Bisdom Haarlem-Amsterdam










Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Woord van de bisschop


Voorbereiding op Pasen

gepubliceerd: vrijdag, 27 februari 2015

We zijn in de veer­tig­da­gen­tijd. Het is een tijd van voor­be­rei­ding op Pasen, een tijd ook van re­flec­tie en be­zin­ning op ons eigen leven, ons geloof en kerk zijn. Op Aswoens­dag hoor­den we weer die bijbelse verma­ning: ‘Mens bedenk dat ge stof zijt en tot stof zult wederkeren’. Alles gaat voorbij, de aarde, de wereld, ons eigen leven. God alleen blijft. Bij Hem zullen we ooit uit­ko­men. In zijn Licht zal dui­de­lijk wor­den wat ons leven geweest is en wat we gewor­den zijn.

Mens bedenk dat ge stof zijt en tot stof zult wederkerenDe paus sprak voor kerst­mis vermanend tegen de curie in het Vati­caan. U herinnert het zich nog wel. Hij gebruikte harde woor­den als ‘exis­tentiële schi­zo­fre­nie’ en ‘spi­ri­tu­ele Alzheimer’. Dit is een ziekte van vooral vergee­tach­tig­heid. Hij bedoelt: je kunt zo bezig zijn met uiter­lijke dingen en per­soon­lijke belangen, dat je de essentie van het geloof, je inner­lijke band met God en je eeuwige bestem­ming, vergeet. Veel mensen dachten: goed dat hij die kar­di­na­len eens flink de waar­heid zegt. En de een of ander kan zich dat zeker aantrekken. Maar als je de tekst goed leest is het eigen­lijk aan ons allemaal gericht. Over de hoof­den van de curie heen was het een soort gewetens­on­der­zoek voor de hele kerk en alle gelo­vi­gen. En ik denk dat we ons dat best mogen aantrekken.

Het kan om allerlei redenen ook leeg en duister wor­den in ons eigen leven en ons eigen hart, doordat je de band met God vergeet, en niet meer bidt, door wrok en haat die lang­zaam je hart binnensluipt. Maar ook door zonde, zorgen en problemen waarin je a.h.w. gevangen kunt raken. Ooit zag ik de film ‘It is a won­derful life’. Het gaat over een man, George Baily, die in een zware crisis terecht­komt. Zijn zaak dreigt failliet te gaan. Hij kan z’n huis niet meer betalen, en z’n gezin niet meer onder­hou­den. Op een sombere avond loopt hij over een brug en overweegt naar bene­den te springen. Een oude man ver­derop ziet het en doet iets groot. Hij springt zelf in het water. Wat hij verwacht had, gebeurt. George is op slag al z’n eigen problemen vergeten. Hij rent terug, springt in het water en sleept de oude man weer op de kant. Ze gaan samen de stad in om zich te drogen. De oude man spreekt hem moed in. Een soort engel op z’n pad. Als George thuis komt is z’n hel­den­daad al bekend gewor­den, maar ook z’n problemen. Er wordt geld voor hem ingezameld. Z’n leven neemt plots een po­si­tie­ve wen­ding. Na­tuur­lijk een roman­tische film met happy end, maar ook met diepe bete­ke­nis.

Kern is de liefde

Meer dan wat dan ook blaast liefde duisternis weg. Een mens die een ander goed doet, krijgt er ook zelf veel voor terug. Zo zitten we in elkaar. Dat is de wet van de schep­ping. Wie alleen voor zich­zelf leeft zal inner­lijk verkommeren. Gelukkig komen Neder­lan­ders mak­ke­lijk in actie als er wer­ke­lijke nood is. En helaas is die er in on­voor­stel­bare mate in onze tijd: armoede en hon­ger, miljoenen mensen op de vlucht, oorlog in de Oekraïne, kin­de­ren die door Isis wor­den ge­krui­sigd, mannen ont­hoofd, vrouwen ver­kracht. Het lot van de Koptische chris­te­nen in Libië heeft ons geschokt. Paus Fran­cis­cus zei het in de afgelopen dagen “Dit lij­den schreeuwt tot God, en roept ons allen op tot inzet”. Samen met de Koptische ge­meen­schap in Neder­land heb ik het marte­laar­schap van hun broe­ders en zuster her­dacht.

Voorbereiding op PasenDe film doet ons ook begrijpen wie God is. God bestaat, Hij is liefde en is mens gewor­den. Daar­mee is alles gezegd. We hebben geen verre vreemde God ergens achter het universum die alles in gang gezet heeft, mis­schien af en toe wat aan­wij­zingen geeft, en ver­der toekijkt hoe wij hier wat aan­mod­de­ren. Dat is geen chris­te­lijk gods­beeld. We hebben een God die onvoor­waar­de­lijke Liefde is, die a.h.w. zelf in het water springt om ons te red­den. Hij wordt mens, springt let­ter­lijk in de gebroken­heid van het men­se­lijk bestaan, in de diepste armoede van een stal, en uit­ein­delijk de dood aan het kruis. Maar ook een God die bij ons blijft alle eeuwen door, tot aan het einde van de tijd. Hij is onder ons in kracht van de Geest, van het Woord en van de Sacra­menten. In de heilige Eucha­ris­tie schenkt Hij ons “zijn Lichaam en Bloed, zijn Ziel en zijn Godheid”, zoals Vaticanum II beves­tigt. We rea­li­se­ren ons vaak te weinig de groot­heid en hei­lig­heid van zijn aanwe­zig­heid.

Met de Stille Omgang op 21 maart a.s. ten gevolge van het Mirakel van Am­ster­dam geven we uitdruk­king aan onze eerbied en dank­baar­heid voor dit grootse geschenk. In het sacra­ment van de biecht bereikt Gods barm­har­tig­heid haar hoogte­punt. “Wiens zon­den gij vergeeft, hun zijn ze ver­ge­ven”, zegt Christus tegen zijn apos­te­len en hun op­vol­gers. In de profeet Jesaja roept Hij ons allen bijna smekend toe: “Kom bij Mij terug, want Ik ben uw Ver­los­ser. Ik vaag uw overtre­dingen weg als een wolk aan de hemel, als een nevel ver­dwij­nen uw zon­den”. Laten we ons voe­den met zijn Woord, sterken met zijn sacra­menten, en leven uit zijn liefde, om met Pasen ver­ge­ving, verlos­sing en vreugde ten volle te kunnen ont­van­gen.



+ Mgr. dr. Jozef M. Punt
Bisschop van Bisdom Haarlem-Amsterdam
overzicht van bijdragen:
zondag, 24 maart 2024Het leven overwint de dood
zondag, 28 januari 2024Het mysterie van het kwaad
woensdag, 20 december 2023Vrede op aarde?
donderdag, 2 november 2023Wat gaan we stemmen?
donderdag, 7 september 2023In Gods naam samenkomen
donderdag, 6 juli 2023De stilte in
donderdag, 4 mei 2023Door welke geest laat je je leiden?
donderdag, 2 maart 2023Vasten?
donderdag, 19 januari 2023Verwelkomen - Nabij-zijn - Begeleiden
donderdag, 15 december 2022De stijl van Jezus
donderdag, 6 oktober 2022Vrouwen in de Kerk
donderdag, 4 augustus 2022Leren uit het verleden
donderdag, 2 juni 2022Moedig en principieel
donderdag, 7 april 2022Oog voor het wonder
maandag, 28 februari 2022Aan het begin van de veertigdagentijd
dinsdag, 25 januari 2022Bedankt!
donderdag, 23 december 2021Vrede op aarde
woensdag, 1 december 2021Advent
maandag, 1 november 2021Allerzielen
zaterdag, 28 augustus 2021Geluk
donderdag, 1 juli 2021Vrijheid
maandag, 3 mei 2021Mei - een maand voor Maria
donderdag, 1 april 2021Paasboodschap 2021
donderdag, 4 maart 2021Geïnspireerd leven in dienst van God en mensen
donderdag, 21 januari 2021Paus Franciscus nodigt ons uit...
donderdag, 17 december 2020Toch wordt het Kerstmis
donderdag, 1 oktober 2020Mijn wensen voor u in coronatijd
donderdag, 6 augustus 2020Onze nieuwe bisschop
maandag, 1 juni 2020Brief van Mgr. Hendriks
dinsdag, 5 mei 2020Bevrijdingsdag en geen vrede



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose