Bisdom Haarlem-Amsterdam













Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Vormselproject - Heb jij de Spirit?

Titel: Heb jij de Spirit? - Voor­be­rei­ding op het Vormsel
Auteur: diaken Frank Kamp
Uitgave: verkrijg­baar via Frank Kamp: diakenfrank­kamp@tele2.nl

Beschrij­ving

Dit vormsel­pro­ject is de afgelopen jaren in de praktijk ontstaan en ver­der ont­wik­keld in de Dio­ny­sius­paro­chie in Heer­hu­go­waard. In 2012 is het project gron­dig verbeterd en herzien.

Vormselproject - Heb jij de Spirit?Het project beslaat 7 bij­een­komsten en daarna een weekend voor de vor­me­lin­gen (bij­een­komst 8 is deel van het weekend). De bij­een­komsten duren telkens 1 uur en 30 minuten. Daar­naast zijn er ook 4 ouder­avon­den (inclusief een start­avond voor ouders én vor­me­lin­gen), is er één familie­avond (ook voor broertjes, zusjes, peters, meters, opa’s en oma’s). Er zijn ook 4 li­tur­gische vie­rin­gen (rituelen) bij het project:

  • een vie­ring met daarin de opname onder de vor­me­lin­gen tij­dens de familie­avond,
  • een moment van ver­zoe­ning met de moge­lijk­heid om het sacra­ment van Boete en Ver­zoe­ning te ont­van­gen tij­dens het slot­week­end,
  • de over­dracht van de Ge­loofs­be­lij­de­nis die in een vie­ring in de pa­ro­chie kan plaats­vin­den, deze vie­ring kan tege­lijk de pre­sen­ta­tie­vie­ring zijn,
  • een toe­wij­ding aan de heilige Geest die in een vie­ring in de pa­ro­chie kan plaats­vin­den, deze vie­ring kan tege­lijk de terugkom­vie­ring zijn.

Het project is geschikt voor jon­ge­ren van 11/12 tot en met 14 jaar.

Keryg­ma­tische aanpak

Het project kenmerkt zich door haar keryg­ma­tische aanpak, het gebruik van diverse (creatieve) werk­vor­men en het gebruik van multi-media.

Een keryg­ma­tische aanpak wil zeggen, dat de eerste ver­kon­di­ging van het chris­te­lijk geloof als leidraad is geno­men in dit vormsel­pro­ject. Anders gezegd: de basis­bood­schap van het chris­te­lijk geloof staat centraal. Het idee is dat als kennis en erva­ring van deze basis­bood­schap er niet is in het leven van de tieners, de rest van de bood­schap van evan­ge­lie moei­lijk te begrijpen valt en geen bodem heeft om op te lan­den. Daarom het accent op het kerygma, op deze basis­bood­schap.
Er wordt getracht deze basis­bood­schap met behulp van ver­schil­lende werk­vor­men (o.a. ver­wer­kings­op­drachten), zoals spellen, filmpjes, symbolen en symboolhan­de­lin­gen (uit­beel­den), muziek, groeps­ge­sprekjes e.d., aan de vor­me­lin­gen over te brengen.

Het is niet nood­za­ke­lijk dat alle bege­lei­ders com­puterdes­kun­digen zijn, om dit project te kunnen gebruiken! Wel is voor de meeste bij­een­komsten een laptop nodig (en zo moge­lijk een beamer en scherm) en iemand die deze kan bedienen.

Opbouw van de bij­een­komsten

De keryg­ma­tische aanpak van het project uit zich ook in de opbouw van de bij­een­komsten voor de vor­me­lin­gen:

  1. Wie is God?
  2. God houdt van jou!
  3. Er staat iets tussen mij en God in: zonde!
  4. Verlos­sing: God heeft jou gered
  5. God roept jou: geloof en beke­ring
  6. Ik hoef het niet alleen te doen: de Heilige Geest
  7. De sacra­menten: ken je ze alle zeven?
  8. De vie­ring van het Vormsel: wat gaat er gebeuren?
  • Slot­week­end: Ben je er klaar voor?

Dit project kan gebruikt wor­den voor een groep van 5-20 vor­me­lin­gen, is de groep vor­me­lin­gen groter, dan is het beter om in twee groepen te werken. Som­mi­ge onder­de­len van de bij­een­komsten zijn bedoeld om met de hele groep tege­lijk te doen, som­mi­ge onder­de­len zijn bedoeld om in kleine groepen (b.v. 5 personen) te doen. Voor elk van deze deel­groepen is één bege­lei­der nodig; dus op 20 vor­me­lin­gen 4 bege­lei­ders.

De werk­vor­men van het project zijn mak­ke­lijk aan te passen aan de groepsgrootte, dus ook met een groep van 5 vor­me­lin­gen kan het goed gebruikt wor­den. En als er meer­dere laptops zijn, kan ook de hele bij­een­komst in kleine groepen (5-10) wor­den gedaan.

Bege­lei­ders

Van de bege­lei­ders wordt verwacht dat ze betrokken en toegewijd zijn als het gaat om geloof en Kerk en als het gaat om jon­ge­ren. De bege­lei­ders hoeven zeker geen theologen of jon­ge­ren­wer­kers te zijn. Wel is het be­lang­rijk dat er tenminste één bege­lei­der is die de kar kan trekken, ofwel dat er een pries­ter, diaken, pas­to­raal werker of cate­chist bij betrokken is die deze lei­ding­ge­vende rol kan vervullen.

Er is een handlei­ding voor de verant­woor­de­lijke uit het pas­to­rale team van de pa­ro­chie en voor de bege­lei­ders met uitleg over het vormsel, met uitleg over de voor­be­rei­ding op het vormsel en uitleg en prak­tische aan­wij­zingen i.v.m. Vormsel­pro­ject Heb jij de Spirit?

Voor bege­lei­ders zijn alle bij­een­komsten en vie­rin­gen volle­dig uit­ge­werkt. Bij de losse katernen van de bij­een­komsten zit steeds een bijlage voor de bege­lei­ders met prak­tische aan­wij­zingen.

Meer in­for­ma­tie

Dit project is niet offi­cieel uitge­ge­ven, maar verkrijg­baar bij Frank Kamp, voor­ma­lig diaken van de Dio­ny­sius pa­ro­chie in Heer­hu­go­waard, voor­ma­lig diaken in de regio Noordop en thans aal­moe­ze­nier bij Defensie. Zijn e-mail­a­dres is: diakenfrank­kamp@tele2.nl

Er zijn geen kosten verbon­den aan het Vormsel­pro­ject Heb jij de Spirit?.

U krijgt een cd waarop de handlei­ding, de losse katernen voor de bij­een­komsten, de vie­rin­gen, de filmpjes, de liedjes e.d. op staan; zo wordt het moge­lijk om deze ma­te­ri­alen aan te passen aan uw situatie.





Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose