Unieke afsluiting van Rozenkransjaar in Heiloo 1 oktober 2003

Rozenkrans Het jaar van de rozenkrans wordt in het bedevaartsoord Heiloo op unieke wijze afgesloten: met een gezongen rozenkransgebed, op zondag 26 oktober, gecelebreerd door hulpbisschop mgr. J. van Burgsteden, geassisteerd door dr. M. Wagemaker, deken van Hoorn. Het zal de eerste keer zijn dat in Nederland de rozenkrans - preciezer gezegd: een rozenhoedje - in zijn geheel gezongen wordt. Voor deze gezongen gebedencyclus worden bestaande composities gebruikt, maar enkele zijn speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd.

Dit jaar, om preciezer te zijn: oktober 2002 - oktober 2003, is door paus Johannes Paulus II uitgeroepen tot het jaar van de rozenkrans. Hij heeft tegelijkertijd een serie nieuwe geheimen toegevoegd, namelijk de geheimen van het Licht. Het zijn deze nieuwe geheimen die tijdens de muzikale viering overwogen zullen worden.

Het geheel bestaat uit een combinatie van gregoriaanse en meerstemmige koormuziek. De zang zal verzorgd worden door een projectkoor o.l.v. Bas Halsema. De naam van het koor luidt: Fontis Voces. Het hele gebeuren is een initiatief van twee leden van de schola cantorum van de Haarlemse Basiliek, Bas Halsema en Martin Baas.

De viering wordt gehouden in de grote kapel van O.L.Vrouw ter Nood en bestaat uit afwisselend gregoriaanse en meestemmige liederen. Mgr. Van Burgsteden houdt tijdens de viering een overweging.

Aan het slot wordt er een Nederlandse Marialitanie gezongen. De viering zal ongeveer anderhalf uur duren. Hoewel er met name in het projectkoor professionele zangers deelnemen, wordt ernaar gestreefd kostenloze medewerking te verkrijgen van alle betrokkenen. De te zingen motetten zijn inmiddels door Bas Halsema geselecteerd, waarbij is getracht een selectie te maken die zes eeuwen componeergeschiedenis omvat: Pater noster van Albert de Klerk; Ave Maria van resp. Aichinger; Parsons; Bruckner; Rachmaninoff en Halsema-Eradus.

De plechtigheid begint om 16.00 uur.

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters


Voor het laatst gewijzigd: