Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Brief aan hoofdredacties van de schrijvende pers

gepubliceerd: donderdag, 8 januari 2015

Brief aan hoofdredacties van de schrijvende persMiddels een open brief laat mgr. Jozef M. Punt hoofdredacties van de schrijvende pers zijn afschuw, veront­waar­diging en medeleven weten naar aanleiding van de brute terroristische aanslag in Parijs.

Aan de Hoofdredactie van
Telegraaf, Trouw, Volkskrant, Algemeen Dagblad,
Parool, NRC, Haarlems Dagblad, Katholiek Nieuwsblad,
Elsevier en Vrij Nederland

Haarlem, 8 januari 2015

Geachte Hoofdredactie,

Met afschuw en veront­waar­diging heb ik kennis genomen van de aanslag die gisteren heeft plaats­ge­von­den in Parijs. Mede­wer­kers van het satirische blad Charlie Hebdo zijn slachtoffer geworden van een moordaanslag, een dubbele daad van geweld, omdat het zowel een aanslag is tegen mensen als tegen de persvrijheid.

Mijn gedachten zijn dan ook bij uw collega’s die omgekomen zijn en bij hun gezinnen, families en vrienden. Mijn gedachten zijn echter ook bij u en al uw mede­wer­kers die gewend zijn het wereldnieuws in vrijheid te kunnen brengen en dit terecht als een groot goed zien binnen de democratische beginselen die wij allen koesteren. Die vrijheid staat nu opnieuw ter discussie en u voelt zich daar onveilig bij.

Als bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam weet ik dat religies en hun geestelijk leiders, maar ook ministers, politici en velen anderen die een openbaar ambt of functie bekleden, soms doelwit zijn van satire. Dat kan heel ver gaan en tot protest leiden.

Maar in het kader van de vrije meningsuiting moet dit wel op een respectvolle manier mogelijk zijn, en mag dit dus nooit leiden tot een brute moord, zoals gisteren in Parijs.

Christenen hebben met kerstmis wereldwijd gevierd dat God op enig moment in de geschiedenis concreet onze wereld is binnengetreden en zelf mens is worden. Hij heeft dat niet met geweld gedaan, maar juist kwetsbaar en klein in de vorm van een kind. Dit kind heeft als volwassen man opgeroepen de naasten lief te hebben en de mensheid daarmee geleerd dat God geen vijanden kent, maar alleen kinderen die hij oneindig bemint. Daardoor mogen wij er op vertrouwen dat de kracht van het goede altijd sterker zal zijn dan de kracht van het kwaad.

Ik hoop van harte dat religieuze leiders wereldwijd vooral dit laatste voor ogen houden en willen uitdragen. Want de zorgen over radicalisering binnen de Islam en terroristische uitingen daarvan zijn terecht. Het is daarom belangrijk dat de dialoog tussen de religies, en dan met name met onze moslim­ge­meen­schappen, gaande blijft in een sfeer van goede wil en weder­zijds respect, en met als doel om vrede en harmonie in de wereld te bevorderen.

Ik wens u en uw mede­wer­kers veel wijsheid en moed bij de afwegingen die u, wellicht nu gedwongen door de om­stan­dig­he­den, moet maken bij het brengen van het nieuws. Maar weet u gesteund door velen die hun afschuw over deze aanslag laten blijken en zeer met u mee leven.

+ Jozef M. Punt
Bisschop van Haarlem-Amsterdam

Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose