellen bij het landelijk bureau Disk, Noordermarkt 26 1015 MZ Amsterdam, Tel. 020-622.85.05 of per e-mail disk@wxs.nl

Diakonale agenda
Het collecterooster biedt aan MOV-groepen een handig instrument om missionaire thema’s onder de aandacht van de parochianen te brengen. Op diakonaal terrein bestaat niet zoiets. Toch zijn er enkele (zon)dagen die wel aanknopingspunten bieden om aspecten van de diakonie wat extra te belichten. Hieronder volgt een overzicht:

8 maartinternationale vrouwendag
21 maartdag tegen racisme
25 aprilzondag van de arbeid
20 junivluchtelingenzondag
12 septemberziekenzondag
18 septemberbegin vredesweek
17 oktobermensenrechtendag tegen de armoede
7 novemberbegin van de migrantenweek
10 novemberdag van de mantelzorger
1 decemberwereldaidsdag
10 decemberdag van de rechten van de mens

Haarlem-Beverwijk

De opbouw van de diaconie in heemskerk
De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor de opbouw van de diaconie in de parochie in Heemskerk. Hoe ze het daar aangepakt hebben kan interessant zijn voor andere parochies in het dekenaat. Een verslag aan de hand van een gesprek met de heer Reinier van Tellingen, voorzitter van de werkgroep Kerk en Samenleving.

Hoe het begon

Op 16 juli 2000 kreeg Reinier van Tellingen een brief van het parochiebestuur met daarin de opdracht om de diaconie in de parochie in Heemskerk op te zetten. Hij had een theologische achtergrond en is werkzaam geweest in het vormingswerk, en de diaconie sprak hem aan. Naast hem werd er een voorbereidingsgroepje van drie mensen aangesteld. In de periode voor zijn aanstelling had hij een notitie geschreven voor het parochiebestuur over zijn ideeën over de aanpak. Het parochiebestuur ging hiermee akkoord. Besloten werd om een werkgroep Kerk en Samenleving op te richten, naast de bestaande parochiële caritasinstelling. De PCI zag geen kans om naast haar bestaande taken er nieuwe bij te nemen.

De beste manier om de diaconie onder de aandacht te brengen van de parochie was het opzetten van een aansprekend diaconaal project. De komst van een asielzoekerscentrum in Heemskerk gaf die kans.

De aanzet: Heemskerk Gastvrij

De werkgroep Kerk en Samenleving besloot de actie “Heemskerk Gastvrij” te organiseren. Het doel van deze actie was om vrijwilligers te werven om de bewoners van het centrum op te vangen en weg wijs te maken. De volgende stap was om de andere kerken er bij te betrekken. Nadat deze positief reageerde werd Vluchtelingenwerk gevraagd voor de begeleiding van deze actie. Vervolgens werden allerlei maatschappelijke organisaties erbij betrokken. Uiteindelijk werd er een informatieavond georganiseerd voor potentiële vrijwilligers. Er werd massaal op gereageerd. Ondertussen was er een regelmatig overleg met gemeente en centrum.

Ook binnen de parochie werd positief op deze actie gereageerd.

De actie is een goed voorbeeld hoe de diaconie van een parochie kan werken. Zij neemt een initiatief, zoekt verbreding buiten de parochie en blijft als deelnemer aanwezig. Door dit aansprekend initiatief werd ook de diaconie weer concreet op de parochiele agenda gezet.

Vervolgens, het creëren van bondgenootschappen

Vervolgens werd door de werkgroep een aantal contacten gelegd namens de parochie met een aantal al bestaande diaconale projecten; het interkerkelijk aanloophuis de Open Wijck en het Noodfond in de gemeente Heemskerk. Een aantal leden van de werkgroep werd lid van deze organisaties.

De betrokkenheid van de parochie

De parochie werd intensief op de hoogte gehouden. De diaconale zondag van 2002 werd gebruikt om de diaconie stevig op de parochiele agenda te zetten. Er werd een parochieavond over diaconie georganiseerd. Alle werkgroepen en besturen werden uitgenodigd om aan deze avond mee te doen. Aan de orde kwam een notitie waarin iedereen werd uitgenodigd om te kijken hoe de diaconie een plaats kreeg in zijn of haar werkzaamheden. De Parochiele Advies Raad kreeg een belangrijke rol om deze actie verder te dragen.

Ook oecumenisch werd de diaconie op de agenda gezet door het organiseren van drie avonden over de kerk als herberg. Na een inspirerende inleiding door dr. Jan Hendriks, auteur van het gelijknamige boek, werd een inventarisatie gemaakt van allerlei diaconale projecten en werd gekeken wat er verder nodig was.

De toekomst

Naast alle bestaande activiteiten wil de werkgroep het komend jaar een intensiever contact opbouwen met de Parochiele Caritas Instelling (PCI). Men hoopt daarmee dat ook binnen de parochie weer een nieuwe beleidsaanzet wordt gegeven.

Na jaren van hard werken is de werkgroep er in geslaagd om de diaconie duidelijk een plaats te geven in de parochie. Reinier van Tellingen zal zelf dit jaar het voorzitterschap overdragen.

Ernst Meyknecht, staffunctionaris diaconie en missie

Haarlem heeft MOT
Hoe betrek je jongeren bij de diaconie? Haarlem doet dat door jongeren uit verschillende culturen met elkaar te laten spelen. In een theaterproduktie.

Onder begeleiding van een professionele regisseur wordt een theaterstuk bedacht en geschreven door de jongeren zelf. Het is gebaseerd op hun eigen ervaringen met elkaar en met de multiculturele samenleving. Het wordt georganiseerd vanuit de kerken. Vandaar de naam MOT; Multicultureel Oecumenisch Theater. Haarlem heeft het!!

Voor meer informatie: Timo van Kempen, tel.023-5346117.
E-mail: timo.vankempen@freeler.nl

Uitgeest bezoekt prijedor, banja luka
Een aantal mensen, waaronder de pastoor, vanuit de parochie in Uitgeest hebben een bezoek gebracht aan de parochie in Prijedor in het bisdom Banja Luka. Dit bezoek was een gevolg van de uitnodiging van de pastoor van Prijedor, die zelf in de zomer een bezoek heeft gebracht aan Uitgeest. Het werd een indrukwekkend en indringend bezoek. En de parochie kwam niet met lege handen. Zo groeit het contact tussen beide parochies stevig door.

Ernst Meyknecht

Stuurgroep diaconie opgericht
Er wordt weer gestuurd in de diaconie in het dekenaat. Vanaf 20 januari door een nieuwe Stuurgroep Diaconie. De 6 mensen van de stuurgroep vormen de belangrijkste schakel tussen beleid en praktijk, tussen dekenaal bestuur en pci’s en tussen bisdom en dekenaat. De grootste uitdaging die voor hen ligt is om de diaconie inhoudelijk een gezicht te geven.

Ernst Meyknecht

Jan Berkhout, pastoor van volendam.
Jan Berkhout is vooral bekend en beroemd geworden als de pastoor van Volendam. Als de pastoor die er was voor al die jongeren en hun familie die getroffen werden door de brand op oudejaarsavond 2000 in Volendam. Over zijn ervaringen heeft hij een indringend verslag gemaakt. Wat het extra boeiend maakt, zeker voor de diaconie, zijn zijn lessen over de rol van de kerk tijdens rampen. Een absolute aanrader voor iedereen.

Kok Kampen, ISBN 90 435 0682 6

Diaconale Raad Dekenaat Amsterdam ( DRDA)
Leidt de evaluatie van 5 jaar diaconaal beleid tot nieuw diaconaal bewustzijn en tot vernieuwend diaconaal handelen?

In het najaar van 2003 evalueerde het DB van de DRDA uitgebreid het beleidsplan, dat 5 jaar geleden was ontwikkeld en richting had gegeven aan het diaconale werk in het dekenaat. Hoewel er verbeteringen voor toekomstig beleid werden voorgesteld, was men tevreden over een aantal resultaten. Toch bleef een meer fundamentele vraag knagen: waaraan kunnen we zien dat de parochies meer diaconaal geworden zijn? De indruk bleef bestaan, dat er wel veel gebeurd is, maar dat het onvoldoende geweest is om de parochies een meer diaconaal gezicht te geven. In het bijzonder is er bij wijze van voorbeeld veel aandacht gegeven aan de vorming en toerusting van de pci-leden en diaconale vrijwilligers.

Uit deze overwegingen ontstond daarom de vraag of de DRDA een nieuwe impuls zou kunnen geven om het diaconaal bewustzijn in de parochies te versterken en te komen tot vernieuwend / innovatief diaconaal handelen. Om deze vraag te beantwoorden, overlegt de DRDA met de Stichting Theologisch Vormingswerk Amsterdam (STVA) en m.n. dr. Peter de Haan, die in 5 parochies in Amersfoort ervaring opdoet met de opzet van een project, dat ingaat op deze vraag. In Amersfoort heeft onderzoek geleid tot het vaststellen van 4 diaconale projecten voor 4 doelgroepen en wordt op dit moment een diaconaal werker voor een periode van 3 of 4 jaar aangetrokken om uitvoering te geven aan deze projecten.

Als we aan Amsterdam denken realiseert de DRDA zich dat het niet mogelijk is om alle parochies in het dekenaat direct te betrekken in het project. Er wordt daarom gedacht aan een pilot-project in een regio dat als voorbeeld gaat functioneren voor de andere parochies. Op 28 januari komt de DRDA bij elkaar om met elkaar te praten over de vraag wat een dergelijk project inhoudt en of dat iets voor een regio in Amsterdam zou kunnen zijn. In een latere fase zal de DRDA definitief een besluit nemen Er zal ook een gesprek met het Dekenaatbestuur plaats vinden. Naast de DRDA is zij mede besluitvormend voor een mogelijk project. In de komende periode weet het DB van de DRDA of een dergelijk vernieuwend project in een regio van Amsterdam van start zal kunnen gaan.

Henk van Middelaar


Zaanstreek-Waterland

Voedselbank in de Zaanstreek
15 december j.l. kwamen de zogeheten meedenkers voedselbank opnieuw bij elkaar om onder IDB-vlag (Interkerkelijk Diaconaal Beraad Zaanstreek-Waterland) nader te beraadslagen over de opzet van een eigen Zaanse voedselbank. Onderwerpen van besluitvorming zijn visie, organisatievorm en fondswerving. Het voorbereidende comité bestaat op dit moment uit negen leden, waaronder de diaconale werker van het dekenaat Zaanstreek. Er is inmiddels een verkenning uitgevoerd bij de voedselbank Rotterdam in Berkel en Rodenrijs. Dit brengt de Zaanse initiatiefnemers tot de ontwikkeling van een visie (“niet alleen bestrijding armoede maar ook bestrijding verspilling”), de keuze voor de meest aansluitende organisatievorm, de feitelijke organisatie in termen van vraag, aanbod, opslag, verwerking, distributie, werving, vrijwilligersfondswerving, opbouw netwerk en zo meer. Kortom: er moet een bedrijfsplan worden geschreven. Met dit concept bedrijfsplan komt het comité einde januari weer bij elkaar.

Oecumenisch initiatief
Multiple Choice is een multiculturele organisatie in Beverwijk, die probeert in samenspraak met andere organisaties in de samenleving, waaronder de diaconie van kerken tot positieve initiatieven te komen. De vroegere diaconaal werker Pim Ligtvoet vindt daar nu zijn emplooi. De dekenaal coördinator is in gesprek met Multiple Choice om af te tasten of eventuele steun aan een weeshuisproject in Turkije (wezen als nabestaanden van de aardbevingen twee jaar geleden) zinvol en haalbaar is. Het zou zeer wel tot een gezamenlijk project van Zaanse moslims, protestanten en katholieken kunnen leiden.

Onderzoek naar diaconie in dekenaat Purmerend
Het diaconaal onderzoek dekenaat Purmerend heeft zijn definitieve afronding gekregen. Het materiaal werd gebundeld in een onderzoeksverslag en werd toegankelijk gemaakt met een Power Point Presentatie. In deze presentatie kort en krachtig aandacht voor doelstelling onderzoek, conclusies uit eerste en tweede ronde en aanbevelingen. Op 11 november j.l.. werd het materiaal gepresenteerd aan het dagelijks bestuur van het dekenaat Purmerend.

Op 25 november hield onderzoeker Stan Baars zijn presentatie onderzoek naar de diaconie in het dekenaat Purmerend. Toehoorders waren de leden van de dekenale vergadering Purmerend. In zijn conclusies en aanbevelingen wees Baars op de gemiddelde leeftijd van de diaconale vrijwilligers, het uitblijven van jonge aanwas, de minimale profilering van het werk en de noodzaak van meer samenwerking, structuur en deskundigheidsbevordering. Je kunt vooral jongere mensen werven wanneer je aan deze nieuwkomers gerichte en goed overdraagbare projecten weet aan te bieden.

Overdracht taken van Oecumenisch Diaconaal Beraad naar Interkerkelijk Diaconaal Beraad
18 november hadden het Interkerkelijk Diaconaal Beraad en het Oecumenisch Diaconaal Beraad overleg met elkaar. Inzet van gesprek is de werkzaamheden van het ODB op een geordende manier aan het IDB over te dragen. Begrijpt u het nog steeds? Het ODB is een al jaren bestaand initiatief dat de diaconale inspanning aan hulpvragers wil stroomlijnen en de aandacht vraagt voor hun omstandigheden bij politiek en overheid. Het IDB is een plaatselijke (Zaanse) koepel voor diaconale inzet. Betrokkenen zijn uit elkaar gegaan met de afspraak dat bij een volgend treffen de overdracht feit moet zijn .


Dekenaat Noordkop-Noord

PCI Den Helder toegankelijker voor hulpvrager
Al jaren kampt de PCI met de vraag hoe de vinger achter werkelijke nood van mensen te krijgen; dat blijkt in de praktijk niet makkelijk te zijn. Daarom wil de Parochiële Charitas meer aan de weg timmeren met bv een op de hulpvrager geschreven folder. Hierin vindt de hulpvrager direct antwoorden op vragen als: waar kan ik om hulp vragen en bij wie, niet alleen van de kerk maar ook bij overheidsinstellingen, die samen met telefoonnummer achter op de folder staan vermeld. Er wordt ook duidelijk gemaakt dat de PCI samenwerkt met de plaatselijke hulpverlenende instanties. Ook worden in de folder de namen en telefoonnummers van de wijkkontaktpersonen en van de helderse pastores vermeld. Uiteraard begint de folder met te schrijven dat eventuele hulp wordt gegeven vanuit gelovig christelijk perspectief. De folder wordt in november dit jaar gepresenteerd aan de parochie tijdens het weekend van de diakonale zondag, in het parochieblad en tijdens de parochievergadering in september.

De PCI Den Helder is sinds jaar en dag ook deelnemer aan het Sociaal Beraad, een oecumenisch overlegorgaan van de plaatselijke kerken en een volgende stap zal zijn om na te gaan in hoeverre de plaatselijke kerken zich gezamenlijk met een folder kunnen presenteren, niet alleen in de kerkgebouwen, maar ook in openbare toegankelijke gebouwen als bv de bibliotheek of het gemeentehuis, maar ook wordt gedacht aan het ziekenhuis en de scholen. De PCI Den Helder hoopt hiermee toegankelijker te worden voor de (nood)hulpvrager.

Om de PCI-leden verder te bekwamen in een correcte en effectieve hulpverlening worden af en toe sprekers uitgenodigd uit verschillende organisaties en als eerste zal een diakonaal werkster uit de Samen Op Weg-kerken op bezoek komen om over haar diakonale praktijk te vertellen.

Oecumenische Vespers Den Helder in teken van Werken van Barmhartigheid
Tijdens de Veertigdagentijd staan de oecumenische vespers geheel in het teken van de Werken van Barmhartigheid met als doel om in deze periode méér na te denken over de diakonale taak van de gemeente en de parochie. Elke woensdagavond om zeven uur komen katholieken en protestanten uit de wijk Nieuw Den Helder hiervoor bijeen in de SOW-Johanneskapel. Het idee werd ontleend aan het boekje van predikant Huib Klijn: 'Leven met zorg - Barmhartigheid doen' met daarin complete vieringen rond de Werken van Barmhartigheid.

Diaken Hans de Jong

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters


Voor het laatst gewijzigd: