Dagje Bethlehem en Jeruzalem... in Rome!
Nationale bedevaart naar Rome in het Jubeljaar
Vandaag was het een bijzondere pelgrimsdag, waarbij we op bedevaart in Rome - naast de Sint Jan van Lateranen en het Colosseum - de kerken Santa Croce in Gerusalemme en de Santa Maria Maggiore hebben bezocht... twee spirituele uitstapjes naar het Heilig Land.
Sint Jan van Lateranen
We begonnen bij de pauselijke aartsbasiliek van Sint Jan van Lateranen, de kathedraal van Rome en de ‘Moeder en Hoofdkerk van alle kerken in de stad en de wereld’. Bijzonder zijn de bronzen deuren, oorspronkelijk afkomstig van het Senaatsgebouw op het Romeinse Forum. Voordat we via de Heilige Deur de kerk betraden, baden we voor onze parochies, pastores en (mede)parochianen. Binnen bewonderden we het barokke interieur, ontworpen door Francesco Borromini, met zijn gotische pauselijke altaar en relikwieën van Petrus en Paulus.
Jeruzalem
Na een kopje koffie liepen we naar de kerk Santa Croce in Gerusalemme, wat vertaald ‘het heilig Kruis in Jeruzalem’ betekent. Dat ‘in’ is letterlijk want deze basiliek, een van de zeven pelgrimskerken, gesticht rond 325 door keizerin Helena, is gebouwd op aarde uit Jeruzalem. Je bent op die plek dus even in Jeruzalem. In de kerk herbergt een kapel relikwieën van het heilig Kruis, het bordje met het INRI-opschrift en doornen uit de doornenkroon, die Helena naar een grote reis door het Heilig Land mee naar Rome na, evenals de trappen uit het paleis van Pontius Pilatus, dat nu de Scala Santa zijn (naast de Sint Jan van Lateranen).
Bethlehem
Met de stadsbus door naar de grootste en belangrijkste Mariakerk van Rome, de Santa Maria Maggiore. Daar passeerden we de Heilige Deur van deze basiliek en liepen we langs het graf van paus Franciscus om vervolgens de eucharistie te vieren. Mgr. Herman Woorts vertelde in zijn preek dat deze kerk in de volksmond de kerk van Bethlehem in Rome wordt genoemd, vanwege de relikwie, die verbonden is met de kribbe van Bethlehem. Ook sprak hij over de afbeeldingen van de triomfboog in de kerk, waarop de spirituele betekenis van Bethlehem, Maria, het bezoek van de herders en de wijzen tot aan het hemelse Jeruzalem is afbeeld.
Colosseum
Onze dag eindigde met bij het Colosseum uit het jaar 80 na Chr. Het bouwwerk kwam tot stand door de inzet van tienduizenden slaven uit het Heilig Land, die Vespasianus en Titus na hun veldtocht (en verwoesting van de tempel van Jeruzalem in het jaar 70) als krijgsbuit naar Rome hadden meegevoerd. Bekend is dat delen van het gebouw later zijn gebruikt voor paleizen en kerken (onder andere de façade van de Sint Pieterskerk). Maar ook dat door een vermeende gedachte in de negentiende eeuw (dat er in het Colosseum veel christenen zijn gemarteld) het gebouw geconserveerd is. Nu een grote toeristische attractie. Door een levendige vertelling waanden we ons even terug in de tijd ware we zelf toeschouwer in dit bijzondere ‘theater’...
Donderdag 1 mei
In Italië een vrije dag. We vieren de eucharistie in een bijzondere kapel, die niet toegankelijk is voor het publiek, maken een stadswandeling en vieren we met alle Nederlanders met een gebedsviering ons geloof in de Paulus-buiten-de-Muren en gaan we door de Heilige Deur. We sluiten onze bedevaart af in een Italiaans restaurant.
Vrijdag 2 mei
De buspelgrims vertrekken weer naar Nederland. En ‘vrij’ in vrijdag is voor de vliegpelgrims hun programma. Eind van de middag nog een slotdiner en dan de terugvlucht naar Nederland.