Bisdom Haarlem-Amsterdamlink naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Restauratie beroemd Haarlems orgel voltooid

gepubliceerd: dinsdag, 17 mei 2011

Zondag 15 mei jl. vond de feestelijke presentatie en inwijding plaats van het geheel gerestaureerde orgel van de Sint-Josephkerk in Haarlem. Enkele honderden genodigden en andere belangstellenden waren er getuige van hoe pastoor H.J. Niesten met gebed, wijwater en wierook het instrument weer toewijdde aan de eredienst.

Nadat de pastoor de beginwoorden van de oude hymne ‘Te Deum laudamus’ gezongen had, bracht organiste Gemma Coebergh het orgel weer volop tot klinken met de feestelijke Toccata van Hendrik Andriessen. Daarna zette zij het presentatieconcert voort met werken van De Klerk, Franck en Duruflé. De Schola Cantorum van de Sint-Josephkerk bracht o.l.v. Dick Hogenhout enkele gregoriaanse gezangen ten gehore. 

Orgel Josephkerk Haarlem“Het orgel van Andriessen en De Klerk”, zo staat het orgel in de Haarlemse Sint-Josephkerk bij de orgelliefhebbers in Nederland bekend. Niet voor niets, want de beide grootmeesters van de orgelkunst hebben het grootste deel van de 20e eeuw dit orgel bespeeld. Het instrument, in 1907 gebouwd door de firma Adema, heeft hen geïnspireerd tot een groot aantal composities. Befaamd waren ook de fraaie klanken die zij in hun improvisaties uit het orgel wisten te toveren.

Al kort na haar aantreden in 1998 begon de huidige titulair organiste, Gemma Coebergh, steeds meer hinder te ondervinden van de slechter wordende staat van het orgel en heeft ze er bij het parochiebestuur op aangedrongen dat het instrument spoedig gerestaureerd zou gaan worden. Mede dankzij diverse subsidies en de opbrengst van benefietconcerten en andere acties is het gelukt de benodigde gelden hiervoor bijeen te brengen en kon Adema’s Kerkorgelbouw uit Hillegom in november 2009 de restauratie ter hand nemen.

Voortaan zullen de fraaie klanken van dit instrument iedere zondagmorgen weer klinken als omlijsting van de gregoriaanse gezangen in de hoogmis van 10.00 uur. Maar ook zullen er regelmatig orgelconcerten gegeven worden. Het eerstvolgende concert is op zondag 29 mei a.s. om 15.00 uur. Dan zal onder andere de wereldpremière plaatsvinden van een tot nu toe onbekend werk van Albert de Klerk: ‘De lof van mijn man’ (1956). Dit werk is geschreven voor spreekstemmen en orgel. De tekst is van Michel van der Plas. Het betreft een lofzang van Maria op haar man Jozef. Tekst en muziek zijn onlangs aangetroffen in de nalatenschap van Albert de Klerk. De rol van Maria zal worden vertolkt door de actrice Maaike Poorthuis. Gemma Coebergh speelt de orgelpartij. De toegang tot dit concert is gratis.Bisdom Haarlem - Amsterdam • Nieuwe Gracht 80 • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 51 12 600 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose