Bisdom Haarlem-Amsterdam










Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Uitbreiding coronamaatregelen

Geen vieringen na 17.00 uur - ook niet met Kerstmis

gepubliceerd: woensdag, 1 december 2021

De Neder­landse bis­schop­pen hebben besloten de corona­maat­re­ge­len voor de Rooms-Katho­lie­ke Kerk uit te brei­den. Dit in ver­band met de hui­dige ont­wik­ke­lingen op het gebied van de corona­pan­de­mie. In de R.-K. Kerk wor­den voorlopig na 17.00 uur geen vie­rin­gen gehou­den en dit geldt ook voor Kerst­mis.

Dit besluit gaat per direct in en betreft zowel vie­rin­gen als andere ker­ke­lijke bij­een­komsten tussen 17.00 en 05.00 uur. Andere ker­ke­lijke bij­een­komsten zijn bij­voor­beeld catechese­bij­een­komsten of pa­ro­chie­bestuurs­ver­ga­de­ringen. Deze kunnen na 17.00 uur uiter­aard wel digi­taal wor­den geor­ga­ni­seerd. Avond­vie­ringen op week­da­gen en zater­dag wor­den zodanig ver­vroegd dat ze om 17.00 uur afgelopen zijn. Ondanks dat het kort dag is wordt de pa­ro­chies gevraagd dit zo moge­lijk al uit te voeren voor de vie­rin­gen van het komend weekend.

Vie­rin­gen zon­der kerk­gan­gers, om b.v. via live­stream uit te zen­den, zijn na 17.00 uur wel toe­ge­staan met aanwe­zig­heid van de beno­digde be­die­naren voor de li­tur­gie, degenen die de live­stream ver­zorgen en eventueel koorzang volgens de daarvoor gel­dende regels.

An­der­halve meter

De bis­schop­pen hebben de an­der­halve meter maat­regel, die inmiddels een wette­lijke ver­plich­ting is gewor­den, al eer­der inge­voerd. In kerken waar meer mensen wor­den verwacht dan de capaci­teit van het kerk­ge­bouw op an­der­halve meter toelaat wordt opnieuw een systeem van reserveren inge­voerd.

De ver­plich­ting tot het dragen van een mondkapje bij ver­plaat­singen blijft gehand­haafd. Daar­naast blijven de basis­regels gel­den op het gebied van hygiëne, ventilatie en thuis­blij­ven bij klachten. Ook de eer­dere af­ge­kon­digde regels voor het zingen blijven voorlopig gehand­haafd. (zie bericht van 10 no­vem­ber)

Toeleven naar Kerst­mis

Zondag 28 no­vem­ber is de Advent be­gon­nen: een periode van toeleven naar Kerst­mis en het ge­za­men­lijk vieren van de komst van Christus. Ook dit jaar wor­den Advent en Kerst­mis door de corona­pan­de­mie opnieuw een periode van aanpassen en vieren met beperkende maat­regelen. Net als vorig jaar zijn er met Kerst­mis geen publieke nacht­mis­sen toe­ge­staan. De bis­schop­pen vragen pa­ro­chies om de moge­lijk­he­den om Kerst­mis over­dag te vieren -ook in de dagen van het kerstoctaaf- volop te benutten.

Het besluit om met Kerst­mis na 17.00 uur geen publieke vie­rin­gen toe te staan gaat de bis­schop­pen zeer aan het hart. Zij herhalen dat de kerk geen bron van besmet­ting mag zijn. Zij willen met hun besluit een massale bewe­ging van mensen die tege­lijk naar de kerst­nacht­vie­ringen zou­den gaan, voor­ko­men. Ook is het belang van goed ventileren steeds bena­drukt en dat is moei­lijk te rea­li­se­ren met meer­dere vie­rin­gen op één avond. Dat de bis­schop­pen dit besluit nu reeds hebben geno­men en bekendmaken heeft te maken met het feit dat de voor­be­rei­dingen voor de Kerst­nacht­vie­ringen bin­nen­kort starten of al gestart zijn.

De nieuwe maat­regelen vragen van de pa­ro­chies en alle gelo­vi­gen opnieuw om extra inzet, incasse­rings- en uit­hou­dings­ver­mo­gen om toch samen zo goed moge­lijk Advent en Kerst­mis te kunnen vieren. De bis­schop­pen spreken hun grote dank­baar­heid en waar­de­ring uit voor al diegenen die zich daarvoor on­ver­moei­baar inzetten.

Zij wijzen in deze Advents­tijd, een periode van hoop­vol voor­uit­zien, op de liefde van Christus die in de wereld is geko­men en die ons helpt om ook de moei­lijk­he­den die deze pandemie met zich mee­brengt te doorstaan. Zoals er in de dagen van Jezus’ geboorte voor Maria en Jozef moei­lijk­he­den waren, is de weg naar Kerst­mis ook dit jaar voor velen geen ge­mak­ke­lijke tocht. Toch mag het licht schijnen van Christus die ons in deze wereld als de Ver­los­ser gegeven is.

Kijk hier voor de oproep die de bis­schop­pen al eer­der deden: Vier Kerst­mis!

Vier Kerstmis!



Gerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 17 juni 2022Update coronamaatregelen
woensdag, 23 februari 2022Versoepelingen in onze kerk
woensdag, 16 februari 2022Versoepelingen coronamaatregelen
woensdag, 26 januari 2022Versoepeling coronamaatregelen in de kerk
dinsdag, 18 januari 2022Nu geen wijzigingen coronamaatregelen
maandag, 20 december 2021Aanscherping coronamaatregelen
woensdag, 10 november 2021Opnieuw anderhalve meter en mondkapjes
vrijdag, 5 november 2021Bisschoppen bevestigen huidige coronamaatregelen
dinsdag, 21 september 2021Einde anderhalve meter-regel per 25 september
woensdag, 15 september 2021Overleg over versoepeling coronamaatregelen
donderdag, 24 juni 2021Update coronaprotocol
woensdag, 2 juni 2021Versoepeling coronamaatregelen
donderdag, 29 april 2021Beperkte verruiming voor grote kerkgebouwen
woensdag, 21 april 2021Wijziging coronamaatregelen per 28 april
donderdag, 25 maart 2021Resultaten jongerenonderzoek
woensdag, 24 maart 2021Geen versoepelingen met het oog op Pasen
dinsdag, 9 maart 2021Bidden voor Corona-slachtoffers
zondag, 21 februari 2021Corona-maatregelen in de Goede Week
donderdag, 28 januari 2021Geef jongeren hoop
vrijdag, 22 januari 2021Verklaring voor gebruik tijdens avondklok



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose