Voor het eerst helemaal gezongen
Unieke afsluiting rozenkransjaar in Heiloo
9 september 2003

Het jaar van de rozenkrans wordt in het bedevaartsoord Heiloo op unieke wijze afgesloten: met een gezongen rozenkransgebed, op zondag 26 oktober, gecelebreerd door hulpbisschop mgr. J. van Burgsteden, geassisteerd door dr. M. Wagemaker, deken van Hoorn. Het zal de eerste keer zijn dat in Nederland de rozenkrans - preciezer gezegd: een rozenhoedje - in zijn geheel gezongen wordt. Voor deze gezongen gebedencyclus worden bestaande composities gebruikt, maar enkele zijn speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd.

Dit jaar, om preciezer te zijn: oktober 2002 - oktober 2003, is door paus Johannes Paulus II uitgeroepen tot het jaar van de rozenkrans. Hij heeft tegelijkertijd een serie nieuwe geheimen toegevoegd, namelijk de geheimen van het Licht. Het zijn deze nieuwe geheimen die tijdens de muzikale viering overwogen zullen worden.

Het geheel bestaat uit een combinatie van gregoriaanse en meerstemmige koormuziek. De muziek zal verzorgd worden door een projectkoor o.l.v. Bas Halsema. De naam van het koor luidt: Fontis Voces.

De viering wordt gehouden in de grote kapel van O.L.Vrouw ter Nood en heeft de volgende indeling:

Vervolgens de vijf "tientjes", die als volgt zijn ingedeeld:

Aan het slot wordt er een Nederlandse Marialitanie gezongen. De viering zal ongeveer anderhalf uur duren. Hoewel er met name in het projectkoor professionele zangers deelnemen, wordt er naar gestreefd kostenloze medewerking te verkrijgen van alle betrokkenen. De te zingen motetten zijn inmiddels door Bas Halsema geselecteerd, waarbij ernaar is gestreefd om een selectie te maken die zes eeuwen componeergeschiedenis omvat:

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters


Voor het laatst gewijzigd: