Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Martelaren van onze tijd herdacht

Christenvervolging wordt steeds heviger

gepubliceerd: woensdag, 12 april 2017
foto: Ilona Budzbon
Martelaren van onze tijd herdacht

Op vrijdag­avond 7 april vond in de Sint Nicolaas­basiliek te Amsterdam de Avond van de Martelaren plaats. Op deze avond worden de vele martelaren herdacht die het afgelopen jaar zijn vermoord om hun christen-zijn zonder dat ze geweld hebben gebruikt. De avond die jaarlijks wordt georga­ni­seerd door Kerk in Nood is intussen een goede traditie geworden. Dit jaar trok de bijeenkomst maar liefst zeven bis­schop­pen en vele deelnemers.

Stockholm

De avond begon om 18.30 uur met de Heilige Mis, met als hoofd­cele­brant mgr. Jozef Punt. De homilie werd gehouden door Mgr. Hendriks en is na te lezen op zijn website. Tijdens de Mis werd onder meer gebeden voor de slachtoffers van de terroristische aanslag in Stockholm op diezelfde dag en voor alle slachtoffers van aanslagen.

Getuigenissen

Na de Mis werd de kruisweg gebeden, afgewisseld met getuigenissen over vier terroristische aanslagen tegen christenen gericht: zuster Clara Agano, een hoofd van een school, die werd vermoord, de priester Jacques Hamel uit de omgeving van Rouen, die aan het eind van de Mis werd afgeslacht door twee terroristen, Sabah Wadie uit Egypte, een Koptische christen die samen met vele anderen door een bomaasnslag op een kerk in Caïro werden gedood en tenslotte de zusters van Moeder Teresa (Missionarissen van de Naasten­liefde) uit Jemen, die voor een soort bejaardenhuis zorgden en met een inval van Isis te maken kregen. Vier van de vijf zusters werden vermoord, samen met een aantal leken-medewerkers; de priester werd ontvoerd en is nog steeds in gevangen­schap. Zomaar vier voorbeelden van martelaren van onze tijd.

Een lichtje...

Na ieder getuigenis konden de vele aanwezige gelovigen een lichtje opsteken om de martelaren te gedenken. Kardinaal Adrianus Simonis was aanwezig, evenals de Apos­to­lisch Nuntius Mgr. Aldo Cavalli, de voorzitter van de bis­schop­pen­confe­rentie, Mgr. Johannes van den Hende, Mgr. Rob Mutsaerts en Mgr. Herman Woorts.

(fotoserie door Ilona Budzbon / Kerk in Nood)Gerelateerde nieuwsberichten

zaterdag, 13 april 2019Indrukwekkende Avond van de Martelaren
zaterdag, 10 maart 2018Avond van de Martelaren
maandag, 21 maart 2016Martelaren van deze tijd
zondag, 29 maart 2015Indrukwekkende Avond van de Martelaren
zaterdag, 19 april 2014Prachtige foto’s Avond van de Martelaren
donderdag, 21 maart 2013Symposium b.g.v. Avond van de Martelaren
woensdag, 4 april 2012Aandacht voor een vergeten groep
donderdag, 24 maart 2011Avond van de Martelaren 2011Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose