Berichten Diaconie 3 juni 2003

Hoorn: Colombiaanse straatjongens

De PCI Hoorn heeft er in november voor gekozen om het project Hogar Monserate als onderwerp te kiezen voor de afzonderlijke vieringen. Dit project behelst de opvang van dakloze Colombiaanse straatjongens in een tehuis wat zo'n 50 kilometer buiten Bogota is gelegen. Inmiddels gaat het om ongeveer 65 jongens. Hier hebben de jongens een warm bed. Overdag worden zij opgevangen door een viertal nonnen die de jongens les geven in theoretische vakken maar ook in praktische. Op het terrein is een agrarische proefboerderij aanwezig waar zij "het boeren" in de praktijk kunnen brengen. Tevens bestaat de mogelijkheid om vervolgonderwijs te volgen in een veertig kilometer verder liggende school. De jongens verblijven daar intern.

Binnen de parochie Hoorn bestaat één weekend per jaar voor de PCI de mogelijkheid om invulling te geven aan de inhoud van de vieringen in de afzonderlijke kerklocaties. Hierbij wordt samengewerkt met de dienstdoende pastor. Elk jaar wordt weer gezocht naar een thema. Hier worden de lezingen, voorbeden en dergelijke die hier een relatie mee hebben, bij gezocht. Voor de andere organisaties die zich binnen de parochie met diaconie bezighouden wordt ook elk jaar een ander weekend ingeruimd. Het PCI heeft in 2002 getracht om ook deze organisaties met hetzelfde thema voor te laten gaan. Hoewel de intenties wederzijds zeer positief te noemen waren is het echter slechts gedeeltelijk gelukt om "samen op te trekken".

Eén en ander wordt gefinancierd met Nederlandse sponsorgelden die bijeen worden gebracht door particulieren en organisaties. De gelden worden beheerd in een projecthulpfonds dat is ondergebracht bij Wereldkinderen te Den Haag.


Den Helder: Op bezoek in de jeugdgevangenis

Augustus 2002 werd de nieuwe jeugdgevangenis De Doggershoek in Den Helder in gebruik genomen en werd een open dag georganiseerd om de heldenaren een kijkje te gunnen in deze heuse vesting met (ogenschijnlijk) weinig uitzicht op de samenleving daarbuiten. De gevangenis biedt ruimte aan ca 120 jonge gedetineerden tussen de tien en twintig jaar jong, maar ook aan zeer moeilijk opvoedbare jongeren die nog niet in aanraking kwamen met justitie vanwege een strafbaar feit. De open dag ontlokte sommigen de uitspraak: 'Nou, het valt nog wel mee om in de gevangenis te zitten; het lijkt wel een hotel!' Maar het boek van gevangenispredikant Okke Wisse '121 dagen onvoorwaardelijk' laat een heel andere werkelijkheid zien van het gedwongen leven in een huis van bewaring, en al snel worden de achtergronden en de uitzichtloze vooruitzichten van de gevangen mens duidelijk; wie zou met hen willen ruilen?

Op de open dag kwam ik ook verschillende mensen tegen die ik kende vanuit het onderwijs en het maatschappelijk werk in Den Helder die in de jongereninrichting een nieuwe werkplek hadden gekregen. Zij vertelden ook over wat deze jongeren in hun korte leventje allemaal al hadden meegemaakt en dat is vaak onvoorstelbaar en schokkend veel! Dat roept bij jezelf ook weer vragen op: wat beweegt je toch om dat werk te doen - je moet maar niet te resultaatgericht zijn. Hoe ga je om met vragen als schuld en zonde en hoe kun je weer 'fatsoenlijk' terug naar de maatschappij? Wat blijft er over van je relatie met familie en vrienden tijdens zo'n gevangenisverblijf? En tegelijk klinken ook vragen mee uit de verkiezingsperiode over veiligheid op straat en thuis en strenger straffen en afgerekend worden op je fouten ... Vragen die ik ook hoor van 'gewone' parochianen en gemeenteleden, vragen dus om met elkaar eens goed over na te denken en te praten.

In de Raad van Kerken van Den Helder kwam al snel het idee om vanuit de kerkgemeenschappen aandacht en medeleven te tonen voor de jonge bewoners van De Doggershoek. Zo lieten de kerken van zich horen tijdens de Kerstdagen met een kleine attentie. Inmiddels werkt er parttime een geestelijk verzorger en via hem verlopen de contacten nu wat eenvoudiger. Elke woensdagavond werken enkele vrijwilligers uit de helderse kerken mee aan een korte gespreksbijeenkomst van een uur met de jongeren onder leiding van de geestelijk verzorger en ook is Pasen samen met hen gevierd.

Om de belangstelling voor dit werk van barmhartigheid (gevangenen bezoeken) te vergroten wordt op 12 mei een avond gehouden om het boek van ds. Okke Wisse te bespreken, waarbij waarschijnlijk ook een leidinggevende uit de jongereninrichting zal vertellen over het leven in de gevangenis. Samen met een collega-predikante mag ik deze avond verzorgen. We hopen op een grote belangstelling en natuurlijk op een zinvolle voortgang van de contacten met de gedetineerde jongeren. Best spannend dus maar het lijkt ons zeer de moeite waard!

Diaken Hans de Jong, Den Helder.


Amsterdam: "Pastor druk, diaconie stuk....??"

Onder deze titel nodigde het dekenaat Amsterdam in overleg met de Diaconale Raad Dekenaat Amsterdam (DRDA) de territoriale en categoriale pastores in Amsterdam uit om op 27 mei met elkaar na te denken over de verhouding van de pastor tot het werkveld diaconie. De aanleiding voor deze bijeenkomst was het initiatief van de Diocesane Raad voor Diaconie (DRD) om op pastoresberaden in de dekenaten gesprekken te voeren over de verhouding van de pastor tot de parochiele diaconie en m.n. de verhouding tot de pci. Diaconie dreigt gemakkelijk het kind van de rekening te worden: de diaconie is vaak het zwakst ontwikkeld in de parochie en pastores zijn vaak overbelast. Toch menen velen dat voor de ontwikkeling van de diaconie de pastor een onmisbare rol vervult.

Twee Amsterdamse pastores met een diaconaal profiel: pastor Leo Nederstigt uit de Anna-Bonifatius-Gerardus parochie en pastor Toos Beentjes van de Spaanstalige parochie San Nicolas hielden beide een korte inleiding over de vraag naar de plaats van de diaconie in hun parochie en de eigen rol als pastor. In het tweede deel van de middag verzorgden diaken Cees van Opzeeland en Piet Stolwijk, resp. voorzitter en secretaris van de DRD een beamer- presentatie over de diaconie en m.n de positie en rol van de pci. Er wordt geeindigd met een gezamenlijk gesprek over deze thema's.


2 Pci's ontwikkelen nieuwe initiatieven

Anderhalf jaar geleden werd voor 6 parochies in Amsterdam Nieuw West door 16 pci-leden of aankomende pci-leden, met inbegrip van 2 pastores, deelgenomen aan een pci-cursus.

De cursus heeft de pci's geinspireerd tot gezamenlijk overleg. Daarin hebben zich 2 nieuwe initiatieven ontwikkeld. In het eerste wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan. In het tweede is het moment van uitvoering vastgesteld. Voor beide initiatieven geldt dat de andere pci's gevraagd worden om mee te denken en mee te doen. Zo zijn er afhankelijk van het project gelegenheidscoalities / samenwerkingsverbanden ontstaan.

Vooraf moest een plan gemaakt en de nodige vragen beantwoord worden. Hoe kom je aan adressen in de parochie? Moeten we het alleen doen of samen met andere parochies? Hoe komen we aan de financiele middelen? Wat kan de pci en wat kunnen de deelnemers bijdragen. Kunnen we fondsen benaderen en hoe doe je dat dan? Hoe zorg je voor voldoende begeleiding? Hoe regel je de publiciteit? Enz....

Henk van Middelaar


Betaalbare vakanties

Onlangs is de gids "betaalbare vakanties 2003" verschenen. Deze geeft een uitgebreid overzicht van allerlei manieren om goedkoop vakantie te vieren, voor mensen die leven van een minimum. het gaat om huisjes, caravans, kampeerboerderijen e.d. Ook opgenomen zijn adressen van een aantal fondsen, die een financiële bijdrage beschikbaar stellen voor de vakantie van minima. Het lijkt mij van belang dat elke pci over zo'n gids beschikt. Deze is voor € 1,- plus portokosten te bestellen bij de Werkgroep arme kant van Nederland/EVA Noordermarkt 26, 1015 MZ Amsterdam; Tel. 020-3304.355


Armoede en gezondheid

Gemeenten zijn per 1 juli van dit jaar verplicht om een lokaal gezondheidsplan vast te stellen. Met name op het gebied van preventie, huisvesting en het bereikbaar houden van voorzieningen in wijken en dorpen hebben gemeenten een belangrijke taak. Om de inbreng van plaatselijke groepen en b.v. de pci's te ondersteunen, is het "receptenboek Rond-je Gezondheid" verschenen, verkrijgbaar bij Sjakuus; Tel. 030-231.48.19; of per e-mail: info@sjakuus.nl


Pci informatiebrochure 2003

Onlangs hebben de samenwerkende pci's van Zuidschermer, Ursem en Schermerhorn een informatiebrochure uitgegeven over hun activiteiten. Hiermee wil men in de drie parochies meer bekendheid geven aan wat zij doen. Steeds meer pci's presenteren zich de laatste jaren middels zo'n brochure of met een jaarverslag.


Jaarverslag

De pci van Heiloo heeft weer een jaarverslag uitgegeven. Wie geïnteresseerd is, kan dit aanvragen bij pci.heiloo@tiscalimail.nl of via de Kuilenaar 35, 1851 RV Heiloo.


Recreatieboerderij

De 4e wereldbeweging ATD-vierde wereld heeft een recreatieboerderij in Wijhe (Ov.). Sinds 1974 worden hier ouders die in armoede leven, uitgenodigd om met het hele gezin vakantie te vieren. Deze recreatieboerderij 't Zwervel, is op zoek naar gemotiveerde enthousiaste personen die zich 10 dagen vrij kunnen maken om te helpen met deze gezinsvakanties, die het hele jaar door plaatsvinden tijdens de schoolvakanties. Van te voren (14-15 juni) is er een informatieweekend. Meer informatie: bel naar Sabine of Katja op telnr. 0570-521999, of mail naar atd.wijhe@hetnet.nl


Vredesweek

De vredesweek zal dit jaar plaatsvinden van 12 t/m 28 september 2003. Het motto is "werk in uitvoering". Het zal vooral gaan om het bevorderen van de dialoog tussen autochtonen en allochtonen in onze samenleving. Meer informatie kunt u vinden op de website van het IKV www.ikv.nl


Cordaid Particulier Initiatief Fonds

Sinds kort bestaat er bij Cordaid, waarin o.a. de Vastenactie samenwerkt, een nieuw fonds dat kleine projecten in de 3e wereld subsidieert. In plaatsen waar men bijvoorbeeld een actie organiseert voor een missionaris uit de eigen woonplaats bestaat de mogelijkheid dat dit fonds het bedrag dat men ophaalt, verdubbelt, met een maximum van € 12.500,- Meer informatie en een aanvraagformulier kan men aanvragen bij Cordaid servicebureau Particulieren, Postbus 16440, 2500 BK Den Haag of bezoek de website www.cordaid.nl


Brochure

Bij het DPC van het bisdom Rotterdam is een brochure verschenen "Noodzaak, over het vinden van mensen in nood". De brochure is verkrijgbaar bij het DPC, Hang 16, 3011 GG Rotterdam; Tel. 010-414.8213


Pauzementsbezoek

Op dinsdag 17 juni van 15.00 uur tot 16.30 uur zal het volgende pauzementsbezoek voor pci-bestuurders plaatsvinden. Bij de papieren versie van deze nieuwsbrief is een aanmeldingsformulier bijgesloten. Als u zich opgeeft, ontvangt u ongeveer een week van te voren een bevestiging en een routebeschrijving. Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen aan dit werkbezoek. Bij overaanmelding geldt de volgorde van aanmelding.


DRD

Vanuit de DRD vinden in deze periode (april-mei 2003) gesprekken plaats met de pastores in ons bisdom. In elk dekenaat is er een bijeenkomst van een delegatie van de DRD met de pastores van het dekenaat. Het doel van deze bijeenkomsten is om de pastores voorlichting te geven over het diakonaal beleid in ons bisdom, en vooral ook over de doelstelling, de taken en de plaats van de pci in de parochie.

De DRD begint ook met de eerste gedachtevorming over een nieuw diocesaan project voor de periode na 2005. Dan lopen immers onze financiële verplichtingen jegens het pauzement af. De ervaring heeft geleerd dat met de voorbereiding van een nieuw project al gauw anderhalf tot twee jaar gemoeid is. Via de vertegenwoordiger van uw dekenaat in de DRD kunt ook u uw suggesties doorgeven.


Banja Luka

De bisschoppelijke vastenactie zet volgend jaar twee projecten uit ons partnerbisdom Banja Luka op haar projectenlijst, nl. een meisjesinternaat in Prijedor, en een thuiszorgproject voor het hele bisdom. Wellicht is dit iets voor uw parochie.

Persdienst bisdom / Wim Peeters


Voor het laatst gewijzigd: