Bisschoppen waarschuwen tegen toenemend antisemitisme 6 mei 2002

Utrecht - De Nederlandse bisschoppen waarschuwen tegen de toename van antisemitische uitingen in West-Europese landen, waaronder Nederland. In een vandaag uitgebrachte verklaring veroordelen zij "elke vorm van antisemitisme ten sterkste". De bisschoppen betreuren het zeer dat in verband met het conflict in het Midden-Oosten leden van de joodse gemeenschap in Nederland "mede vanwege hun diepe en wezenlijke verbondenheid met de staat Israël in toenemende mate het slachtoffer worden van verbaal en fysiek geweld".

De bisschoppelijke verklaring komt aan de vooravond van de dodenherdenking. "Op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van het Nazi-regime, onder wie meer dan honderdduizend joodse Nederlanders", aldus de verklaring. "De geschiedenis heeft ons geleerd waakzaam te zijn en te blijven."

De bisschoppen stellen vast dat hun zorgen worden gedeeld door veel Nederlanders die zich betrokken voelen bij de dramatische gebeurtenissen in Israël en de Palestijnse gebieden. Zij voegen hier aan toe: "In ons land heeft iedereen de vrijheid uiting te geven aan de eigen betrokkenheid en solidariteit met Israël, met de Palestijnen, of met beide. ... Deze vrijheid mag echter geen vrijbrief zijn om op te roepen tot haat jegens en discriminatie van een bepaalde groepering of een heel volk."

In de verklaring herhalen de bisschoppen hun afwijzing van een traditie van "kerkelijk anti-judaïsme", die heeft bijgedragen tot een klimaat waarin de moord op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog kon plaatsvinden. Met paus Johannes Paulus II veroordelen zij elke vorm van antisemitisme als een "zonde tegenover God en de mens".

Op deze site kunt u de verklaring vinden onder documenten.

Haarlem 6 mei 2002
Persdienst bisdom / wp


Voor het laatst gewijzigd: