Naprogamma wereldjongerendagen

In God zichtbaar zijn

vrijdag, 1 februari 2019

Op de tweede volle dag in Mexico zijn de jongeren naar het nationaal antropologisch museum geweest. In het museum was de historie van de Mexicaanse culturen te zien. Vooral de kunstwerken uit de Azteekse cultuur waren interessant om te bezichtigen. Maria van Guadalupe kwam juist in deze cultuur.

Op een van de afbeelding zie je een van de Azteekse goden met een gat in zijn hals. In dit gat stopte de azteken iets van metaal wat ze helemaal oppoetsten zodat ze zichzelf in de god konden zien. Maria paste zich ook hierin aan bij de verschijning in Guadalupe. Ze draagt een broche waarin de mensen zichzelf konden terugzien met daarin een kruis. God is namelijk in ieder mens zichtbaar. Het kruis geeft aan in Jezus haar Zoon, zijzelf is geen god. Opvallend zijn de overlappingen tussen de Azteekse religie en het katholicisme. Bij de azteken hadden ze zoiets als het doopsel, de biecht en een soort communie. Ze hadden een legende waarbij de maan zwanger was van een veer. Ze was maagd net als onze lieve vrouw. Met een veer kun je schrijven en daarin is iets te zien van het woord dat vlees geworden is in Maria. Als derde overeenkomst wilde de koning van Mexico niet van de troon gestoten worden, net als koning Herodes niet van de troon gestoten wilde worden.

Verder hebben we de steen van de zon gezien. Als je de verschillende pesomunten naast elkaar legt, kun je deze steen van de zon maken. Mooi hoe zo de oude gebruiken nog steeds terugkomen in de moderne tijd. Zoals je in de vlag van Mexico ook de adelaar met de slang terugziet.

Maria’s “ja” resoneert door in de seminaristen

’s Middags zijn de jongeren naar de piramides geweest en hebben de 35 meter hoge piramide van de zon beklommen. ’s Avonds hebben ze de Mis gevierd, afscheid genomen van de gids en zich aangesloten bij de aanbidding van de seminaristen. Een mooie afsluiting van de reis in Mexico. Bijzonder om zo na een WJD over de beschikbaarheid van Maria en haar ja-woord tussen allemaal jonge mannen te zitten die ook hun ja-woord hebben gegeven. Wat een voorbeelden!

Zon, zee en strand

De pelgrims in Santa Clara (Panama) hebben op de dag dat reis C de Maria van Guadalupe bezocht een Engelse mis gehad met een groep Kenianen. Na de Mis is er een groep richting het strand gegaan en de andere groep heeft het spel weerwolven gespeeld en is na de lunch richting strand gegaan. 's Avonds hebben ze met chips, bier/wijn en frisdrank de getuigenis van priester Mauricio gehoord over hoe hij priester is geworden. De dag erna zijn ze met een bootje over de grote oceaan gevaren richting een eiland waar iedereen gelegenheid had om te zwemmen. Na terugkomst hebben ze wat spelletjes gespeeld. Na het middaguur zijn ze met de bus richting de bergen gegaan waar ze een mooie wandeling in de bergen hebben gemaakt. Na het diner hebben ze opnieuw een Engelse Mis gevierd samen met een groep Afrikanen.