Assisi-pelgrim op Katholiekleven.nl

zaterdag, 16 februari 2019

Op Katholiekleven.nl, het videokanaal van de Nederlandse bisschoppenconferentie, is een video verschenen over de pelgrimstocht van Thérèse Klaver naar Assisi tijdens de bisdombedevaart van 2018.

“Ik reis samen met mijn moeder. Normaal gesproken gingen we elk jaar lekker op een strandvakantie naar Turkije of Griekenland. Maar nu dachten we: we gaan op pelgrimsreis. Om er toch meer uit te halen dan een weekje aan het strand.”

Thérèse Klaver ging met het bisdom Haarlem-Amsterdam op bedevaart naar Assisi, in de voetsporen van de heilige Franciscus. Vanuit Assisi vertelt ze over een belangrijke switch in haar leven en wat ze leert van Franciscus.

{youtube:tT7kdvTjbn0}

Ondertiteling

In het begin is het erg zoeken geweest. Wat ga je dan studeren, wat zoek je voor werk? Ik ben dankbaar. Vorig jaar zocht ik nog. En nu heb ik het gevonden.

Ik ben Thérèse Klaver. Ik kom uit Benningbroek en werk bij de gemeente Hoorn. Bijna een jaar. In het begin is het erg zoeken geweest. Wat ga je dan studeren, wat zoek je voor werk? Ik ben dankbaar. Vorig jaar had ik het een beetje lastig en heb ik een nieuwe baan gekozen. Ik had eigenlijk een opleiding tot docent economie. En eigenlijk voelde ik me helemaal niet prettig voor de klas. Ik heb gebeden: ik wil ook graag een goede baan, waar ik iets kan doen voor andere mensen. Ik ben dankbaar. Vorig jaar zocht ik nog. En nu heb ik het gevonden.

Mijn man is ook gelovig. Dat is fijn. Vaak lezen we ’s avonds nog even een bijbelspreuk voordat we gaan slapen. Vorig jaar zijn we getrouwd en hebben we een klapper gekregen van een vriendin. Daaruit lezen we elke avond even voor. Je probeert wat je leert in de Kerk mee te nemen naar het dagelijks leven en de omgang met de mensen. Dat je sociaal probeert te zijn. Soms wil ik me wel eens irriteren aan een collega, maar dan denk ik: nee. Als christen moet je er juist op letten dat niet te doen. Op die manier proberen we daar invulling aan te geven.

Ik ben drie jaar terug mee geweest naar Rome. Ik vond dat heel bijzonder, ons katholieke geloof, de rituelen en wat dat allemaal betekent en de symbolen. Dat hoop ik hier ook weer te vinden. Ik ben samen met mijn moeder. Normaal gesproken gingen we elk jaar lekker op een strandvakantie naar Turkije of Griekenland. Maar nu dachten we: we gaan op pelgrimsreis. Om er toch meer uit te halen dan een weekje aan het strand.

Wat ik bijzonder vind is dat Franciscus zo in armoede kon leven. En wij zijn altijd maar bezig met geld verdienen. Er moet een huis gekocht worden. En hij had dat helemaal niet en was eigenlijk heel gelukkig. Dat vind ik bijzonder om mee te nemen. Dat dat niet de hoofdmoot is in het leven en je daar niet op te richten.