Bisdom Haarlem-Amsterdam










Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Woord van de bisschop


Hoe nu verder met de kerk?

gepubliceerd: vrijdag, 27 maart 2015

De media hebben de laatste tijd veel aan­dacht besteed aan ker­ke­lijke ont­wik­ke­lingen. Visieverschillen en mis­ver­stan­den beheersten de dis­cus­sie. Zelf kreeg ik ook vaker de vraag voor­ge­legd wat nu eigen­lijk het beleid is in ons eigen bisdom inzake seculari­sa­tie, krimp en kerk­slui­tingen.

Ieder bisdom volgt hierin eigen wegen. In ver­schil­lende nota’s en artikelen is hier al veel over gezegd. Voor uw in­for­ma­tie eerst zet ik graag nog eens een paar prak­tische uitgangs­pun­ten, die we hierbij in ons bisdom han­te­ren, op de rij.

Prak­tische organi­sa­tie en spi­ri­tu­ele missie

Ook bij ons hebben pa­ro­chies zich verenigd in grotere ver­ban­den. Van 175 pa­ro­chies zijn we gegaan naar 45. Som­mi­gen via fusie, anderen in een federatie met alleen bestuur­lijke een­heid. We kunnen het ons gelukkig per­mit­te­ren om dit niet al te grootschalig te doen. Inzake kerk­ge­bouwen bestaat er geen dio­ce­saan ‘master­plan’. Het is aan de nieuwe besturen en pas­to­rale teams om te bezien hoe kerk­be­zoek en finan­ciën zich ont­wik­ke­len, en hierover voor­stel­len te doen. Herbestem­ming van kerken is alleen een uiterste optie als het echt niet meer anders kan.

In dorpen met één kerk in het centrum, is slui­ting geen optie. Zoals iemand terecht zei: ‘We kunnen God toch niet uit ons dorp weghalen.’ Wel kan het zijn dat een kerk een meer beperkte functie krijgt, als trouw- en rouwlo­ca­tie en inci­denteel voor weekend­vie­ringen, zoals in het bui­ten­land normaal is. We vragen besturen en pas­to­rale teams om de vie­ringtij­den zoveel moge­lijk op elkaar af te stemmen, opdat de pries­ter(s) op meer­dere plaatsen eucha­ris­tie kan vieren.

Waar echt geen eucha­ris­tie moge­lijk is, mag een diaken of pas­to­raal werker met een zen­ding en benoe­ming van de bis­schop in het weekend een woord / communie­vie­ring hou­den, en bij uit­vaar­ten een gebeds­vie­ring. Ook vrij­wil­li­gers met toerus­ting en authen­tiek geloof kunnen op verzoek van de pastoor bij bij­zon­dere gelegen­he­den en uit­vaar­ten voor­gaan in een gebeds­vie­ring zon­der communie-uit­rei­king. Ook in catechese, pas­to­raat en diaconie vraagt het bisdom samen­wer­king, en biedt daarvoor cursussen aan voor vrij­wil­li­gers en besturen.

Samen kerkOp dit moment zijn de pa­ro­chies bezig om langs deze lijnen hun pas­to­raat te or­ga­ni­se­ren. Het bisdom onder­steunt en begeleidt dit. Meer wil ik er op dit moment niet over zeggen. Waarom? We leven in een tijd en in een wereld met enorme problemen. Veel mensen kijken met zorg of zelfs angst naar de toe­komst. We merken dat steeds meer mensen zich weer de exis­tentiële vragen stellen: Wie ben ik als mens? Wat is de zin van mijn leven? Bestaat God? Is er leven na de dood?

Meer dan ooit heeft juist de kerk een taak om hierbij rich­ting en ori­ën­ta­tie aan te bie­den, vanuit de Schrift en het geloof van eeuwen. In plaats daar­van lijkt het soms alsof we vooral bezig zijn met uiter­lijke zaken, met organi­sa­tie, finan­ciën en gebouwen. Dat moet wel gebeuren, maar soms voelt het alsof we hierin wor­den vastge­hou­den. Vaak als we de focus meer willen verleggen naar evangeli­sa­tie en mis­sio­ne­ring -is ook mijn frustratie- doemt er wel weer ergens een probleem of conflict op, dat veel tijd en energie opslorpt. Paus Fran­cis­cus heeft hier recente­lijk op gewezen. Hij bena­drukt keer op keer dat achter alle uiter­lijke dingen ook een gees­te­lij­ke strijd schuil gaat, vaak zon­der dat we het zelfs merken. Er is geen paus die zo vaak de boze geest naar voren brengt als een wer­ke­lijke kracht die in en door alles heen werkt, en de zwak­heid van mensen gebruikt om wanorde en ver­deeld­heid te zaaien.

We zien het in de wereld, de kerk en ons eigen leven. Het is goed voor ons ook dat te weten en te weerstaan. Na­tuur­lijk, ook de paus is bezig prak­tisch orde op zaken te stellen, waar dat nodig is, maar probeert toch steeds de kern van de Blijde Bood­schap voorop te stellen. “De weg van de kerk is het om het huis te verlaten, en hen te zoeken die ver weg zijn”, zo is zijn kernin­spi­ra­tie, “om Gods barm­har­tig­heid te brengen aan iedere persoon die er met een oprecht hart om vraagt”. Dat is precies de missio­naire opdracht van de Kerk. Het is ook de bood­schap van Pasen.

De blijde bood­schap van Pasen

Veel mensen in onze tijd hebben moeite om dat te zien. Ze ervaren God als ver weg. Ze bespeuren Zijn hand niet in hun leven en hebben het gevoel alleen gelaten te zijn in een kil universum. De heilige Schrift leert ons te kijken met andere ogen. Het laat ons een God zien die bestaat en liefheeft. Die handelt in de ge­schie­de­nis en in het leven van mensen.

Samen kerk4000 jaar gele­den riep Hij Abraham. Hij sprak tot Mozes en de profeten. Op unieke wijze kwam Hij tot het meisje Maria van Nazareth. Uit haar werd de Christus geboren, Zoon van God en zoon van mensen. Het Kind groeide op en noemde God Zijn Vader. Hij deed won­de­ren en tekenen, aanvaardde de dood en kwam weer tot leven. Met Pink­ste­ren stortte Hij zijn Geest uit over de leer­lin­gen en beloofde mét hen te blijven tot het einde van de tijd.

Op unieke wijze leeft Hij ver­der in zijn Kerk. Dit mysterie van Gods áánwe­zig­heid is het hart van de kerk. “Waar twee of drie bijeen zijn in mijn Naam, daar ben Ik in hun mid­den.” In het Woord van de Schrift spreekt Hij je aan. In de sacra­menten raakt Hij je aan, vergeeft je zon­den en voedt je ziel. Als het zicht op Gods aanwe­zig­heid in de geloofs­ge­meen­schap ver­wa­tert, dan sterft de kerk. Waar Hij wel geloof en eerbied vindt, brengt Hij leven, nu en over de dood heen, en sterkt ons in de hoop, de vreugde en de liefde.

En gelukkig wor­den nog steeds veel mensen door dit evan­ge­lie geraakt. Vergrij­zing en krimp moeten we onder ogen zien, maar het is zeker niet de hele waar­heid. Pasen is het moment bij uitstek waarop in vele pa­ro­chies weer jonge en ook oudere mensen wor­den gedoopt en in de kerk opgeno­men. Het is voor mij een hoop­vol teken dat de heilige Geest zijn eigen wegen gaat. De kerk is tenslotte geen ge­meen­schap waarvoor we met ‘slimme’ campagnes leden kunnen werven, maar een volk dat de Heer zelf samen­brengt. “Niet gij hebt Mij uitgekozen, maar Ik u...”

Hij heeft ieder van ons per­soon­lijk gevon­den, zijn hand op je gelegd en je gevoerd naar ge­meen­schap met zijn andere volgelingen. Zo deed Hij het op radicale wijze al bij Paulus. Op weg naar Damascus werpt een lichtflits hem van z’n paard en hij hoort een stem: “Saul, Saul, waarom ver­volgt gij Mij...?” De Stem stuurt hem naar Ananias, die hem doopt en in de kerk opneemt. Na­tuur­lijk, we moeten als kerk wel laten zien dat we er zijn, en door ons geloof en ons leven een echt ge­tui­ge­nis proberen te geven. Maar het eigen­lijke werk doet God zelf. Moge nu met Pasen vele mensen door zijn liefde wor­den geraakt en de weg naar hun hemelse Vader en Ver­los­ser weer terugvin­den.



+ Mgr. dr. Jozef M. Punt
Bisschop van Bisdom Haarlem-Amsterdam
overzicht van bijdragen:
zondag, 24 maart 2024Het leven overwint de dood
zondag, 28 januari 2024Het mysterie van het kwaad
woensdag, 20 december 2023Vrede op aarde?
donderdag, 2 november 2023Wat gaan we stemmen?
donderdag, 7 september 2023In Gods naam samenkomen
donderdag, 6 juli 2023De stilte in
donderdag, 4 mei 2023Door welke geest laat je je leiden?
donderdag, 2 maart 2023Vasten?
donderdag, 19 januari 2023Verwelkomen - Nabij-zijn - Begeleiden
donderdag, 15 december 2022De stijl van Jezus
donderdag, 6 oktober 2022Vrouwen in de Kerk
donderdag, 4 augustus 2022Leren uit het verleden
donderdag, 2 juni 2022Moedig en principieel
donderdag, 7 april 2022Oog voor het wonder
maandag, 28 februari 2022Aan het begin van de veertigdagentijd
dinsdag, 25 januari 2022Bedankt!
donderdag, 23 december 2021Vrede op aarde
woensdag, 1 december 2021Advent
maandag, 1 november 2021Allerzielen
zaterdag, 28 augustus 2021Geluk
donderdag, 1 juli 2021Vrijheid
maandag, 3 mei 2021Mei - een maand voor Maria
donderdag, 1 april 2021Paasboodschap 2021
donderdag, 4 maart 2021Geïnspireerd leven in dienst van God en mensen
donderdag, 21 januari 2021Paus Franciscus nodigt ons uit...
donderdag, 17 december 2020Toch wordt het Kerstmis
donderdag, 1 oktober 2020Mijn wensen voor u in coronatijd
donderdag, 6 augustus 2020Onze nieuwe bisschop
maandag, 1 juni 2020Brief van Mgr. Hendriks
dinsdag, 5 mei 2020Bevrijdingsdag en geen vrede



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose