Bisdom Haarlem-Amsterdam










Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Woord van de bisschop


Paus Franciscus en Maria

gepubliceerd: zaterdag, 5 oktober 2013

Op zon­dag 13 ok­to­ber, de dag van Fatima, zal paus Fran­cis­cus de wereld toewij­den aan het On­be­vlekt Hart van Maria. Dit wordt op zater­dag­avond vooraf­ge­gaan door een mondiale gebedstorm.

Het Vati­caan heeft een tiental mariale hei­lig­dommen op alle continenten gevraagd om via een satellietverbin­ding ‘live’ aan deze inter­na­tio­nale rozen­krans en gebeds­wake deel te nemen. De Ita­li­aanse tele­vi­sie (RAI) zendt in Euro­vi­sie het hele avond­pro­gramma recht­streeks uit. De paus mobiliseert de kracht van het gebed met en rond Maria. Dat heeft hij eer­der gedaan voor Syrië, met klaarblijke­lijk re­sul­taat. Dat doet hij nu voor de hele wereld, die worstelt met immense poli­tieke en econo­mische problemen, met natuur­rampen en moreel verval.

De nood­zaak van gebed

Fran­cis­cus zet in op de macht van massaal en intensief gebed tot Christus op voor­spraak van Maria. Hij is niet de eerste paus die dit doet. Johannes Paulus II zei ooit: “Het lot van de mens­heid wordt niet in Washington, Moskou, Berlijn of Rome beslist, noch aan de tafels van politici of van de groten der aarde, maar daar waar gebe­den wordt, vooral bij Maria”. Als Maria­hei­lig­dommen in Europa zijn Banneux, Lourdes, Czestochowa en Fatima gekozen. Voor zover mij nu bekend, daar­naast in ieder geval Nazareth, Buenos Aires, Guadalupe in Mexico, Kibeho in Rwanda, Vailankanny in India en Akita in Japan.

Die laatste keuze is zeer verassend. Akita is de voort­zet­ting van Am­ster­dam. In 1973 verschijnt Maria als “de Vrouwe van alle volkeren” aan zuster Sasagawa in een convent van eucha­ris­ti­sche aanbid­ding. Een engel bidt met haar het gebed van Am­ster­dam. Rondom een houten beeld van “de Vrouwe” gebeuren won­der­lijke dingen. De uni­ver­si­teit van Akita onder­zoekt alles nauw­ge­zet. De lokale bis­schop, Mgr. Ito, erkent de bovenna­tuur­lijke oorsprong. Tweemaal pel­gri­meert hij naar Am­ster­dam. De bood­schap is dezelfde als overal elders: Een dringende oproep aan de mens­heid terug te keren naar god en zijn ge­rech­tig­heid. Alleen dát, samen met gebed op voor­spraak van Maria, kan de wereld nog bewaren voor een cata­stro­fe.

Wie is Maria?

Paus Fran­cis­cus kent de macht van Maria over het hart van haar Zoon. Haar kan Hij niets wei­geren. Onder het kruis heeft Hij haar gegeven tot Moeder van alle mensen, van alle tij­den. Een wer­ke­lijke uni­ver­se­le spi­ri­tu­ele moe­der, zoals Johannes Paulus II vaker zei. Voor onze re­for­ma­to­rische broe­ders en zusters blijft de katho­lie­ke ver­ering van Maria toch wringen. Waarom niet recht­streeks naar Jezus? Een stukje theo­lo­gie om dit wat te verdui­de­lijken. Ook voor ons katho­lie­ken geldt dat alles wat we zeggen over Maria, betrokken is op Jezus.

Ik zei het ooit tegen een groepje pro­tes­tantse jon­ge­ren uit de ‘biblebelt’. Als je wer­ke­lijk gelooft dat Jezus de Zoon van God is, hoe kun je dan aan­ne­men dat de Vader een vrouw nodig had opdat Zijn Zoon mens kon wor­den en dat Hij haar daarna weer liet gaan? We zou­den van haar een soort ‘draag­moe­der’ maken. Als je Jezus aanbidt als de Godmens, de eeuwige Zoon van de Vader, moet je wel aan­ne­men dat er een unieke en altijd­du­rende relatie is tussen dit meisje, Maria van Nazareth, en de Drie-ene God. Dat is de grond­slag van alle Mario­lo­gie. Ze waren het er helemaal mee eens. Mis­schien staan we hierin toch niet zo ver van elkaar af.

Maria in Gods heils­plan

Jezus Christus is onze enige Heiland en Ver­los­ser. “Geen andere naam onder de hemel is ons gegeven waarin wij gered wor­den”, zegt de Schrift. Alleen Hij verlost ons, “maar niet zon­der ons”, schrijft Au­gus­ti­nus. Allen zijn wij ge­roe­pen door ons leven, gebed en offer mee te werken aan de verlos­sing van ons­zelf en van anderen. “Dit geldt op een volstrekt unieke wijze voor Maria”, leert het tweede Vati­caans concilie, van­wege haar god­de­lijk Moeder­schap en haar On­be­vlekte Ont­van­ge­nis. Van haar, en van haar alleen, ont­ving Hij het vlees. In onze tijd zou­den we zeggen: zijn hele ‘genen­kaart’.

Christus kon het mens­zijn verlossen en op een hoger niveau brengen, omdat Maria Hem de men­se­lijke natuur gaf in haar meest zuivere, on­be­vlekte vorm. Als de nieuwe Eva is zij de hand die de mens­heid weer naar God uitstrekt. Christus is de hand die God de mens­heid reikt. Waar zij elkaar ont­moe­ten, gebeurt verlos­sing. Maria helpt ieder van ons, als een echte moe­der, ons hart en ons wezen weer te openen voor God. Dan kan Christus bij ons binnen­ko­men met zijn red­dende, helende en ver­ge­vende kracht. Dat is haar zen­ding in onze tijd en onze wereld. Wie zich aan haar toewijdt, zal ze als een moe­der omgeven en be­scher­men.

“Deze zielen beloof ik het heil”, zegt ze in Fatima. Als “Vrouw bekleed met de zon” is het haar gegeven om in ons leven en in onze wereld “de kop van de slang te verp­let­teren” en de weg voor Christus en zijn Geest te berei­den.

Een theo­lo­gie van de vrouw

Ook dit is een in­spi­ra­tie van paus Fran­cis­cus. Maria ziet hij niet alleen in zoete zachte kleuren, maar vooral als een sterke vrouw, die vastbera­den iedere verlei­ding van de zonde heeft weerstaan en trouw bleef tot onder het kruis. Daardoor is zij “ oor­zaak gewor­den van onze verlos­sing”, schreef de heilige Ireneus al in de derde eeuw. Zoals Maria heeft iedere vrouw in zekere zin die zen­ding om een nieuwe Eva te zijn en de mens­heid weer te openen voor God. In die spi­ri­tu­ele missie van het hart gaat zij voorop. Als zij ‘ja’ zegt met haar hart en haar leven, zal de man volgen. Daarin ligt haar bij­zon­dere waar­dig­heid en zen­ding.

Alleen Maria kan in de ogen van Paus Fran­cis­cus de vrouw haar wer­ke­lijke plaats in kerk en maat­schap­pij geven. Met hem, en met vele bis­schop­pen en miljoenen gelo­vi­gen, deel ik de in­spi­ra­tie dat Maria het anker van hoop is voor onze tijd. Dat alleen zij Christus en zijn Kruis kan terug­bren­gen in de harten van de mensen. Dat alleen zij de sleu­tel is tot een nieuw Pink­ste­ren.



+ Mgr. dr. Jozef M. Punt
Bisschop van Bisdom Haarlem-Amsterdam
overzicht van bijdragen:
zondag, 24 maart 2024Het leven overwint de dood
zondag, 28 januari 2024Het mysterie van het kwaad
woensdag, 20 december 2023Vrede op aarde?
donderdag, 2 november 2023Wat gaan we stemmen?
donderdag, 7 september 2023In Gods naam samenkomen
donderdag, 6 juli 2023De stilte in
donderdag, 4 mei 2023Door welke geest laat je je leiden?
donderdag, 2 maart 2023Vasten?
donderdag, 19 januari 2023Verwelkomen - Nabij-zijn - Begeleiden
donderdag, 15 december 2022De stijl van Jezus
donderdag, 6 oktober 2022Vrouwen in de Kerk
donderdag, 4 augustus 2022Leren uit het verleden
donderdag, 2 juni 2022Moedig en principieel
donderdag, 7 april 2022Oog voor het wonder
maandag, 28 februari 2022Aan het begin van de veertigdagentijd
dinsdag, 25 januari 2022Bedankt!
donderdag, 23 december 2021Vrede op aarde
woensdag, 1 december 2021Advent
maandag, 1 november 2021Allerzielen
zaterdag, 28 augustus 2021Geluk
donderdag, 1 juli 2021Vrijheid
maandag, 3 mei 2021Mei - een maand voor Maria
donderdag, 1 april 2021Paasboodschap 2021
donderdag, 4 maart 2021Geïnspireerd leven in dienst van God en mensen
donderdag, 21 januari 2021Paus Franciscus nodigt ons uit...
donderdag, 17 december 2020Toch wordt het Kerstmis
donderdag, 1 oktober 2020Mijn wensen voor u in coronatijd
donderdag, 6 augustus 2020Onze nieuwe bisschop
maandag, 1 juni 2020Brief van Mgr. Hendriks
dinsdag, 5 mei 2020Bevrijdingsdag en geen vrede



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose