Bisdom Haarlem-Amsterdam










Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Eeuwige professie van zuster Maria Vrede

Blauwe Zusters Heiloo

gepubliceerd: zondag, 22 oktober 2017
foto: Jan Peeters
Na afloop van de plechtigheid werden foto’s gemaakt
Na afloop van de plechtigheid werden foto’s gemaakt
foto: Jan Peeters
Eeuwige professie van zuster Maria Vrede
foto: Jan Peeters
Eeuwige professie van zuster Maria Vrede

Onder grote belang­stel­ling vond zon­dag 22 ok­to­ber om 16.00 uur de H. Mis met eeuwige professie van zuster Maria koningin van Vrede plaats in de Haar­lemse ka­the­draal. Talrijke fami­lie­le­den, onder wie de ouders, zusters en pries­ters en hon­der­den andere gelo­vi­gen waren in de ka­the­draal aanwe­zig om hier getuige van te zijn.

Hoofd­cele­brant was hulp­bis­schop, Mgr. Dr. J.W.M. Hendriks en na afloop van de vie­ring kwam Mgr. Dr. J.M. Punt om te fe­li­ci­te­ren.

Gewijd leven

De Pontificale vie­ring heeft veel ele­menten die her­in­ne­ren aan de diaken- en pries­ter­wij­ding: de presentaite van de kan­di­daat, de onder­vra­ging door de bis­schop, de litanie van alle heiligen en het gebed van de bis­schop over de zuster die haar professie doet, zijn onder­de­len van de vie­ring die aan de wij­dingen doen denken. Het gaat dan ook om een toe­wij­ding aan God voor het hele leven, zoals een wij­ding iets voor het hele leven is. Het reli­gi­euze leven wordt ‘gewijd leven’ (vita consacrata) genoemd.

Eigen ele­menten

Daar­naast zijn er ook eigen ele­menten: de overste reikt de geprofeste zuster de Con­sti­tu­ties en regels van het reli­gi­eus instituut aan en de bis­schop doet de ring om haar vin­ger als teken van het gees­te­lijk huwe­lijk dat zij aangaat met de hemelse bruidegom.

Zusters en pries­ters

Een koor van zusters luisterde de vie­ring prach­tig op. Zusters van het reli­gi­eus instituut Dienaressen van de Heer en van de Maagd van Matará, beter bekend als blauwe zusters waren uit heel Neder­land en Lu­xem­burg geko­men, pries­ters van de familie van het Mens­ge­wor­den Woord waren er onder meer uit Neder­land, Duits­land en Schotland, de pries­ters van Heiloo waren er en ook pries­ters die met de zuster verbon­den waren toen zij deel uitmaakte van de Ge­meen­schap Emmanuel.

Feest

Na afloop van de vie­ring was er een gezellige receptie en feest in het bis­schops­huis naast de ka­the­draal.

Homilie

Op zijn blog heeft Mgr. Hendriks de homilie ge­pu­bli­ceerd onder de tot nadenken stemmende titel:

Foto­se­rie

Jan Peeters van Katho­liek Nieuws­blad maakte een mooi beeld­ver­slag van de vie­ring.




Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose