Het oecumenisch Concilie van Nicea, dat van 20 mei tot en met 25 juli 325 in Nicea (nu: Iznik, Turkije) samen kwam, is van grote betekenis voor vrijwel alle tweeënhalf miljard christenen in de wereld.
Naast het vastleggen hoe we als christenen de paasdatum zouden bepalen (iets anders dan de joden dat doen voor Pesach), stond tijdens de beraadslagingen van de aanwezige bisschoppen vooral het onderwerp van het wezen van Jezus ter discussie. Was Hij goddelijk of meer een supermens? Was Hij geschapen of in wezen gelijk aan God? Het Concilie besloot dat laatste en legde dit vast in een geloofsbelijdenis. Vanwege een (kleine) aanvulling in 381 bij het Concilie van Constantinopel ook wel de Geloofsbelijdenis van Nicea/Constantinopel genoemd en in parochies beter bekend als de ‘lange geloofsbelijdenis’ (denk aan de meest bekende Gregoriaans gezongen versie ‘Credo III’).
Op 14 juni om 14.00 uur vindt in Gouda een oecumenische viering plaats met als thema ‘Ja, ik geloof’. De Raad van Kerken organiseert deze viering om te herdenken en te vieren dat 1700 jaar geleden in Nicea het eerste oecumenische concilie plaatsvond. Kaarten kunt u gratis bestellen op de website van de Raad van Kerken:
In de jaargangen 2020 en 2021 van SamenKerk is een serie van zes artikelen over deze geloofsbelijdenis in een oecumenisch perspectief geschreven naar aanleiding van het boek Wij geloven. Rooms-katholiek en protestant: één geloof. De geloofsbelijdenis van Nicea/Constantinopel.
Op maandag 30 juni is er een speciale pastoresdag onder leiding van Peter Nissen over de achtergronden en betekenis van dit concilie. In de zomer zal hij ook lezingen verzorgen over dit thema tijdens de ‘SamenKerk Jubelzomer’. Meer hierover in de volgende SamenKerk.